Popboks - SHEARWATER - The Golden Archipelago [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.03.2010. 12:15 · 2

SHEARWATER

The Golden Archipelago

(Matador)

Kada su se pre skoro čitave decenije Shearwater (koji su osnovali Will Sheff i Jonathan Meiburg iz Okkervil Rivera) oglasili debijem The Dissolving Room, malo ko je pomislio da će njihov muzički izraz dostići današnje epske razmere

Vladimir Ninčić

Ocena:
7


4/10
 

The Dissolving Room je bio skroman i pomalo morbidan offshore projekat dvojice prijatelja iz benda koji je obećavao daleko više. S jedne strane budući dovitljiv tekstopisac i histerični pop intelektualac, s druge avanturista zaluđen pticama, koji u to vreme jedva da je nagoveštavao da će jednog dana zapevati kao slavuj – Will Sheff i Jonathan Meiburg koristili su Shearwater za skladištenje pesama koje se stilski nisu uklapale u njihovo glavno čedo, Okkervil River.

Ubrzo nakon toga, Sheff je ostavio Meiburga na cedilu, da bi mu ovaj uzvratio uslugu nakon dosta godina, kada je od Shearwatera napokon napravio ime kadro da se nosi s bendom koji ga je afirmisao.

SHEARWATER

Ako bi se dozvolilo rasuđivanje na temu nečijeg profitiranja od ovog, danas dvosmernog, razlaza, onda se Meiburg nameće kao pobednik, budući da je, prepušten sebi, konstantno usavršavao aranžerske i glasovne sposobnosti, dovevši ih do nivoa koji je u ovom trenutku barem podjednak Sheffovom stagnirajućem muziciranju, ali sa tendencijom da ga uskoro nadmaši.

Jer, ako se sagleda trilogija Shearwatera, koja aktuelnim izdanjem dobija završnu epizodu, postaje jasno da je Meiburg izgradio jedinstven stil u kome centralnu ulogu dele prenaglašena emotivnost i raskoš proizveden čitavom paletom instrumenata. Iako na trenutke nepodnošljivo napadna, estetika Shearwatera uglavnom uspeva da trijumfuje u teškoj misiji – da bude izuzetno melodramatična i dirljiva, ali da zadrži ukus i dostojanstvo, i ostane van granica jeftine patetike.

The Golden Archipelago ne poseduje toliko snažne hitove kao prethodnik Rook (2008), ali njegova delotvornost leži u kompaktnosti zbog koje se doživljava kao jedna pesma. Prilično ujednačenog (i sličnog) materijala, album je dobro osmišljena celina u kojoj do izražaja pre dolazi prekratka dužina trajanja. Ipak, ostaje žal za magičnim momentima koji su Rook, i pored osetnih fillera, načinili posebnim, pre svega uznemirujuća napetost i hipnotišuća lepota koje su krasile numere Rooks, Home Life ili Leviathan, Bound.

Meiburgov falseto, za mnoge kamen spoticanja zbog visoko frekfentnih opsega, ustalio se u trouglu čija temena pripadaju Marku Hollisu, Jeffu Buckleyu i Scottu Walkeru, s tim što je ovoga puta još aktivnija njegova ženstvenija strana, s gornjim pragom koji teško može da se premaši bez određenih delikatnih hirurških zahvata.

Više usredsređen na koncept u tipičnom prog maniru 70-ih (tu je i pažljivo sklopljen vodič na 75 strana), The Golden Archipelago predstavlja riznicu strastvenih i sanjivih putopisa kroz izolovane i predivne predele koje mnogi od nas mogu da vide samo na Travel Channelu, a koje je Meiburg posećivao i izučavao u prethodnom periodu.

Premda je vrhunac trilogije isporučen pre dve godine, finalni čin u više meditativnom tonu donosi elegantan i sasvim prikladan završetak.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Kleo
    Kleo (gost) | 26.03.2010. 09.00.24
    Dostojan opis prelepe muzike, oni su toliko bajkoviti i vredni slusanja, da se tesko mogu i opisati... Dobar je novi album, ali tacno je da fale stvari poput Leviathan Bound (prilikom slusanja koje imam osecaj da umrem i ponovo se rodim)! Bravo!
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 30.03.2010. 17.09.45
    Naravno, fenomenalan album. Mogu ovo da pustim na repeat u bilo koje doba
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.