Popboks - JEWY SABATAY - Jewy Sabatay [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.02.2010. 12:10 · 17

JEWY SABATAY

Jewy Sabatay

(Chabanes Records/Slobodan Download)

Panonska depresija nikada nije zvučala ovako teško

Uroš Smiljanić

Ocena:
6


4/10
 

U Srbiji se nasleđe doom metal muzike uglavnom interpretira kroz gotske (i romantičarske) matrice, što i nije neko iznenađenje. Gotski doom je i u svetu najrasprostranjenija varijanta sporog, tužnog metal podžanra, no tamo gde na globalnom nivou postoji zdrava količina alternativnih pristupa, kod nas je situacija mnogo tanja. Pančevački Jewy Sabatay su, dakle, značajni prvo zbog toga što sporoj, glasnoj melanholiji pristupaju na jedan drugačiji način.

JEWY SABATAYRazume se, etiketirati njihovu muziku kao doom metal je preusko određenje (sam bend karakteriše svoju muziku kao alternativni rok/ postpank) i teoretičari žanra mogu da se dobro zabave smeštajući JS u pravu fioku između pseudo i mikrožanrova sa imenima kao što su „noise rock“, „sludge core“, „stoner doom“ i slično. Dodajte svemu tome i kašičicu grandžerskog pop šmeka i bićete na pravom tragu. 

No, mnogo važnije pitanje od toga kako se muzika naziva je da li ona radi. Jewy Sabatay je treći studijski album benda koji vredno gradi sopstveni izraz – uz rizik automarginalizacije – i na njemu se njihova formula konačno realizuje u zreloj, ubedljivoj, čak... urbanijoj formi. 

Naravno, ovo je muzika koja balansira na tankoj liniji između hermetičnosti što agresivno odbija bilo kakve spoljne pokušaje za uspostavljanjem kontakta, i ranjenog, bolnog krika za razumevanjem, komunikacijom, dodirom. Kao takva, ona ume da bude fascinantna: opresivne, masne gitare i superteški bubnjevi dovoljni su sami sebi i pevanje Velibora Nikolića mestimično vodi tešku borbu da dokaže svoju relevantnost. Često mu to uspeva, kada se iz ponora depresivne kontemplacije vine u urlik besa, ali ovo je element na kome se najbolje vidi potencijal za dalju evoluciju benda. 

Jewy Sabatay se ne zamara komplikovanjem aranžmana – njihovi rifovi i harmonije imaju dovoljno mesta da dišu i razvijaju se kroz spor, valjajući tempo i brojna ponavljanja, ali bend zna i da proširi horizont događaja pa je tako, recimo 29:10 pesma sa drastičnim promenama u ritmu i raspoloženju. Reklo bi se da je bend najjači kada stameno gazi kroz teške, velike rifove, sa jednostavnom vokalnom nadgradnjom i tvrdom ritmičkom podlogom. Ponavljanja i valjajući groove u ovakvim momentima imaju hipnotičke kvalitete i gitarska buka i zavijajući glasovi tada deluju kao poruke iz same podsvesti. Domaćoj sceni hronično nedostaje bendova koji prepoznaju savršenstvo ovakve jednostavnosti u kojoj zvuk i harmonija ispunjavaju celu sliku i u kojoj su melodijski i aranžmanski ornamenti višak.

JEWY SABATAY

S druge strane, 57 minuta ovog albuma umeju da potraju. Jewy Sabatay još uvek nisu izgoreli svo salo iz svog zvuka, upadajući oko sredine albuma u ponavljanja gestova koje su već overili ili koji nam, što je i gore, zvuče kao nešto što smo čuli od drugih. Za bend koji je samobitan do granice samoizgona iz mejnstrim istorije domaće alternativne muzike, naprosto je neprijatno kad vam, slušajući njihov album, kroz glavu proleti ime nekog američkog benda. 

No, u osnovi, pričamo i dalje o ploči zavidne zrelosti i zavodljive mada do kraja i naporne očajničke lepote. Ako nastave sa unapređivanjem ideja i svođenjem zvuka na samu krtinu, Jewy Sabatay biće najbolji metal bend ove zemlje za godinu-dve. A čak sebe i ne smatraju metalcima.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Boy
    Boy (gost) | 22.02.2010. 13.11.03
    Opasan album, opasan. Ako niste fan Van Gogh-a.
  • Gravatar for Sve bi to bilo lepo...
    Sve bi to bilo lepo... (gost) | 22.02.2010. 13.55.49
    ...kad bi zaista bilo tako.
  • Gravatar for joksa
    joksa (gost) | 22.02.2010. 14.23.22
    najbolji srpski indie-rock album u zadnjih nekoliko godina
  • Gravatar for Marry
    Marry (gost) | 22.02.2010. 17.50.20
    ...stvaram još jedan doživotni bend poput Block Out-a...
  • Gravatar for Pan
    Pan (gost) | 22.02.2010. 20.12.57
    "...bend koji je samobitan do granice samoizgona..."?! Tesko da je tako. No, ostalo je dobro, prilicno realno i vesto napisano. Pozdrav za Jewy, jedan od (svega dva ili tri), autorski najjacih i najoriginalnijih sastava tog, a mozda i uopsteno, muzickog izraza, na ovim prostorima. Ovaj album je tesko okarakterisati i svrstati u bilo sta poznato, mahom sablonizovano, ali isto tako tesko ga je, nakon nekoliko preslusavanja, staviti na stranu... jedan je od onih koji se neprestano slusa, jer iznova intrigira i pomera granice, a koji ce se konzumirati jos mnogo godina nakon njegovog izdavanja sa jednakim, ako ne i vecim zarom.
  • Gravatar for majlo
    majlo (gost) | 22.02.2010. 20.31.10
    pa normalno kad ih je radio isti čovek
  • Gravatar for MorgAna
    MorgAna (gost) | 23.02.2010. 13.11.57
    "No, mnogo važnije pitanje od toga kako se muzika naziva je da li ona radi." -- Ključna najjezgrovitija moguća rečenica koja je u daljem tekstu samo pojašnjena i slikovito (masno i valjajuće) dočarana. To da li muzika RADI je postala zaboravljena kategorija u masi kojekakvih onanija muzičarske pretencioznosti, bavljenja "stilom", trke za samoreklamom i praznim formama kroz šliht određenim podgrupacijama. Ne kažem da nema bendova koji vrede i koji znaju svoj posao ali i ta nekolicina je upala u tešku apatiju manje ili više opravdanu. Muzika Jewy Sabatay-a RADI i to jako, iskreno, duboko, zajebano, nepretenciozno. A, zbog čega se autor, inače korektne recenzije, odlučio na tričavu ocenu 6 i koji bi to bend koji postoji u ovoj muljavoj Srbiji uopšte mogao da dobije 10 - verujem da ni on ne naslućuje. Možda zbog preduge pauze u iščekivanju autentične energije i predane svirke sa potencijalom da postane večna ili jalovosti ove scene koja zatre sve što se usudi da bude kvalitetno i svoje al' jedno je definitivno - moja ocena prevazilazi svaki poznati evaluacioni ljudskom glavom izmišljen sistem. Naklon JS-u.
  • Gravatar for gorila
    gorila (gost) | 23.02.2010. 20.55.08
    fuck recenzije!!!!
  • Gravatar for Killer B
    Killer B (gost) | 24.02.2010. 12.13.44
    Napokon rock bend sa izrazitom kreativnoscu i mudima. Bez sumnje najbolji domaci album jos od Block Out-ovog "Sna".
  • Gravatar for iskreno
    iskreno (gost) | 24.02.2010. 12.25.11
    vase srednje ime je pretencioznost
  • Gravatar for Zent
    Zent (gost) | 26.02.2010. 12.07.33
    Dobar bend i dobar album.
  • Gravatar for vagon
    vagon (gost) | 26.02.2010. 16.19.32
    Skroz dobar album najzad su uspeli da se izbore sa produkcijom, ali bend nije nalik onom bendu sa starim pevacem izgubili su dosta u vokalu, to je ono prvo sto sam primetila, tacnije izgubljena je emocija i osecajnost i ludilo koje je imao raniji pevac,pevanje je za moj ukus mnogo mlitavo ali zato su dobili prekopotrebnu zrelost u sviranju i produkciji, . Ali u svakom slucaju jedan veliki pomak od prvog albuma.
  • Gravatar for Johnny
    Johnny (gost) | 26.02.2010. 20.19.26
    Odlicni su. Ne preterano u mom zanru, podsecaju zvukom malo na Tool, ali ne i idejama. Samo malo da porade na aranzmanima, tu bi mogla cuda da se naprave.
  • Gravatar for neko
    neko (gost) | 06.03.2010. 22.31.35
    @ vagon ..u jednom se slazem s tobom - da nisu ni nalik onom starom bendu.. razumem na koje ludilo mislis (koje se meni konkretno ne svidja), ali da ti kazes da ovaj bend sa ovom postavom ne poseduje emociju i osecajnost..jako su sazreli( kao bend), stari pevac moze da bude zanimljiv samo tinejdzerima kojima je potrebna zabava na bini ili spotovima (..jao koji ludak, jebe gumenu lutku). a da ne pricamo o vokalnim sposobnostima. ukusi su razliciti, ali neka poredjenja su mi besmislena
  • Gravatar for Boki
    Boki (gost) | 06.04.2010. 14.46.32
    ALBUM GODINE SVAKA CAST
  • Gravatar for residence of noise
    residence of noise (gost) | 26.07.2012. 17.51.09
    nema tu bolnog krika za razumevanjem ! ko zna zna ! cista desetka
  • Gravatar for Michael
    Michael (gost) | 26.09.2012. 17.30.43
    Ovakvom albumu dati 6 stvarno nije korektno.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.