Popboks - BROKEN SOCIAL SCENE - Forgiveness Rock Record [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.05.2010. 12:15 · 6

BROKEN SOCIAL SCENE

Forgiveness Rock Record

(Arts & Crafts)

Mnogoljudna kanadska družina u četvrtoj epizodi spasavanja onog najboljeg u ljudima 

Ana Eraković

Ocena:
8


4/10
 

Kanadska muzička scena već duže vreme nije mlađi neugledni brat američke, a to se naročito odnosi na indie ponudu. Sa predstavnicima kao što su Arcade Fire, The New Pornographers, Broken Social Scene, i solo/side projekti njihovih članova poput Feist, k-os-a, Emily Haines (Metric), Amy Millan (Stars) ili Ohand Benchetrit-a (Do Make Say Think) Kanada nema nikakvog razloga da se oseća muzički inferiornom.

Skupina neurednih kanadskih hipika poznatih pod imenom Broken Social Scene je bend koji, zavisno od raspoloženja, slobodnog vremena i meteorološke prognoze broji izmedju šest i 19 članova, iz kojeg odlazi kad ko hoće i u koji dolazi kad ko hoće, ali koji stoji na ,,dijamantskm stubovima’’ koje čine Kevin Drew i Brendan Canning.

BROKEN SOCIAL SCENE

Nazivi pesama koji vas pre asociraju na neku od Sin City priča – Sweetest Kill, Texico Bitches, Ungrateful Little Fathers (čitaj: motherfuckers), Romance To the Grave, iza sebe zapravo kriju hipi poruke o univerzalnoj ljubavi, o onom suštinskom u nama što smo zaboravili ili zaturili, vraćajući nas tako na njihovu glavnu ideju i naslov sjajnog albuma iz 2002. godine - You Forgot It In People.

Kao i do sada, stihovi Broken Social Scenea ostavljaju dovoljno prostora za tumačenje i dopuštaju da svako u skladu sa svojim temperamentom izabere jedno od potencijalnih značenja. Igrajući se sa ono malo reči, uvek su spremni da iskritikuju (naše) slabe i krhke karaktere (World Sick), naše strahove da pokažemo emocije (Sentimental Xs) ili rastuću lažnu i drastično opadajuću pravu i iskrenu ljubav (Forced To Love).

Indi princeza Feist, kako ju je ne tako davno krunisala Svetlana Đolović, se na ovom albumu pojavljuje samo jednom i to jedva primetno, u pesmi Chase Scene. Da li zbog nesuglasica romantične prirode sa liderom benda Kevin Drewom ili zbog nečeg drugog, nije nam poznato.

Međutim, ovi hipici za 21. vek su našli po svoj prilici bolju zamenu. Lisa Lobsinger, nekadašnja članica benda Reverie Sound Revue, poznata po čudnim fizurama, bosonogim nastupima i (bez preterivanja) anđeoskom izgledu i glasu, sada je dobila stalno zaposlenje kao pevačica Broken Social Scenea (mada, znajući njhovu politiku slobode izbora, ne mora da znači da će tako i ostati). Ona preuzima mikrofon u pesmama All To All i Sentimental Xs, dok u ostalim dominira Drewov glas.

 

Oni koji prate rad Broken Social Scenea primetiće kako se njihov zvuk iz albuma u album sve više iz potpunog haosa nazvanog barokni pop polako kristališe u harmonični rock sa folk elementima. Zasluge za ovu promenu delom idu i Johnu McEntireu iz benda Tortoise koji je producirao album, a ranije je radio produkciju za Blur, Bright Eyes, Kaki King i Stereolab.

Broken Social Scene su nenametljivi i prisutni samo kad imaju šta da kažu. Pet godina nakon poslednjeg albuma i godinu dana nakon njihove prve knjige This Book Is Broken imamo priliku da uživamo u albumu tipično hipi naslova, koji ne hvata na prvu loptu i koji ima smisao kao celina (odnosno nije još jedan krpež hitova za top liste).

Ovo je verovatno razlog zbog kog Broken Social Scene mnogi ne razumeju, što ne umanjuje njihov značaj pionira koji su stvorili autentični zvuk zemlje dabrova.



Komentari

  • Gravatar for pero
    pero (gost) | 11.05.2010. 11.57.07
    oni su simpatican bend. bas cu da poslusam ovo.
  • Gravatar for shora lajn 7/4
    shora lajn 7/4 (gost) | 11.05.2010. 16.35.27
    prosli album je bio tako neprikosnovena kolekcija mediokritetskog indi roka/popa da se moglo i moralo bljuvati u vise lavora odjednom. nadam se da sada nije tako.
  • Gravatar for brko
    brko (gost) | 11.05.2010. 18.59.02
    Ne ulazi na prvu, ali dacu im fore. Inace, gledam ih na INMusic festivalu, pod obaveznno.
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 14.05.2010. 12.46.28
    promasaj godine br. 1
  • Gravatar for staima_nemanista
    staima_nemanista (gost) | 18.05.2010. 23.10.36
    pogodak godine br. 2 (posle the black keys)
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 13.06.2010. 14.15.42
    Zar nije Justin Bieber najjaci na kanadskoj muzickoj sceni? Mislim Baby, baby, baby ooooh
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.