Popboks - TAKING WOODSTOCK – Ang Lee (FEST 2010) - Iza hipi kulisa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.02.2010. 12:05 · 4

TAKING WOODSTOCK – Ang Lee (FEST 2010)

Iza hipi kulisa

Woodstock festival: eksplozija ljubavi, protesta i rokenrola; ultimativni izraz i labudova pesma kontrakulture 60-ih. Ili 500.000 ljudi koje negde treba smestiti, nahraniti i pritom ih sprečiti da unište sve pred sobom?

Sofija Vuković

Ocena:
5


5/10

Scenario: James Schamus, po knjizi Elliota Tibera i Toma Montea
Uloge: Demetri Martin, Imelda Staunton, Henry Goodman, Liev Schreiber, Jonathan Groff, Eugene Levy, Emile Hirsch, Paul Dano
Žanr: Komedija/Drama
Trajanje: 120 min
Proizvodnja: SAD, 2009.

Taking Woodstock je snimljen po istoimenim memoarima tada mlađanog Elliota Teichberga, kasnije poznatijeg kao Elliot Tiber (Martin), koji je usled porodičnih novčanih problema iskoristio svoj uticaj u minijaturnoj lokalnoj zajednici da u okolini poluraspalog motela svojih roditelja (Staunton i Goodman) organizuje rok festival. On, međutim, ni ne sluti koje će razmere taj događaj poprimiti i kakve će posledice imati na njegov život. Težeći samo finansijskom oslobođenju, Elliot će u toku festivala doživeti i spiritualno i seksualno.

Kao što ste možda već naslutili, ovaj film se ne bavi Woodstockom kao istorijskim, kulturološkim ili sociološkim fenomenom. Ang Lee tendenciozno zaobilazi sve „bitne“ događaje, npr. koncerte i Tiberovo druženje sa slavnim ličnostima (za razliku od knjige). Nasuprot tome, on baca pogled iza kulisa rok festivala, sa ciljem da nam ispriča Elliotovu porodičnu i ličnu dramu. Pritom povremeno kontrastira „normalne“ stanovnike majušnog Bethela i „čudne“ hipike radi komičnog efekta.

Međutim, uprkos tome što je početna ideja dobra, a scenario ima nekih zabavnih scena, čini se kao da je Lee ovom projektu pristupio sa nedovoljno strasti. Iako je spor tempo nešto što obično dobro funkcioniše u njegovim filmovima, ovde čini da se napetost razvodnjava a emocije splašnjavaju. Lee propušta i da razvije nekoliko intrigantnih podzapleta, koji ostaju nerazrešeni. Film tako leluja između kaleidoskopa minijatura i Elliotovog bildungsromana, a da pritom nije previše uspešan ni u jednom ni u drugom.

Demetri Martin je prilično bledunjav u glavnoj ulozi, i njegova izvedba znatno trpi usled toga što je okružen boljim likovima. Imelda Staunton, majka-tiranka, je istina manje napirlitana, ali podjednako fanatična u svojoj autoritativnosti kao i kada je bila Dolores Umbridge u petom nastavku Harija Potera. Ona forsira stereotip škrte Jevrejke izvan granica karikature, do domena tragičnog.

Liev Schreiber je urnebesan kao telohranitelj-transvestit, kome su raščupana plava perika i roze haljina jedini znaci ženstvenosti. Ipak, i on i mnogi drugi likovi (golišava pozorišna trupa, nadrogirani par iz Kalifornije, pa čak i sam Michael Lang) ostavljeni su na nivou rekvizita i nisu ni razvijeni, ni dovoljno iskorišćeni. Zamišljen kao „jedini normalan“ u ovom moru ludaka (i sa jedne i sa druge strane), glavni junak je donekle simpatičan, ali pomalo dosadan, tako da film prožima osećanje ravnodušnosti.

Nije problem u tome što je reditelj spomenik legendarnom rok događaju ostavio u senci razvoja glavnog junaka, već što taj junak jednostavno nije dovoljno interesantna, a čini se da je i sam Lee to shvatio, te je pokušao da sve začini egzotičnim epizodistima. Rezultat je sasvim gledljiv, blago nostalgičan, na momente uvrnuto komičan film, koji na žalost nije do kraja iskoristio ni jedan od svojih potencijala.

FEST 2010. na Popboksu:



Komentari

  • Gravatar for Dejan
    Dejan (gost) | 25.02.2010. 07.31.03
    Reklamni plakat je najbolji deo ovog filma. Nejasno je zasto ga je Ang Lee uopste snimio: ocito je da ga boli uvo za Woodstock.
  • Gravatar for ulicni hodac
    ulicni hodac (gost) | 26.02.2010. 11.17.35
    film uopste nije los :)))
  • Gravatar for Darko
    Darko (gost) | 14.03.2010. 11.16.28
    Ja sam zaspao na samom pocetku
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 22.03.2010. 06.43.58
    Mnogo hteo, mnogo zapoceo, nista do kraja doveo, samo puka bajkovita deskpripcija ''jednog srecnijeg i slobodnog'' vremena i duha...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi