Popboks - THE LOVELY BONES – Peter Jackson (FEST 2010) - Izgubljeni u montaži [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.02.2010. 12:15 · 8

THE LOVELY BONES – Peter Jackson (FEST 2010)

Izgubljeni u montaži

Peter Jackson je prvo bio kralj niskobudžetnog splatera, potom je slavljen kao novi (i mračniji) Spielberg, a onda je učinio nemoguće i preneo na platno Tolkienov magnum-opus. Nakon toga, njegov filmski put je postao trnovit...

Miloš Cvetković

Ocena:
5


5/10

Naslov originala: The Lovely Bones
Scenario: Peter Jackson, Philippa Boyens, Fran Walch (po istoimenom romanu Alice Sebold)
Uloge: Saoirse Ronan, Stanley Tucci, Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Susan Sarandon
Žanr: drama, triler, fantastika
Trajanje: 135 min.
Proizvodnja: SAD i Novi Zeland, 2009.

Divne kosti je u prvoj trećini skoro savršen i podseća na možda i najbolji Jacksonov film Nebeska stvorenja. Naracija male Susie Salmon (odlična Saoirse Ronan) samouvereno vodi ovu mračnu i bajkovitu priču sve do trenutka koji očekujemo i od koga strepimo, a koji je (prema njenoj naraciji) neizbežan. Jer, poput junaka Bulevara sumraka ili Američke lepote, Susie pripoveda sa one strane groba, ali za razliku od gorepomenutih filmova, gde je prosto reč o zanimljivom rediteljskom zahvatu, Susie Salmon je i dalje tu, prisutna, zarobljena u međusvetu – njenom ličnom raju.

Od trenutka kada počinjemo da pratimo raspad porodice Salmon raspada se i sam film. Susie je i dalje tu kao nevidljivi narator, ali i kao vrlo vidljivo prisustvo, zarobljena u slikovnici čije stranice Jackson nasumično prelistava. Neki trenuci u kojima se šareni svet u kome obitava Susie ukršta sa sumornom svakodnevicom njenih roditelja prizivaju odlični Paperhouse, ali ovakvi momenti su, ipak, retki. Ono što nam nakon četrdesetog minuta, do pred sam kraj, uglavnom preostaje su montažne sekvence.

Susie uživa u svom malom raju – u montažnoj sekvenci nalik na muzički video. Njen otac pokušava da pronađe ubicu – u montažnoj sekvenci. Baka (Susan Sarandon) dolazi da pomogne porodici – u groznoj montažnoj sekvenci za koju je potpuno nejasno kako je Jackson mogao da je ostavi u filmu. U tom duhu i stilu film nastavlja da vrluda dok vreme prolazi. Nevoljni nosilac radnje tako postaje pritajeni ubica i pedofil Mr. Harvey (neprepoznatljivi i krajnje jezivi Stanley Tucci). Njegova dnevna rutina je zanimljivija za praćenje od porodice Salmon izgubljene u montaži, odnosno Susie izgubljene u kičastom CGI pejzažu njenog raja.

Pred sam kraj Jackson uspeva da se iščupa iz pripovedačkog gliba u koji je sebe uvalio, ali tada je već prekasno. Doduše, scena u kojoj Susieina sestra upada pravo u lavlju jazbinu briljantno je režiran komadić čistog saspensa (nažalost, prepričan u trejleru), a pretposlednja scena je odlična ilustracija bajkovito-morbidnog i savršen kraj. Međutim, povremeno nadahnuta režija, dobra gluma i odlična fotografija, ipak, nisu dovoljni da udahnu život ovako smušenoj adaptaciji.

Jackson je odličan reditelj koji kao da je u nekom trenutku izgubio sposobnost valjanog filmskog pripovedanja. Nakon King Konga, koji je bio fascinantan na nivou pojedinih detalja, ali se raspadao kao (preduga) celina, činilo se da bi Divne kosti mogle biti povratak na staro. Umesto toga dobili smo samo još jedan simptom stvaralačke krize jednog očigledno talentovanog autora.

FEST 2010. na Popboksu:



Komentari

  • Gravatar for Maksum
    Maksum (gost) | 22.02.2010. 15.07.13
    Krš od filma. Apsolutno nepotreban za nekada debelog Jacksona
  • Gravatar for Ed Wood
    Ed Wood (gost) | 22.02.2010. 17.04.44
    E, pa, baš tako. Kao veliki poštovalac Jacksonovih dosadašnjih remek-dela (LOTR trilogija, King Kong, Heavenly Creatures, Frighteners, Meet the Feebles) pohitao sam na Fest da pogledam novo delo pun očekivanja ... ali sam izašao sa projekcije razočaran dosadnošću (što je potpuno neprimenjiva odrednica za Petera Jacksona inače) ovog filma. No, verujem da će nas Jackson ponovo uveseljavati svojim monumentalnim delima!
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 22.02.2010. 21.09.30
    ne mogu da verujem da je p jackson nekome sinonim za dobrog rezisera.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 22.02.2010. 21.27.24
    sve kritike su na mjestu, ali da se muzicki izrazim - to sto mi je u nekoj pjesmi refren bas i nije najbolje odradjen, ili sto mi se sedma pjesma ne svidja uopste, nije razlog da kazem da taj muzicki album ne zasluzuje barem 6 pa i 7 mozda. mensi se film svidio. ima praznog hoda, nepotrebnih scena, cak na par mjesta i neke predvidiljive dijaloge, ali ako ga ne sjeciramo i ne posmatramo kao skup pokretnih scena nego kao cjelinu, film zslzuje ipak bolju ocjenu...
  • Gravatar for Jolanda
    Jolanda (gost) | 22.02.2010. 21.29.11
    sviđa mi se ova kritika, ali zanimljivo sviđa mi se i film :) kad bolje pogledam, priča je skroz banalna, i one šetnje između neba i zemlje preduge i dosadne, ali u kakav neurotičan trip je režiser uspeo da uvuče celu salu SC to je za neverovati... majstor ostaje majstor. glupi smrdljevak upakovao je u najfiniji celofan i gle čuda smrdljevak počeo da miriše... he, Džekson je to ;)
  • Gravatar for Rea
    Rea (gost) | 23.02.2010. 12.00.46
    Glupav kraj filma. Nisam čitala pa samo pretpostavljam da su ostali dosledni knjizi, ali svejedno...
  • Gravatar for Ed Wood
    Ed Wood (gost) | 24.02.2010. 16.42.30
    a ja ne mogu da verujem da neko nije do sada shvatio da je Peter Jackson izuzetan reziser?!
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 14.03.2010. 10.26.31
    U moru ljigavih dramica i iritantnih filmova a la braca Koen, bez pocetka, kraja i poente, ovaj pristup je bas osvezavajuci i moram priznati da se, za razliku od ostatka ovogodisnjeg FESTA, nisam borio da ostanem budan tokom projekcije. Kraj jeste malo mlak, ali cak i tu postoji neka poenta, za razliku od danasnjeg filmskog mejnstrima. Sto se tice kadriranja, fotografije, efekata i montaze, ovaj film je dokaz da je Piter Dzekson velemajstor iza kamera. Zalosno je sto je recezent ovaj film nagradio sa samo jednom zvezdicom vise od ''Vukodlaka'', koji je jedno veliko braon...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi