Popboks - IRON MAN 2 – Jon Favreau - Gvožđe se kuje dok je vruće [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.05.2010. 12:05 · 10

IRON MAN 2 – Jon Favreau

Gvožđe se kuje dok je vruće

Gle čuda - dvojka je bolja od prvog dela. Štata samo što Favreau još uvek nije uspeo da dođe do recepture za nerđajuće gvožđe

Đorđe Bajić

Ocena:
6


6/10

Scenario: Justin Theroux
Uloge: Robert Downey Jr, Don Cheadle, Scarlett Johansson, Gwyneth Paltrow, Sam Rockwell, Mickey Rourke
Žanr: superherojska akcija
Trajanje: 124 minuta
Produkcija: SAD, 2010.

Kada je jedan film komercijalno uspešan, a prvi Iron Man je to bio, nastavak je neminovan. Dve godine kasnije, Tony Stark/Iron Man se vratio. Gvožđe se kuje dok je vruće, nema vremena za predah. Stark je još uvek bogat kao Krez, uobražen i željan pažnje. Doduše, gvozdeno odelo koje mu daje nadljudsku snagu i sposobnost letenja, počelo je da truje njegov organizam – ali, Bože moj, ne može život biti baš bez bilo kakvih problema.

Novi scenarista Justin Theroux (slavu stekao ulogom u Lynchovom Bulevaru zvezda, kasnije sa Benom Sillerom i Etanom Cohenom pisao Tropsku oluju) nastoji da film učini što zanimljivijim. On i režiser-povratnik Jon Favreau (koji u filmu glumi Strakovog telohranitelja Happyja Hogana) očigledno žele da ugode.

Nastavak je, bukvalno, zatrpan novim likovima. Ovoga puta, ulogu glavnog negativca od Jeffa Bridgesea preuzima Mickey Rourke. Njegov Ivan Vanov je zabavan – posebno tokom očaravajući preterane akcione sekvence na auto-trkama u Monte Karlu – ali neuverljivo motivisan i previše lako pobeđen. Sam Rockwell je očekivano odličan kao ljigavi Justin Hammer, ali sudbina njegovog lika nije razrešena na zadovoljavajući način. Isto se može napisati i za Scarlett Johansson (kao Natasha Romanoff alias Crna Udovica) i Samuela L. Jacksona (kao Nick Fury) – Iron Man 2 služi samo da bi njihovi likovi bili uvedeni u priču, pravi pay-off izostaje.

Glavna zvezda filma je, nedvosmisleno, Robert Downey Jr. Njemu je pružen sav prostor. I Downey, znajući da su sve oči uperene ka njemu, isporučuje. Druga dva krupna imena iz stalne postave, Cheadle i posebno Paltrow, deluju krajnje bledo kada podele kadar sa njim. Ta upadljiva razlika u harizmama/glumačkom umeću ume da smeta – pogotovo tokom mlakih ljubavnih scena između Starka i Pepper Potts (Paltrow) – ali Iron Man 2 jeste Downeyev film, pa je Favreau izgleda najvažnije da u što boljem svetlu prikaže svoju glavnu zvezdu. Svi ostali glimci u filmu su uglavnom samo dekoracija. U glumačkom smislu, otpor Downeyu su u stanju da pruže samo Rockwell i Rourke. Avaj. Postojeći potencijal ovog trougla samo je zagreban.

Iron Man 2 sadrži par bizarnih pojavljivanja koja zaslužuju da budu pomenuta. Na ovim prostorima omražena Christiane Amanpour na nekoliko sekundi glumi samu sebe, a tu je, u nešto većoj ulozi, i u međuvremenu upokojeni Adam Goldstein - DJ AM. Pojava crvenog juga na ulicama zaleđene Moskve – posebna je poslastica za domaće gledaoce.

Iako bolji od prilično dosadnjikavog prethodnika, Iron Man 2 je daleko od superherojskog ideala. Nedostaje mu fokusa i zaokruženosti, kao i valjano dramsko jezgro. Kad metal izvarniči i eksplozije se slegnu – ne ostaje ništa o čemu biste mogli razmišljati. Ovo je jedan od onih filmova koji umeju da zabave ali ispare iz sećanja još pre kraja odjavne špice. Ko zna, možda bude – treća sreća.



Komentari

  • Gravatar for ert
    ert (gost) | 10.05.2010. 12.36.13
    gledajte 'Kick Ass' da vidite sta je dobar film po stripu..
  • Gravatar for Stark Soprano
    Stark Soprano (gost) | 10.05.2010. 14.35.56
    Gledali. Slazemo se. Ali, to nije ista vrsta filma. Ja trazim povrsnu zabavu i meni je "Iron Man 2" isporucuje. Problem? Ne vidim.
  • Gravatar for ert
    ert (gost) | 10.05.2010. 15.40.50
    ? po cemu to nije ista vrsta filma?? 'kick ass' nije nikakvo umetnicko delo ili filozofija, vec upravo (povrsna) zabava, i nesto je mozda najbolje sto holivud danas ima - jer je holivud oduvek samo to i imao. 'iron Man' je prilicno sirov poluproizvod,potpuno u skladu sa trendom koji preovladjuje vec mnogo godina, gde je film kao takav samo mali, cak najmanje bitan, deo cele fransize. Dakle, upravo je u tome problem, sto su kriterijumi toliko pali, da se genericki polufabrikat sacinjen od dvadeset pet minuta placeholdera za smisao, devedeset minuta opstih mesta i pola sata product placementa prodaje kao dobra i povrsna zabava. Da bi Iron Man 2 bio 'povrsna zabava', fali mu samo jedna kljucna stvar - makar trunka spontanosti. Nje naravno ne moze biti u jednom ljuto izdizajniranom proizvodu, u kome iz svake scene izbija overthinking strategija. Jedino sto ovakve filmove vadi jesu glumci, a i to kad uspeju da unesu trunku duha u masineriju. to je Problem, ukidanje samog koncepta povrsne zabave i zamena nekakvim izdizajniranim mehanizmima za zabavu, gde tacno znas sta ce te sledece snaci i sta se od tebe pritom ocekuje da osetis. uostalom, to je samo jedno misljenje, a ne nekakva presuda..
  • Gravatar for Stark Soprano
    Stark Soprano (gost) | 10.05.2010. 19.33.10
    "Kick ass" je takodje fransiza, mada to samo po sebi nije argument za bilo sta. Ne vidim da je spontanost kljucna za povrsnu zabavu - ta dva pojma nisu sinonimna. Svaki superherojski film je u dobrih 50% genericki - vazi kako za one koji naizgled redefinisu zanr (Kick Ass, Hancock), kao i za ostale (da ne nabrajam). Uostalom, ovo je samo jedno misljenje, a ne nekakva presuda. Problem? Ne vidim, a cak nisam hteo ni da polemisem.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 10.05.2010. 20.24.55
    Jednom recenicom: kolosalna budalastina sa enormnim budzetom, vrlo ozbiljnom glumackom postavom + Skarlet Johanson, a sve to je moglo da izgleda ipak i malo bolje da se iskoristio potencijal Coveka-Pegle :) A budzet se uvek mogao iskoristiti za pomoc gladnoj deci u Africi, a Robert Dauni je mogao da deo svog kokainskog honorara da preusmeri u npr. borbu protiv kancera...
  • Gravatar for micko
    micko (gost) | 10.05.2010. 22.32.20
    e bas mi je drago da se jos neko slaze da je drugi deo bolji od prvog.
  • Gravatar for Faking Moralizatori
    Faking Moralizatori (gost) | 11.05.2010. 09.26.58
    Prvo za recenzenta. Sve bi bilo u redu da nisam u poslednje pasusu procitao da je prvi deo dosadan. Vas kriticar je verovatno jedini na svetu koji tako misli. Prvi deo je posle Nolanovog Batmana najbolji film uradjen po superheroju, sjajan balans humora akcije i stripovske tradicije. Drugi deo nisam gledao ali komentari citalaca da je Dauni trebalo da pokloni kokainski honorar neznamkome su jadni, slobodno su mogli da svoje vreme potrose na nesto korisnije umesto na pisanje komentara, na primer da pomognu Kerusi Mili ili da pociste Beograd ili da operu bolesnike na gerontologiji...
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 11.05.2010. 12.54.37
    e aj stvarno bez filozofiranja. prvi deo je bolji, sto pokazuje i ocena na ovom sajtu. kod drugog je problematicna motivacija glavnog negativca, R.D. Jr brilijantan, Scarletta mozda suvishak, dok je film kao celina svakako dosta zabavan.
  • Gravatar for Mačak Obama i FCS
    Mačak Obama i FCS (gost) | 12.05.2010. 05.42.16
    Bolja dvojka.
  • Gravatar for kidach
    kidach (gost) | 13.05.2010. 16.52.38
    A gde je Novak Djokovic?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi