Popboks - PERSI DŽEKSON KRADLJIVAC MUNJE - Chris Columbus - Persi Poter? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.03.2010. 12:05 · 3

PERSI DŽEKSON KRADLJIVAC MUNJE - Chris Columbus

Persi Poter?

Persi Džekson želi da obnovi tron koji je odavno razoren od strane čarobnjaka sa zrelijom magijom

Ljubisav Panić

Ocena:
3


3/10

Naslov originala: Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
Scenario: Craig Titley (po romanu Ricka Riordana)
Uloge: Logan Lerman, Alexandra Daddario, Brandon T. Jackson, Sean Bean, Pierce Brosnan, Steve Coogan, Rosario Dawson, Melina Kanakaredes, Catherine Keener, Joe Pantoliano, Uma Thurman
Žanr: avanturistički, fantastika
Trajanje: 118 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Nemaštovitost pojedinih producenata dostigla je, čini se, ogromne razmere. Njihov sistem sveo se na neinventivno pravilo – kopirati finansijski uspešan film. Tako smo posle Gladijatora mogli da vidimo seriju sličnih filmova koji mu nisu ni do sandala.

U produkcionoj sferi Persi Džeksona Kradljivca munje uspešan uzor je serijal Hari Poter, a želja producenata za uspehom, ravnim onom koji je postigao mali čarobnjak, otišla je dotle da nije bilo dovoljno što roman koji su izabrali za ekranizaciju neodoljivo podseća na delo J. K. Rowling, već su angažovali i Chrisa Columbusa, reditelja prva dva dela iz Hari Poter franšize. Pomenuti reditelj nepromišljeno se vraća ovim filmom upravo tamo gde je ostavio Pottera.

Percy Jackson možda ne pohađa Hogvorts ali odlazi u kamp za obuku mladih heroja; ne bori se protiv troglavog Kerbera ali na njegovom epskom putu iskrsava Hidra; ne leti na metli ali leti uz pomoć krilatih patika...

Međutim, ni producenti željni kopiranja, a ni iskusni reditelj nisu obratili pažnju na jednu bitnu stvar - ni nove avanture Harryja Pottera danas nisu ono što su bile u prva dva Columbusova dela. On je problematičniji, siroviji i zreliji, sa osećanjima i podvizima koji uveliko prevazilaze Percyjeve napore u savladavanju mitskih bića kako bi spasao svoju majku iz Hadovog pakla, i dokazao Zevsu da nije odgovoran za nestanak njegovog moćnog oružja - munje.

U Persiju reditelj tako iznova ponavlja svoju grešku. Površni dijalozi prate predvidljiv dramski narativ, dok ideja filma ostaje u senci loših specijalnih efekata koji su u ravni impresijama slikovnice. Mitološka čudovišta, kao što je Minotaur, vizuelno se čine prikladnijim Disneyjevim filmovima namenjenim najmlađima nego starijim generacijama, dok je plejada poznatih glumaca (Pierce Brosnan, Sean Bean, Uma Thurman...) svedena na kratku i nenadahnutu pojavu.

Po predanosti svojim likovima ističu se samo Logan Lerman, u naslovnoj ulozi polubožanskog junaka Perceyja, napuštenog od svog oca Posejdona, i Rosario Dawson u tumačenju komične, seksualno nezasite Persefone, čije bisere, razbacane po američkom tlu, Persey mora da sakupi ne bi li posetio vatrom okupanog Hada.

Samo u par navrata film pokazuje kakav je zaista mogao da bude. Veliki potencijal nazire se scenom u Las Vegasu, koja simbolično pokazuje uticaj koji na današnje tinejdžere ostavlja primamljivi hedonizam, a zatim je tu i loše uobličen deo o problemima sina kome nedostaje vredna očinska figura.

Film se tako u svojoj šaljivoj sceni, u kojoj se u pakao ulazi ispod čuvenog natpisa Holivud, gorko nasmejao sopstvenoj produkciji ali i kvalitetu.



Komentari

  • Gravatar for D&D
    D&D (gost) | 10.03.2010. 15.25.02
    Nisam bas siguran da JKR moze biti izvor plagiranja bilo kakvog fantazijskog teksta. Hari Poter je daleko od originalnosti kao Goran Bregovic od rok muzike. Pre ce biti da autori ovog dela samo koriste talas popularnosti koji su HP i JKR podigli.
  • Gravatar for Miloshsh
    Miloshsh (gost) | 10.03.2010. 16.19.33
    Svaka chast za naslov, pogodio si u centar!
  • Gravatar for Dosada Bozija
    Dosada Bozija (gost) | 10.03.2010. 19.03.56
    HP uopste nije toliko daleko od originalnosti, kao sto se obicno misli. Da bi se ovo shvatilo, preporucujem http://www.hogwartsprofessor.com/ A, to nije u protivurecnosti sa talasom popularnosti...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi