Popboks - GONJASUFI - A Sufi and a Killer [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.03.2010. 14:13 · 9

GONJASUFI

A Sufi and a Killer

(Warp)

Sumah Ecks nije derviš i ne pleše vrteći se oko sebe, ali ima dredove i podučava jogu. Rezultat je ipak sličan: gubitak tla pod nogama i moguće – blagoslov

Uroš Smiljanić

Ocena:
7


4/10
 

Warp je uspešno sa sebe otresao etiketu proizvođača isključivo „inteligentne plesne muzike“ što je pretila da ga potopi svojim implicitnim snobizmom i flešbekovima na 90-te u kojima je gomila klinaca u spavaćim sobama provodila noći šamarajući semplere i Apple računare.

Warp 21. veka ima ugodno široku paletu muzike koja zadržavajući generalne evolutivne smernice uspeva da pomiri uznemirenost eksperimenta sa ugodnošću popa.

U tom smislu, eksplicitnije interesovanje za hip hop koje etiketa pokazuje poslednjih godina sasvim je u skladu sa temeljima na kojima je sagradila svoje carstvo (Autechre, kao najočigledniji eksponenti, odrasli su crtajući grafite i lomatajući se po kartonima na prašnjavim podovima napuštenih mančesterskih fabrika), ali kao proizvod donosi hip-hop sa prilično jedinstvenim Warp mirisom.

CONJASUFI

Naravno, nije sve uvek savršeno u toj slici, pa su i Prefuse 73 i Flying Lotus, recimo, imali i dobrih i loših momenata, no, Warp se, srećom i dalje drži ideje da hip hop može da se proturi i ljudima koji misle da su svi crnci dileri droge, a da je brejkdens izmišljen u Holivudu 1983. godine.

Sve ovo pre svega na osnovu činjenice da je u pitanju muzika koja može da zvuči bilo kako, dok god se drži osnovne srži cele kulture – neprekidnog pokreta i neprekidne mutacije.

Gonjasufi je prvi put čuo hip hop početkom 90-ih, nateravši majku da mu kupi kopiju proto-gangsterskog klasika Straight Outta Compton. Danas Gonjasufi živi u Las Vegasu, radi kao instruktor joge, nosi dredove, smatra 2Paca najvećim reperom ikad i prodaje se za sufiju, dakle muslimana-mistika kome nisu potrebne muftije i uleme da bi komunicirao sa Bogom.

Ovo je takav melanž kulturoloških referenci da se na prvi pogled čini kao da nema nikakvog smisla – baš kao ni hip hop sa svojim rasparčavanjem kulturne tradicije, pop-mitologije i duhovnosti na citate istrgnute iz konteksta i opiljke zvuka od kojih nastaju veličanstvene ali zbunjujuće nove arhitekture.

Sumah Ecks, kako je Gonjasufiju pravo ime ima iza sebe karijere hip-hop didžeja i emsija, ali njegov debi album nije hip hop oštrih uglova, slogova uredno pobacanih na ritmičku podlogu i zapanjujućih krosfejder obrta proizvedenih trzajima ručnog zgloba. A Sufi and a Killer je hip-hop proizveden snu nalik stapanjem kulturnih uticaja pokupljenih iz verskih rituala sa juga Azije i pop-muzike Velike Britanije, proterano kroz filter Kalifornije i Nevade, pa sve potopljeno u okean ehoa koji duhovnu vertikalu neizostavno povlači natrag sve do Kingstona.

Gaslamp Killer, Flying Lotus i Mainframe, odgovorni za muziku na ovom albumu, uspeli su da ilustruju višeslojnost Ecksovog pristupa životu (melanholija uvećana tako da zaklanja sve ostalo, egzistencijalna zapitanost, nesigurnost u sopstveni identitet, samopodučavanje kao jedino važno obrazovanje...), sipajući u svoje računare sve od pravovernog funka (Candylane), preko distorziranog psihodeličnog roka (Suzieq), naivnog popa (She’s Gone), pa sve do orijentalne egzotike i mistke.

Hip hop kao umetnost stvaranja plemenitih legura iz ne uvek plemenitih komponenti ovde naprosto blista, čak i kada u proširenoj verziji pesme Sheep, a prateći Ecsksove filozofske preokrete („Želim da budem ovca da ne bih ubijao radi hrane/ Ja sam lav koji živi u senci i koga se svi plaše“) Gaslamp Killer iz nežnog popa kao izletelog iz 70-ih godina prošlog veka upadne pravo u qawwali molitvu ofarbanu hipnotičkim sarangi talasima.

Ispod, ili čak pored ove muzike, sam Ecks peva svojom, kroz Joga vežbe razvijenom tehnikom, zvučeći istovremeno i prisutno i odsutno, izmešteno, istrgnuto, kao da slušate The Abyssinians dok se budite iz anestezije.

Ova istrgnutost, kako pevanja tako i pojedinačnih muzičkih matrica sklopljenih u kratke, efikasne celine, umeće ponekome i da pokvari uživanje, svodeći album na seriju vinjeta koja bi možda bile uspelije kao materijal za singlove.

Možda imaju pravo, dobar deo materijala je već i objavljen na singlovima – ubitačna Klowds, ili Kowboyz & Indians u kojoj Gaslamp Killer čini da španski flamenco rock sastav Las Grecas zazvuči kao prašnjava severnoafrička džamija tokom posebno strasne molitve – no za ljude sa kraćom pažnjom i manjim zahtevima za smislom albuma kao celine, A Sufi and a Killer svojim istrgnućem zvuka i dezorijentisanjem slušaoca pomaže da se muzika ponovo čuje kao čist doživljaj, bez žanrovske ispomoći i unapred svarenog recepta.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Sufi Suni
    Sufi Suni (gost) | 09.03.2010. 18.12.52
    "Danas Gonjasufi živi u Las Vegasu, radi kao instruktor joge, nosi dredove, smatra 2Paca najvećim reperom ikad i prodaje se za sufiju, dakle muslimana-mistika kome nisu potrebne muftije i uleme da bi komunicirao sa Bogom." - nijednom muslimanu nisu potrebne muftije i uleme za to. Oni su tu i u teoriji i u praksi radi malo drugacijih stvari... A inace mi je taj Warpov hiphop uvek bio daleko snobovskiji od IDM derivata - mada ovo zaista ne zvuci tako lose!
  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 09.03.2010. 18.53.28
    7? -kako se uklapa album u katalog WARPa -kako se zaista zove Gonjasufi -ko mu je omiljeni reper -i ah... sta mu je mama kupovala kad je bio mali a moglo je nesto da se napise i o albumu koji je apsolutno remek delo. Za mene, 10.
  • Gravatar for lule
    lule (gost) | 09.03.2010. 20.19.58
    dobra recenzija... davno nisam čuo ništa bolje... nije mi jasno, koliko sempluje ovaj lik?
  • Gravatar for Flying  Minđasufi Mainframe
    Flying Minđasufi Mainframe (gost) | 10.03.2010. 09.00.29
    preslušao dve stvari. dobar album.
  • Gravatar for djole
    djole (gost) | 10.03.2010. 13.29.28
    Ne slazem se da se IDM ove etikete moze nazvati snobovskim. Po prvi put cujem da neko ima takvo misljenje. WARP je bio olicenje najkvalitetnijeg i najinovativnijeg IDM-a dok se nije pretvorio u eklekticnu izdavacku kucu koja izdaje i ovakav hip-hop, math-rock .... Vise ne obracam paznju na ovu etiketu.
  • Gravatar for sugarfree
    sugarfree (gost) | 12.03.2010. 09.21.46
    cista 10
  • Gravatar for kupio...
    kupio... (gost) | 12.03.2010. 12.40.01
    ...CD, a i novu Joannu Newsom, da malo razblazim. Super kombinacija :). Sufi & Harp.
  • Gravatar for Hsub
    Hsub (gost) | 16.03.2010. 13.40.18
    CISTA 10
  • Gravatar for čista
    čista (gost) | 03.05.2010. 19.04.27
    10
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.