Popboks - SVI SU DOBRO – Kirk Jones (FEST 2010) - A, kako su vaši? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 02.03.2010. 12:45 · 2

SVI SU DOBRO – Kirk Jones (FEST 2010)

A, kako su vaši?

Sve je u redu, svi su u redu, i ovaj film je u redu – ali ništa više od toga

Olga Dimitrijević

Ocena:
5


5/10

Originalni naziv: Everybody's Fine
Scenario: Kirk Jones (prema scenariju Massima De Rite i Giuseppea Tornatorea)
Uloge: Rober De Niro, Drew Barrymore, Kate Beckinsale, Sam Rockwell
Žanr: drama
Trajanje: 99 min
Proizvodnja: SAD, Italija, 2009.

Rimejk filma Stanno Tutti Bene sa Marcellom Mastroiannijem u glavnoj ulozi, holivudski je prvenac Kirka Jonesa (poznat po hitu prepodnevnih dečijih TV termina Nanny McPhee). Frank Goode (Robert De Niro) je penzionisani proizvođač obloga za telefonske žice, koji se, otkad mu je žena umrla, ne može baš pohvaliti uspešnom komunikacijom sa svojom odraslom i osamostaljenom decom.

Kada mu oni otkažu posetu koju je skupo i brižljivo pripremao, on kreće na put preko pola američkog kontinenta ne bi li ih video i malo popričao sa njima. Putovanje otkriva brojne napričane mu prevare i laži nastale iz najbolje namere, te Frank i njegova deca nakon ovih suočavanja pokušavaju da izgrade svoje odnose ispočetka.

Iako je plemenito zamišljen, filmu nešto sve vreme jedostavno fali: to što nas emocionalno ne dotiče koliko bi trebalo. Otkrivanje porodičnih tajni i laži nam je uglavnom nacrtano; na primer ogromna minimalistička vila u kojoj živi Amy (Kate Beckinsale) nam momentalno sugeriše da joj se porodični život raspada.

Stalno insistiranje na pasažnim scenama sa telefonskim žicama kao simbolom ne-znam-kakve komunikacije je isto malo patetično i prebanalno, ali ako smo dobronamerni može da se proguta.

Kirku Jonesu doduše povremeno uspeva da izdvoji par suptilnih detalja koji otkrivaju porodične laži, poput minijaturnog pojavljivanja Katherine Moenig, glumice poistovećene sa svojom ulogom ženskarošice Shane iz serije The L Word, u ulozi Rosiene „prijateljice“ Jilly, gde upravo ta referenca sugeriše šta Rosie (Drew Barrymore) krije od tate – da živi sa ženom.

Glumački, film u potpunosti nosi Robert De Niro, koji svoj lik gradi na sitnicama, malim glumačkim postupcima, stvarajući svedenu, ali simpatičnu rolu. Pored njega svoj prostor najbolje je iskoristila Drew Barrymore, koja prosto blista i kao takva se postavlja kao dobra vila familije.

Ostatak ekipe je nekako hladno prihvatio svoje zadatke, pa mahom zbog toga što skoro niko od njih ne deluje preterano zainteresovano, ne može se baš reći da je Svi su dobro ono što je pre svega trebao da bude – dirljiv film.

Ipak, uprkos tome što je predvidljiv i pomalo površan, Svi su dobro nije neprijatan za gledanje. Tako smo na kraju svi sasvim u redu – čak je i ovaj film u redu, ali ne mnogo više od toga.

FEST 2010. na Popboksu:



Komentari

  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 02.03.2010. 12.26.47
    Ocajna recenzija!! Ispada da je ovaj film jedva gledljiv i mucan. "Glumački, film u potpunosti nosi Robert De Niro, koji svoj lik gradi na sitnicama, malim glumačkim postupcima, stvarajući svedenu, ali simpatičnu rolu." Robert De Niro ne nosi ovaj film, De Niro JE ovaj film. Simpaticna rola? Jel mi govorimo o istom filmu?
  • Gravatar for Ringo
    Ringo (gost) | 03.03.2010. 11.41.22
    Ko trazi lep i nepretenciozan film, neka mu ovo bude izbor. Sve ostalo je suvisno. Jedino bi bilo lepo spomenuti i McCartneyevu pesmu na kraju filma. Da je snimljena neke '68, sigurno bi bila Beatles klasika. 8/10
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi