Popboks - LET 3 - Two Dogs Fuckin' + El Desperado [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.02.2010. 12:05 · 9

LET 3

Two Dogs Fuckin' + El Desperado

(Dallas Records)

Nekim grupama može naškoditi kada se rani snimci opet objavljuju, jer se tada vidi svako ponavljanje, svaki uticaj, pozajmljena misao ili fraza. Sa Riječanima to nije slučaj, i pored toga što su dve decenije kasnije objavili mršavo Bombardiranje Srbije i Čačka

Goran Tarlać

Ocena:
8
Srednja ocena:


4/10
 

„Malo nas je, al' smo govna“

(Grafit sa Dioklecijanove palače u Splitu, 1990)

Dallas Records je pred Novu godinu objavio prva dva albuma najpopularnijeg hrvatskog benda i velike balkanske medijsko-koncertne atrakcije. Two Dogs Fucking je originalno objavljen u aprilu 1989, a El Desperado u decembru 1991. U međuvremenu je bend bio na gotovo neprekidnim turnejama po zemlji i okolnom inostranstvu (Francuska, Grčka…). U međuvremenu je srušen Berlinski zid, raspala se Jugoslavija i počeo je rat.

LET 3Let 3 je potom odbio da umre, pokazujući narednih sezona neverovatnu istrajnost na hrvatskom, a potom i okolnom inostranom medijskom i muzičkom nebu. Iako je služila kao protivteža gomili dubokoumnih, kosmičkih albuma, čitava serija kasnijih hit singlova nije imala svrhu da bude definitivna alternativa, već je samo pokazivala da ideja dobrog rocka sadrži nešto drugo sem polučasovnih ciju-ciju solaža i kriptične lirike.

U vreme početka stasavanja lokalnih yu-scena mimo osovine Beograd-Zagreb-Ljubljana, riječki Let 3 su doneli uzavrelost rock standarda te nove generacije, zarivši svoj zvuk pravo u srce tadašnjeg yu-rocka, koji je upravo bio počeo da tumara u različitim pravcima. Činjenica je da se na prste jedne ruke mogu prebrojati pesme tada hvaljenih alt-bendova u kojima se može čuti nešto konkretno o – približavanju nevolje. Let 3 pripadaju upravo toj odabranoj grupi.

Two Dogs Fuckin' i El Desperado su albumi imuni na trendove, iako su oba objavljena u erama (1989/91) za čije smene na nekom boljem mestu treba da prođe i po dve-tri decenije. Ovde je to trajalo dve-tri godine. U doslednom maniru uličnog benda spremnog za svetla i kamere i sazidanog na mešavini pank/metal/kabare energije, snimili su albume omeđene trouglom ključnih opsesija: drama-seks-paranoja.

Two dogs fuckin' (1989) je energičan i prljav album, prepun sirovih stihova, hladan u svom preziru, mržnji i opsesiji društvenim izmetom. Ono što sve njegove pesme i pričice krasi je istovremeno ironija i potrebna doza iskrenosti benda, koja ga je suštinski razlikovala od svih ordinarnih foliranata domaće scene.

U odnosu na prethodnika, El Desperado (1991) žanrovski odlazi u pravcu bizarnog kabarea. Vjeran pas simbolično obeležava odrastanje grupe, efektno spajajući najdominantnija izvorišta Leta 3: punk paranoju i sirovi ovozemaljski hard rock. Nije ni čudo da se ova pesma („učim da naučim da nauka je sranje…“) vremenom iskristalisala u najomiljeniju među fanovima Leta 3.

Kao i sve velike arhetipske r’n’r ploče, i ove dve najviše govore o usamljenosti i promašenosti naših prepariranih života („Have mercy now save poor Bob if you please“). Od toga nastaje sveprožimajuće ludilo za koje je teško utvrditi koliko je lično, a koliko ga proizvode drugi, slični umorni i isprepadani nesrećnici. U Sam u vodi i Ne trebam te prisutni su motivi samoubilačke destrukcije, nagona da se život ispuni besmislenim sadržajem ne primećujući da se tako trči u „rupu od lepljive smole“.

Razlozi za ponovno izdavanje 20 godina kasnije (remasterizovano, sa bonusima…), zbog svega toga su znatno dublji od pokušaja podgrevanja karijere, dodatne zarade ili uobičajene taktike puke prodaje starih krojeva na novim materijalima. Danas su Let 3 svet za sebe, pop kultura unutar pop kulture, beskonačna manje-više uspešna zabava koja neprestano gradi slojeve…

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Paolo Nutini
    Paolo Nutini (gost) | 06.02.2010. 13.34.14
    Zao mi je sto je Goran Tarlac odabrao ovaj uzasni bend za svoj dugo ocekivani i svecani povratak medj' recenzente Popboksa.
  • Gravatar for joewhosafet
    joewhosafet (gost) | 06.02.2010. 17.07.59
    A onda je usledila katarza i (MASTER)PEACE, posle toga komotno nisu morali dalje
  • Gravatar for @paolo nutini
    @paolo nutini (gost) | 07.02.2010. 13.13.29
    skroz se slazem. potpuno besmislen bend, a gospodin Tarlac je nedostajao.
  • Gravatar for srbIN
    srbIN (gost) | 07.02.2010. 17.35.58
    izgubljeni ima nas jos
  • Gravatar for Kris
    Kris (gost) | 08.02.2010. 08.58.23
    Molio bih gore prisutne da mi objasne zbog cega misle da LET 3 besmislen i uzasan bend ?? Treba mi prosvetljenje
  • Gravatar for Zimonjic-Nestor
    Zimonjic-Nestor (gost) | 08.02.2010. 09.50.06
    @kris Zato sto ih nikada nisu gledali uzivo verovatno.
  • Gravatar for goraneee....
    goraneee.... (gost) | 08.02.2010. 15.22.07
    .... vrati seeee
  • Gravatar for Kris
    Kris (gost) | 08.02.2010. 21.09.03
    @Zimonjic-Nestor Šta da ti kažem.... nema odgovora od dotičnih....
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 09.02.2010. 11.32.02
    ovaj bend ne da nije uzasan i los nego je jedan od najboljih ikad na prostoru nekad poznatom kao jugoslavija, ko je ikad to gledao uzivo, znace zasto. Energija, ludilo, seks, buka, sviracka vjestina, emocije plus mnogo inteligencije, sve zapakovano u urnebesnu zajebanciju! npr izvodenje "U rupi od smole" na koncertu u Banjaluci mi je jedan od najboljih ikad live trenutaka u zivotu a gledao sam stvarno svasta. oba gorenavedana albuma su remek dela. recenzija vise nego korektna cak je trebalo malo zesce i neobjektivnije(10 ko kuca) ali goran ko goran vazda objektivan... Ima nas sve vise ...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

ULIKS FEHMIJU - Glumac i producent

Glumac pleše posle rata

Intervju

KILL ME LASER & LJUDSKE POTREBE - SCENA Uživo! (1)

Potreba da budeš laser

Izveštaji

TEMPLE OF THE SMOKE & PLIŠANI MALIŠAN - SCENA Uživo! (2)

Udri po ušima

Izveštaji

30 GODINA PARTIBREJKERSA

Znojimo se, volimo se

Izveštaji

O GORIBORU

Sjajne niti

Tema