Popboks - LCD SOUNDSYSTEM - This is Happening [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.06.2010. 12:00 · 16

LCD SOUNDSYSTEM

This is Happening

(DFA)

Objavili ste nešto što i publika i kritika nazivaju remek-delom, a sad treba nadvisiti ili barem dostići taj nivo. Da li je neko mislio da će to biti problem za James Murphya i ekipu iz LCD Soundsystema?

Jelena Maksimović

Ocena:
8


8/10

Osnivač poznate njujorške etikete DFA i mozak benda LCD Soundsystem, James Murphy, deluje kao tip koji se ponaša kao da ga baš briga šta drugi misle. Sa druge strane, izgleda i kao da zbog stalnog osećaja nesigurnosti non-stop pije lekove.

LCD SOUNDSYSEMOsećaj teskobe života u velikom gradu, britak humor, uvijeni u soničnu oblandu elektronike, punka i kraut rocka učinili su da LCD Soundsystem bude jedan od ključnih benda sa početka novog milenijuma. Drugi album, Sound of Silver, već po izlasku je proglašen za jedan od najboljih u deceniji za nama.

Murphy na novom albumu ni ne pokušava da prevaziđe taj uspeh, što je otvorilo prostor za jedno ličnije i uslovno rečeno toplije izdanje. Ta promena je najočiglednija u uplivu disko momenata u standardnu strukturu repetitivne disko pank pesme i u tekstovima, koji sadrže za nijansu manje ironije.

Osmominutna Dance Yrself Clean, kojom dominira sintisajzer a la The Knife i u kojoj barem prvih četiri minuta Murphypeva prigušenim glasom, otvara album ne nagoveštavajući bilo kakvu promenu u odnosu na Sound of Silver. Već sledeća numera, pankoidna Drunk Girls je najbliže što je Murphy prišao popu. Bizarni spot koji je režirao Spike Jonze i zabavan tekst ("Just 'cause I'm shallow doesn't mean that I'm heartless; Just 'cause I'm heartless doesn't mean that I'm mean; Sometimes love gives us too many options; Just 'cause you're hungry doesn't mean that you're lean"), kao i melodija uz koju ćemo igrati bez obzira da li smo pijani ili ne, prodaju ovaj album.

Za LCD Soundsystem se oduvek govorilo da je dance bend, mada je to podrazumevalo I uticaj sastava kao što su Public Image Ltd., Suicide, Joy Division, zbog čega njihova muzika nikoga u publici ne ostavlja ravnodušnim, ali ni ne inspiriše na akrobacije na plesnom podijumu. Međutim, album This is Happening ima barem tri preovlađujuće plesne numere: I Can Change, Home i One Touch. I pored većeg upliva sintizajzera, melodije su svedene, a Murphyjev glas najviše doprinosi osećaju naracije, koja se polako nadograđuje na loop.

Gitarska linija u Pow Pow Pow neodoljivo podseća na Born Under Punches (Beat Goes On) Talking Headsa sa albuma Remain in Light, koji takođe eksperimentiše sa formom i dinamikom pesme.

Murphy nikad nije predaleko od zamišljenog stereotipa uber-modernog njujorškog autora: inteligentan, arogantan i težak za komunikaciju. Zato je LCD Soundsystem manje bend koji se fanovski voli, a više bend koji se duboko poštuje, koji izaziva više intelektualnu, a manje emotivnu reakciju.

Mada, na nedavno održanom njujorškom koncertu je, tokom izvođenja pesme New York I Love You (But You’re Bringing Me Down) veliki deo publike plakao u transu. Očekujem da će poslednja pesma sa novog albuma, Home, u budućnosti (možda baš na Exitu?) izazivati sličnu reakciju.

Negde pre izlaska istoimenog debija, Murphy je na sceni figurirao kao hit producent. Čovek je seo u studio sa Britney i krenuo da piše pesme za tada još neposrnulu pop divu, pa je ubrzo odustao. Na poziv da sarađuje sa Janet Jackson nikad nije ni odgovorio.

Na novom albumu LCD Soundsystema, James Murphy u jednom trenutku kaže „You wanted a hit, but that’s not what we do“. Dakle, ako vas zanima kako se pravi hit, pitajte Milića Vukašinovića. A This is Happening je album velikog formata, složen i slojevite produkcije, onaj koji je bolji sa svakim novim slušanjem.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for glumbert klinski
    glumbert klinski (gost) | 05.06.2010. 11.29.50
    pred izazovom ovog albuma, resio sam da se pospem kofom danekazemcegajernijepristojno sto sam bilo sta u zivotu hejtovao. ubedljivo najgori album koji sam cuo otkad pratim indie hajpove. -1/10. james murphy je grobar muzike kao takve.
  • Gravatar for tesko
    tesko (gost) | 05.06.2010. 11.37.09
    je zamisliti nesto dosadnije i ispraznije od lcd soundsystema.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 05.06.2010. 12.16.36
    Sjajan tekst od jedne graciozne lepe umne popularne elokventne osobe!
  • Gravatar for Jednom precenjen...
    Jednom precenjen... (gost) | 05.06.2010. 12.50.28
    ...album...
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 05.06.2010. 18.19.48
    promasaj godine br. 3 ps: do jaja sto je dzoj divizn dens bend
  • Gravatar for hehe
    hehe (gost) | 05.06.2010. 23.35.17
    ovo je toliko dosadan bend da niko nece ni da ih iskomentarise. cak ni ovoliki nicim neizazvani hajp ne moze da isprovocira ljude. i to treba umeti.
  • Gravatar for Drax
    Drax (gost) | 06.06.2010. 09.33.43
    Dosadan i precenjen album kao i Sounds of silver koji je meni bio jezivo dosadan da mi nije bilo jasno o cemu to kriticari pisu hvalospeve. Zgrozen sam pesmom Drunk gilrs, nesto tako prosecno i bezvezno stvarno nisam ocekivao.
  • Gravatar for Drunk Boy
    Drunk Boy (gost) | 06.06.2010. 13.32.58
    Jelena pocela opako da fejluje. Prvo Svi na pod!, pa ovo...
  • Gravatar for kblo konza
    kblo konza (gost) | 06.06.2010. 14.01.40
    album kida, uzivo su spektakularni. za metar dan, djava, cmok
  • Gravatar for derek_row
    derek_row (gost) | 06.06.2010. 16.15.12
    anonimni, fejlovo ti akrostih. jelena je kool. jelena >>>> james murphy. imho.
  • Gravatar for Jame Smurphy
    Jame Smurphy (gost) | 06.06.2010. 17.50.06
    Preslusao sam ga par puta i ne vuce me dalje da ga slusam , njihovo najslabije izdanje dosad.Sound of Silver je po meni njihov najozbiljniji album i verujem i da im je to izdanje i donelo pa da kazem pomalo mozda nezasluzen kultni status, vise pracen hajpom raznoraznih kriticara i medija te me nimalo ne cudi odakle po meni ovako viske ocene za ovaj album a prateci jos neke sajtove moglo bi se uociti da se popboks ne razlikuje u tom drustvu. Po meni na ovom albumu James nije otisao korak dalje kao sto je bilo na Sound of Silver vec se dobrim delom ponavljaju i nema neceg mnogo drugacijeg u odnosu na prethodna 2 albuma.No nadam se da ce svirka na exitu biti daleko bolja!
  • Gravatar for Jame Smurphy
    Jame Smurphy (gost) | 06.06.2010. 17.58.52
    @ Plastikmen gde pise u textu da je Joy Division dens bend?
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 07.06.2010. 00.29.07
    Kako izgleda covek koji se lozi na LCD Soundsystem? Molem za opis. Kako izgleda njegov dan, kakve zenske voli, koje boje mu je plafon...? 1/10.
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 08.06.2010. 06.25.47
    @Jame Smurphy "Za LCD Soundsystem se oduvek govorilo da je dance bend, mada je to podrazumevalo I uticaj sastava kao što su Public Image Ltd., Suicide, Joy Division..." Nisam siguran koliki je kapacitet Dzoj Divizna kao plesnog sastava, a jos manje Suisajda, al` ajde. Komentator se pogresno odrazio, to bi mogla da bude i lapsus calami, mozda. Svejedno, Elsidi jeste zauzeo poziciju dens sastava, ali to svakako ne crpi iz razigranosti koju pruza Ijan Krtis itd.
  • Gravatar for What...
    What... (gost) | 08.06.2010. 10.54.51
    ...is happening?
  • Gravatar for LCD FanBoy
    LCD FanBoy (gost) | 18.12.2011. 01.36.42
    Jebiga, ko i posle Exita misli lose o LCD, taj stvarno nema pojma o muzici. Covek ostavio creva na bini, bend zvucao savrseno, pesme nenormalne. Mozda su Klaxons i MGMT bolji, jelte? I plafon mi je beo, hvala na pitanju...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.