Popboks - KAKO DA DRESIRATE SVOG ZMAJA – Chris Sanders, Dean DeBlois - Ljubimac bez premca [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.04.2010. 12:15 · 3

KAKO DA DRESIRATE SVOG ZMAJA – Chris Sanders, Dean DeBlois

Ljubimac bez premca

Uprkos tipičnoj priči, novo delo DreamWorks ekipe pleni originalnim likovima i živopisnom animacijom

Sofija Vuković

Ocena:
7


7/10

Originalni naslov: How to Train Your Dragon
Scenario: Adam F. Goldberg, Peter Tolan, Dean DeBlois, Chris Sanders, po romanu Cressidae Cowell
Uloge: Jay Baruchel, Gerard Butler, Christopher Mintz-Plasse, Jonah Hill, America Ferrera, Craig Ferguson
Žanr: Dečji animirani/Fantastika
Trajanje: 98 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Štucko (Baruchel) je tipičan tinejdžer. Sve što on u životu želi je da oduševi svog autoritativnog oca (Butler), pokaže se u školi i osvoji najlepšu devojčicu u razredu (Ferrera). Njegov problem je u tome što mu je otac mišićavi poglavica vikinškog sela, „škola“ ratnički trening za borbu sa zmajevima, a devojčica koja mu se sviđa u rukama drži dvoseklu sekiru. A Štucko je, naravno, najmršaviji, najneugledniji i najslabiji mali viking koga je ostrvo Berk ikada videlo, a oštri um i vispreni smisao za humor mu samo odmažu. Da bi uspeo u svom cilju on mora da uradi ono što niko nije uradio do tada: da pripitomi i uzjaše zmaja.

Inspirisan dečjom knjigom Cressidae Cowell, Kako da dresirate svog zmaja sa jedne strane nastavlja sarkastični duh sage o Šreku (uglavnom otelovljen u glavnom liku i njegovom učitelju Žderonji (Ferguson)), ali sa druge strane nudi konzistetniju priču, ne posvećujući toliko pažnje vickastim epizodistima i nasumičnim šalama.

Ceo zaplet je, u stvari, jedan veliki obred inicijacije, putem koje će naš junak odrasti, dokazati da je heroj i postati čovek, uz neizbežne ožiljke koje taj proces nosi za sve, a kamoli ljude koji žive u socijumu u kome je broj preostalih udova obrnuto srazmeran zasluženoj količini poštovanja. Međutim, Štucko neće uspeti samo u svojim ličnim ciljevima, on će u tom procesu svojim neortodoksnim metodama transformisati društvo u kom živi i pokazati da je put kojim se ređe ide često jedini pravi.

Iako se bavi standardnim temama dečje književnosti i filma, Kako da dresirate svog zmaja dokazuje da je ponekad dovoljno inteligentno pisati dijaloge i stvoriti par uvrnutih likova da se izbegne stereotip. Pored štreberskog, ali ciničnog protagoniste (nalik na Evana iz Kul momaka), pažnju privlači i opasna simpatija Astrid, očito modelovana po ugledu na mnoge samostalne žene skandinavske kulture, na čelu sa Pipi Dugom Čarapom, ali sa gotovo nesimpatičnom kompetitivnom crtom, koja će, naravno, nestati kada pređe na „našu“ stranu.

Ipak, najveća snaga ovog filma je divna varijacija na temu „dečak i njegov ljubimac“, u ovom slučaju smrtonosna, kapriciozna, kao ugalj crna zver, koja u sebi krije umiljatu macu. Bezubi, zmaj koga Štucko pripitomi, je „magični“ pomoćnik koji je istovremeno i ljubak i zastrašujuć, po ugledu na Stiča, hiperaktivnog vanzemaljca iz Sandersovog prethodnog filma Lilo i Stič.

Na kraju, kakav bi to avanturistički film bio bez uzbudljivih scena, a i pored potresne završne bitke, ovde su vizuelno najprivlačnije i najlepše one sekvence u kojima Štucko leti na Bezubom. Animacija je inače vrlo vedra (do te mere da ne verujete Štucku kad se žali na život na sivom Berku), a kreatori su očito pustili mašti na volju kada su crtali razne vrste zmajeva, ali šta se može meriti sa brzometnim begom, ekstatičnim prevrtanjem po oblacima ili mirnom nebeskom plovidbom u suton – na krilima zmaja?

Ovaj film će biti užitak već i svima koji su o tome sanjali kao mali. Ima li nekoga ko nije?



Komentari

  • Gravatar for Kajt
    Kajt (gost) | 30.04.2010. 21.10.59
    Odlican film, ali ne shvatam ocjenu 7/10. Nije li to malo... preostro?
  • Gravatar for Iskra
    Iskra (gost) | 02.05.2010. 23.05.44
    Film je divan! Pravo osvjezenje! 10/10
  • Gravatar for koren
    koren (gost) | 11.05.2010. 05.33.47
    Sjajan film, uzivao sam gledajuci u 3D.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi