Popboks - BORBA TITANA – Louis Leterrier - Iskonski užas [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 20.04.2010. 12:10 · 6

BORBA TITANA – Louis Leterrier

Iskonski užas

Upozoravamo sve ljubitelje grčke mitologije i originalnog filma da Borbu Titana gledaju na sopstvenu odgovornost

Sofija Vuković

Ocena:
2


2/10

Originalni naslov: Clash of the Titans
Scenario: Lawrence Kasdan, Travis Beacham, Phil Hay, Matt Manfredi
Uloge: Sam Worthington, Mads Mikkelsen, Alexa Davalos, Danny Huston, Gemma Arterton, Pete Postelthwaite, Ralph Fiennes, Liam Neeson
Žanr: Akcija/Fantastika
Trajanje: 118 minuta
Proizvodnja: SAD/Velika Britanija, 2010.

Borba titana je evidentno jedan od onih filmova za koje su autori mislili kako će biti mnogo bolji ako se ponovo napravi uz pomoć modernih tehničkih pomagala. Istini za volju, stop-motion tehnika koju je Ray Harryhausen 1981. godine koristio i tada je bila pomalo prevaziđena, kada su igrani filmovi u pitanju, ali neke od njegovih kreacija, npr. gorgona Meduza, mogu da uliju strah i trepet i u vene savremenog gledaoca.

Pored toga, iako se priča nije doslovno držala mita o Perseju, kojim je inspirisana, promene koje su unete su bile opravdane zapletom, dok su neke osnovne teme grčke mitologije zadržane. Bogovi su pohotni i kapriciozni, njihove međusobne čarke utiču na život antičkog čoveka, a komplikovani porodični sukobi se sa Olimpa preslikavaju i na Zemlju. Ipak, ono što je najvažnije je da taj film sebe nije shvatao previše ozbiljno – božanske spletke i ljudske avanture su prožete blagom samoironijom i vedrim humorom.

Svi ovi kvaliteti su odsutni u Leterrierovoj verziji. Novi film prati trenutni holivudski trend da se izanđali koncepti i izumrle franšize oživljavaju u „ozbiljnijem“ i „mračnijem“ ruhu. S obzirom na to da grčka mitologija obiluje surovim temama, mogli bismo pomisliti da to u ovom konkretnom slučaju i nije tako loša ideja. Leterrier kao glavnu liniju sukoba postavlja prkos ljudi prema bogovima, personifikovanu u Perseju (sveprisutni Worthington), Zevsovom sinu koji bi da povede rat protiv svih Olimpljana zbog nepravdi koje nanose čovečanstvu. On, dakle, kreće u pohod da spase Arg ne zbog ljubavi prema Andromedi (Davalos), već iz inata svome tati (Neeson), kojim ionako manipuliše stariji brat Had (Fiennes).

Međutim, kako je producentima očigledno bio cilj da snime film koji će u Americi moći da gledaju dečaci od 12 do 16 godina, rečena ozbiljnost ostaje samo na papiru, i ni jedno od predimenzioniranih čudovišta vam neće oduzeti dah, nikada nećete posumnjati u Persejevu finalnu pobedu, a o seksu i slikovitom nasilju, standardnim začinima akcionog filma, ali i mitologije, nema ni govora. Pritom je i dijalog očajno loš i uglavnom se sastoji od nizanja stereotipnih superherojskih replika.

Ipak, najveći problem ovog ostvarenja je sveopšti nedostatak motivacije. Ako Perseja možemo i razumeti (mada je potpuno jednodimenzionalan, a glumačka veština Sama Worthingtona je standardno na nivou amebe), nejasno je šta su to bogovi tačno uradili ostatku čovečanstva. Čini se da i naš junak redom skuplja magične pomoćnike kojima ne samo da nije mesto u njegovom mitu, već naizgled nemaju nikakvog razloga ni da se pridruže njegovoj misiji, sem da mu po principu deus-ex-machina razreše trenutni problem.

Pošto je uspeo da Neverovatnom Hulku (2008.) udahne život, Louis Leterrier je ovoga puta ostvario potpuno suprotno. Isisao je sve što je bilo zanimljivo u grčkom mitu i starom filmu i stvorio akcioni film koji, povrh svih svojih mana, nije čak ni zabavan. Par svetlih tačaka - Mads Mikkelsen kao maloreki zapovednik straže i Polly Walker, koja u liku Kasiopeje reprizira razvratnu Aciju iz serije Rim (2005) - zaradile su filmu dvojku.



Komentari

  • Gravatar for medjutim
    medjutim (gost) | 20.04.2010. 11.13.04
    Dobar je i Max Von Sydow. Nažalost, posle 5 minuta ga više nema..
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 20.04.2010. 11.18.09
    Ceone zile Sema Vortingtona - sumanuta akciona sekvenca - ceone zile Sema Vortingtona - najcudnovatije moguce cudoviste - krivljenje grcke mitologije - sumanuta akciona sekvenca - najsumanutije moguce cudoviste - ceone zile Sema Vortingtona - sumanuta akciona sekvenca... I tako 100 minuta loseg 3D-a...Najbolje u celoj prici prolaze Ralf Fajns i Lijam Nison koji su iskoristili SEKU da namaknu koje milionce za ulogu ala Marlon Brando u Supermenu. Mada, tesko da je neko ocekivao nesto vise od ovog spektakularnog krsha u najavi...
  • Gravatar for Zrno
    Zrno (gost) | 20.04.2010. 11.33.07
    Pozdravljam Sofiju Vuković i poručujem je da nije sve tako crno.
  • Gravatar for Matija
    Matija (gost) | 20.04.2010. 14.15.30
    Kakva je Kaja Skodelario, posto samo zbog nje planiram da gledam ovaj film? xD Mislim, znam da je ima par minuta samo, ali opet :)
  • Gravatar for Kleo
    Kleo (gost) | 20.04.2010. 14.47.54
    IL je sve rekao...Sto i dopustih da me zlotvori nagovore da odem u bioskop! Nisam zaspala samo zbog dvojca Fajns/Nison, ali osim njih nema ni jedne svetle tacke u filmu!
  • Gravatar for .
    . (gost) | 20.04.2010. 18.41.23
    Meni je prvih pola sata bilo dobro.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi