Popboks - PAUL WELLER - Wake Up the Nation [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.05.2010. 14:00 · 4

PAUL WELLER

Wake Up the Nation

(Universal)

Gospodin Weller živi drugu mladost

Milan Vukelić

Ocena:
8


4/10
 

Od trenutka kada krenu da tutnje klavijature u otvarajućoj pesmi Moonshine, Paul Weller vas na novom solo albumu uzima pod svoje i ne pušta vas narednih 40 minuta. Već u tom trenutku jasno je da sjajni prethodni album, 22 Dreams, nije bio tek prolazna epizoda, posle koje bi se Weller mogao vratiti pravljenju prijatnih i kvalitetnih ali ne preterano uzbudljivih ploča.

PAUL WELLERSlušajući Wake Up the Nation, jasno je kao dan da je to vreme prošlo. Gospodin Weller živi drugu mladost.

„I’m schooled in the test of time“, peva nekadašnji vođa grupe The Jam, koju je i otkačio kada je shvatio da tamo više nema mesta za eksperimentisanje. Taj test vremena oblikovao je njegov besprekoran muzički ukus i potkovanost, koji prosto kipe na celom albumu Wake Up the Nation. I sve to bez po muke, bez nadobudnog držanja lekcija.

Ovaj album je nemoguće žanrovski odrediti. Weller je ovde uključio valjda svaki muzički pravac kojeg se ikad dotakao tokom karijere, ponekad i u istoj pesmi.

Osim pevljivih pop bombonica kakve su pomenuta otvarajuća Moonshine, naslovna Wake Up the Nation ili sing-along himna Find the Torch, Burn the Plans, ovde su i blaxploitation Aim High (moj neočekivani favorit na celom albumu), disco a la Blondie (Up the Dosage), soul (No Tears to Cry), čisti rock’n’roll (Grasp and Still Conect i zanosna zatvarajuća Two Fat Ladies)...

Najluđa pesma je svakako Trees, uvrnuti mozaik od nekoliko delova koji u nešto više od četiri minuta sadrži dovoljno materijala za celu jednu ploču nekog autora ili benda. Negde sam pročitao da je ta pesma navodno posvećena Wellerovom nedavno preminulom ocu, ali ja vam ne bih znao reći gde se to vidi. Kako, recimo, u takvu ideju uklopiti stih: „Once I was a man, my cock as hard as wood“?

PAUL WELLER

Napisao je Weller i bolje stihove od ovog (poslušajte No Tears to Cry), ali rekao bih da baš on otkriva jednu od glavnih osobina albuma. Paul Weller ima već 52 godine, a muzika još uvek mladalački kipti u njegovim venama i nema nameru da ga napusti. Jedina stvar koja je sada tvrda kao drvo je dakle njegova namera da svima pokaže da su se oni koji su ga otpisali grdno prevarili.

Za razliku od starijih kolega, Roberta Planta i Boba Dylana, koji su poslednjih godina doživeli preporod praveći muziku uslovno rečeno prikladniju svojim godinama (mudrost se tu nameće kao ključna reč), Paul Weller snima album pun gotovo tinejdžerske energičnosti. Tu se uklapa i njegova simpatična ali i malčice smešna MySpace frizurica...

A Weller je već rekao šta ima o MySpaceu i Facebooku. Time se bavi i na albumu, pa tako u jednoj pesmi kaže „Get your face out the Facebook, and turn off the phone“. Međutim, kao i u slučaju njegove izjave, ne bi ovaj govor mržnje prema društvenim mrežama poput „the Facebooka“ trebalo shvatiti kao gunđanje čiče kojeg je pregazilo vreme.

Naime, Weller je taj koji gazi vreme. Kao i toliko puta do sada u karijeri, on još jednom pomera granice pop muzike, praveći jedan od albuma karijere i svakako jedno od najboljih izdanja u dosadašnjem toku godine. A to vam kaže neko po čijem mišljenju je najbolju ploču prošle godine snimio Patterson Hood.

Ako ste ovaj album poput mene prvi put slušali hodajući gradom, verovatno vam se učinilo da je šetnja trajala mnogo kraće nego što zaista jeste. Možda zbog psihodeličnosti nekih momenata (Andromeda, She Speaks), ali u trenutku kada je na red došla pesma Fast Car/Slow Traffic ja sam hodao neraskopanom stranom Bulevara i dao bih se zakleti da je u tom času pored mene u skokovima protutnjao baš gospodin Weller, lak kao perce.

Srešćemo se mi u budućnosti, rekao bi jedan drugi vizionar.

Povezano:

Audio:

 



Komentari

  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 15.05.2010. 13.08.07
    najogavnije lice britanske scene..matori panker koji svira limunadice.
  • Gravatar for Razgovor...
    Razgovor... (gost) | 16.05.2010. 17.08.42
    ...u Cuburskoj lipi: - Veljo, ne valja ti ovo nista. - Ma teraj dalje... Ja sam panker koji oseca soul, ritam i bluz. (dve godine kasnije) - Veljo, ovo jos gore nego prethodno. - Ma teraj dalje. Opljunucu Dzejmsa Blanta ili tako neko opste mesto, pa cu opet biti kul. (jos dve godine kasnije) - Veljo, ovaj album ti najgori do sada. Mozda bi trebao da porazmislis o... - Ma teraj dalje. Ti mora da imas Fejsbuk i Majspejs kad me ovako smaras?
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 17.05.2010. 09.14.02
    veler nikad nije bio pank, al je oduvek imao glas
  • Gravatar for Parker
    Parker (gost) | 17.05.2010. 12.01.18
    1.5v smanji doživljaj. Svoje olako ispisane predrasude, neinformisanost i lične frustracije ne moraš objavljivati na sav glas. Weller je čovek sa stavom i kičmom. To što je The Jam, sticajem kritičarske lenjosti, povremeno svrstavan u punk ( o kome sve najbolje), ne znači da on i na tadašnjoj new wave sceni nije bio pojava za sebe.Muzički superioran, intelektualno profilisan, sa jasnim političkim stavom - mister Weller. Pre svega inteligentan pop autor, stario je dostojanstveno i bez velikih kompromisa. Jedan je od retkih autora čij se albumi ne samo u Britaniji već i ovde u Srbiji sa nestrpljenjem očekuju. E, sad,ima i onih koji vole da im pedesetogodišnjak peva o BUNT-u...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.