Popboks - DAYBREAKERS – Michael Spierig, Peter Spierig - Prinčevi tame [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.03.2010. 12:20 · 3

DAYBREAKERS – Michael Spierig, Peter Spierig

Prinčevi tame

Daybreakers je jedan od onih filmova čiji bi nastavak mogao da bude bolji od originala. Pod uslovom da neko napiše bolji scenario

Miloš Cvetković

Ocena:
5


5/10

Naslov originala: Daybreakers
Scenario: Michael Spierig, Peter Spierig
Uloge: Ethan Hawke, Sam Neill, Willem Dafoe, Michael Dorman, Claudia Karvan, Isabel Lucas
Žanr: horor/SF
Trajanje: 98 min.
Proizvodnja: SAD i Australija, 2009.

Taman kad čovek pomisli kako je došlo vreme da se zabije kolac u istrulelo srce vampirskog filma, pojavi se naslov koji, bar na kratko, vrati veru u žanr (prva dva Blejda), ili ga čak i uzdigne na jedan još viši nivo (Pusti pravog unutra). Daybreakers je mogao da bude takav film. Počinje obećavajuće. Braća Spierig (Undead) konstruisali su fascinantan univerzum, i to uz malo novca, ali uz pregršt intrigantnih ideja. Vampirsko društvo, koje na prvi pogled ima dosta sličnosti sa ljudskim (a time je i jezivije), dočarano je uz različite suptilne detalje kao što su automobili za dnevnu vožnju, kafa u koju umesto mleka ide krv i sl.

Kako zbog Ethana Hawkea u glavnoj ulozi tako i zbog retro-futurističkog dizajna filma, kao i društveno-političkog komentara u najavi, Daybreakers isprva podseća na ne tako dalekog horor rođaka filma Gattaca. Međutim, izgled ipak vara, i kada dođe vreme da nam braća Spierig pokažu prve adute, shvatamo da su blefirali, odnosno da nam sledi priča koja je na nivou neinspirisanog i rutinskog B horora.

Glavni junak je od starta postavljen kao empatični vampir tako da se on do kraja filma i ne promeni previše (psihički), dok je pokušaj humanizacije glavnog negativca (Sam Neill koji obično briljira upravo u hororima a ovde je nedovoljno iskorišćen) ostao na nivou jedne previše kratke epizode. Ljudski likovi su krajnje nezanimljivi a čak ni harizmatični Willem Dafoe tu nije previše od pomoći. Odnosi unutar vampirskih grupa, staleža i kasti, kao i dileme pojedinačnih krvopija ono su što je u čitavoj ovoj priči zapravo najinteresantnije, ali to je gurnuto u stranu. Odlična zamisao o postojanju tzv. subsidera – izgladnelih vampira koji mutiraju u fizički groteskna čudovišta kojih se i sami vampiri groze – potpuno je neiskorišćena osim u jednoj odličnoj i krvavoj sceni.

Veći deo filma potrošen je na priču o pojedincu koji se okreće protiv sistema čiji je deo i koga, nakon prosvetljenja, ruši pomoću novostečenog znanja. Zvuči poznato? U Ekvilibrijumu smo barem mogli da uživamo u odličnim akcionim scenama koje skreću pažnju sa toga kako gledamo jednu suštinski budalastu varijaciju na 1984/Farenhajt 451. U Daybreakersima takve diverzije nema. One najbolje scene i ideje ili su već potrošene ili su ostale nerazrađene, tako da braća Spierig i nemaju šta da nam ponude (pre samog kraja) osim porodične drame kojoj ipak nije dato dovoljno prostora kako bi bila zaista ubedljiva.

Da sve ne bude tako crno (već krvavo-crveno!) završnica je koncipirana kao sveopšti pokolj uz jedan interesantan obrt, ali moram da skrenem pažnju kako je slična ideja već obrađena, i to mnogo ranije (i efektnije) u jednoj domaćoj priči. Lepo je videti film u kome su vampiri ponovo prikazani kao zveri, pošto su prethodno degradirani na nivo svetlucavih manekena za klince, ali to je naprosto nedovoljno da potpuno utoli žeđ za dobrim vampirskim filmom.



Komentari

  • Gravatar for M
    M (gost) | 24.03.2010. 16.09.05
    Ultimativna glupost.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 24.03.2010. 19.51.39
    SEKA stize i do vampira :)
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 26.03.2010. 07.31.53
    Prvo pojavljivanje sub-vampira (kada upada u Itanov stan) je zaista odlično... Posle toga ova krvopijska podvrsta (glavni mamac filma) nije korišćena na pravi način. Ono sa kćerkom Sema Nila je kožda delovalo dobro na papiru - ali u praksi... Bljakete-bljak.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi