Popboks - ZERKMAN BIG BANG - Zerkman Big Bang [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 04.06.2010. 12:30 · 5

ZERKMAN BIG BANG

Zerkman Big Bang

(Silos/Slušaj Najglasnije!

Debi sastava koji predvodi prva srpska rock truba improvizacijom i energijom lako osvaja klupsku teritoriju

Nebojša Marić

Ocena:
6


8/10

Na domaćoj jazz sceni se improvizovana a “nekanonska” svirka (ona koja je otišla dalje od fusiona) još uvek ne shvata ozbiljno. Zbog toga su autori sa zanimljivim idejama osuđeni da svoje mesto pod suncem potraže kod publike koja sluša rock muziku, što je dovelo do toga da rock scena deluje idejno bogatije, a svirački svakako kvalitetnije. 

ZERKMAN BIG BANGNa tom neobičnom prostoru obitavaju uslovno rečeno "rock-klupski-improvizatori" kao što su Neočekivana Sila Koja Se Iznenada Pojavljuje i Rešava Stvar (obe inkarnacije) i Popečitelji, a u međuvremenu su se pojavile i mlade snage (Ola Horhe i Metak Za Zlikovca). 

Titula rodonačelnika ovog mikrožanra se može pripisati beogradskom trubaču Zerkmanu, bivšem članu postave Discipline Kičme koja je iznedrila najoriginalniji zvuk rock benda na ovim prostorima (a verovatno i šire), Bukvar Bukvara i Kande Kodže i Nebojše.

Debi album njegovog sastava Zerkman Big Bang (koji možete besplatno downloadovati sa Popboksove etikete Silos) ubedljivo potvrđuje tezu o postojanju rock-klupskih improvizatora – već na početku prve pesme, Emerald, na pozadini veoma dobro “uhvaćenog” jam sessiona (producent albuma je Koja) ritam sekcija (koju čine basista Branislav Dragović i bubnjar Vladan Rajović iz Kande Kodže i Nebojše) isporučuje ugođaj razigranosti i čvrstine sličan onom koji se čuje na albumu U Nedogled Darkwood Duba (uporediti sa npr. Treći Vavilon), da bi se malo potom svirka razvila u pravcu osobene mešavine drum and bassa i free jazza. 

Tokom prvog dela albuma dominira razigrana ritam sekcija, dok se Zerkman drži podalje od rasplinjavanja i egzibicije i svoje sviranje svodi uglavnom na kratke i brze fraze. Taj poredak se menja negde pri sredini, kada u tri teme koje predstavljaju i vrhunac albuma, Zerkman iskorači u prvi plan – u Indian slušamo Zerkmanovo nadahnuto i agresivno fraziranje, u Orpliment  su ubedljivo ispreplitani moderni ritmovi i zvuk frule, a Cermes je najupečatljivija tema na izdanju. 

Pored svirke koja improvizacijom i rockerskom energijom bez padanja u banalnost osvaja klupsku teritoriju, izrazito moderan senzibilitet Zerkman Big Banga ogleda se i u korišćenju efekata i semplova. I pored izrazito modernog naboja, ovaj zvuk ne treba porediti sa njujorškom avangardnom školom zbog razlike u osnovnim težnjama – nasuprot poništavanju svake mogućnosti konkretnog određenja i koherentnosti (zbog zatvaranja subjekata) koje srećemo kod njujorške škole, Zerkman Big Bang zvuči monolitno, i insistira na čvrsto utemeljenom identitetu. 

Najveća draž ove muzike leži u njenoj plesnoj osnovi. U najboljim  trenucima je gotovo nemoguće mirno stajati dok je slušate, a pojedini motivi i fraze deluju kao idealna ‘hrana’ za neke buduće zanimljive DJ setove. Složićete se da nije mala stvar kada jedan domaći odsvirani instrumentalni album, iznad kog još treperi i odrednica 'jazz', zna pošteno da prodrma slušaočevo telo.

Zerkman na Popboksu:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for maksimo
    maksimo (gost) | 04.06.2010. 11.54.48
    produkcija je jezzzz...zzzziva. steta, jer je dobar album.
  • Gravatar for Petar
    Petar (gost) | 04.06.2010. 13.29.38
    ''Na domaćoj jazz sceni se improvizovana a “nekanonska” svirka (ona koja je otišla dalje od fusiona) još uvek ne shvata ozbiljno.'' Šta ovo znači???????
  • Gravatar for drvena marija
    drvena marija (gost) | 04.06.2010. 18.31.24
    @petar mislim da je autor hteo da kaze da srpski jazz muzicari (ili barem vecina njih) stoje zakopani u proslosti, glumeci 'ozbiljnost' i krckajuci tradiciju nastalu tako sto je neko davno pre njih bio moderan (illi makar strastvenije od njih svirao nesto starije), gluvi za bogatstvo koje im vec vise decenija prolazi pored usiju(razliciti elektronski i etno plesni pravci na primer, sto se iz teksta dobro vidi)zbog cega su im ideje i svirka dosadne, na nivou prijemnog za srednju muzicku skolu. i, ako je tako mislio, slazem se:)
  • Gravatar for @maksimo
    @maksimo (gost) | 23.12.2010. 13.05.12
    zzzzzzzzzz...
  • Gravatar for petar radulovic
    petar radulovic (gost) | 25.09.2012. 09.46.13
    hocu da cujem zerkmana
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.