Popboks - BAND OF HORSES - Infinite Arms [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 21.06.2010. 12:10 · 7

BAND OF HORSES

Infinite Arms

(Columbia)

Na trećem albumu bradate družine iz Sijetla sve je tu. Ali opet nešto fali...

Milan Vukelić

Ocena:
6


8/10

Kod Band of Horses nema mnogo iznenađenja. Ni na njihova prva dva albuma, podjednako divna Everything All the Time i Cease to Begin, stvari nisu bile bitno drugačije. Red pop melodija, red folk rustike, red prozračnog glasa vođe benda Bena Bridwella...

BAND OF HORSESJedina stvar koja me je kod njih uvek iznenađivala je sposobnost da se dopadnu široj publici. Bilo je perioda kada se pesma Is There a Ghost s prethodnog albuma Cease to Begin povazdan vrtela na MTV-ju, uglavljena između U2 i Green Day recimo. Shvatile su to i računovođe muzičke industrije, pa je grupa novim albumom prešla s nezavisne etikete (Sub Pop) na mejdžora (Fat Possum, Columbia).

Da ne bude zabune, album Infinite Arms je neupitno lepa ploča - sjajno odsvirana, otpevana jednim od najlepših muških glasova na sceni, s melodijama koje će vas maziti i onda kada niko drugi neće. Čuo sam da su i uživo neverovatan bend, sposoban da oduva krov.

Bridwell i drugari svakako umeju da naprave sjajnu pesmu. Teško da je neki album ove godine otvoren umilnijom pesmom od Factory. Sve je ovde baš tamo gde treba: zanosna melodija, besprekorna produkcija (majstorski posao Phila Eka), a čak i stihovi idu malo dalje od uobičajenog Bridwellovog pristupa, koji bi uz malo zajedljivosti mogao biti opisan kao prvoloptaški. Svako ko je ikad bio prinuđen da u hotelima provodi više vremena nego što je to uobičajeno, reći će da je Bridwell ovom pesmom ubo u centar.

Nažalost, to ostaje najbolji trenutak celog albuma. Najveći problem je u tome što je zvuk tako ravan, s pesmama koje se prelivaju jedna u drugu na takav način da na kraju ne možete da izdvojite skoro nijednu. Meni lično to nije veliki problem, jer pomalo melanholično raspoloženje koje ovaj album zahteva od slušaoca da bi uopšte imao živaca da ga na miru odsluša, kod mene je uglavnom već tu...

Ipak, nekoliko pesama se izdvaja. Osim spomenute Factory, tu su i Laredo, Dilly, Older i zatvarajuća Neighbour.

Malo mišićavija od ostatka albuma (s izuzetkom NW Apt, kojoj je bučnost jedina primetna vrlina), Laredo vas podseća zašto je Americanu tako lako voleti: Kome ne prija ideja odlaska u neku nedođiju, skakanje u jezero i zaboravljanje na Onu Osobu koja iz nekog razloga neće da vam se javi, pa neće...

Blagotvorni uticaj Beach Boysa, sa malim odsjajem Grandaddyja, najvidljiviji je u pesmi Dilly, jednoj od lepših koje je gospodin Bridwell napisao. Odavno nisam ovoliko dugo držao „repeat“ dugme uključeno na nekoj pesmi, ali da me pitate o čemu je tačno - ne bih znao da vam kažem. Ukratko, ova bi pesma mogla poslužiti kao neki muzički test: ako vam se ovo ne sviđa, ne sviđa vam se pop muzika.

Honky tonk pesme Older poklon je svim bradatim dečacima u kariranim košuljama koji nikad neće odrasti. Neighbour zatvara album idiličnom slikom trema s upaljenim svetlom u pograničnom gradu nakon što se rat završio.

Ta pesma, koju očajnički želim da čujem uživo, dokazuje da BoH nisu bez razloga bend koji kritika stavlja rame uz rame s Wilcom i Fleet Foxes, ali teško je ne odati se stalnom utisku da ovde Nešto Fali.

Bridwell je u jednom skorašnjam intervjuu rekao da je ovaj album po mnogo čemu njihov prvi. Ako je tako, onda je ovo najbolji debi u poslednjih deset godina. Ako nije, a biće da nije, onda se plašim da bi sledeća njihova ploča pored mene mogla proći a da je i ne primetim. 

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 21.06.2010. 11.40.22
    Ako bi ovo bio najbolji debi u poslednjih 10 godina, kako onda 6/10??? Opet se desava da ocena ne odgovara onome sto pise u tekstu. Odlican album, kao i prethodna 2. Jedan od mojih najomiljenijih "novih" bendova.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 21.06.2010. 12.09.11
    + to bi znacilo da je bolji od debija Arcade Fire, Bon Ivera, Fleet Foxesa, Antonya bla bla bla... A to ne biva. Cak ni u shali.
  • Gravatar for P.
    P. (gost) | 21.06.2010. 13.09.07
    BAS TO,SVE JE TU,ALI NESTO FALI...MAKAR NISU ZALUTALI I IZGUBILI SE KAO MY MORNING JACKET!!!
  • Gravatar for jupol
    jupol (gost) | 21.06.2010. 17.04.46
    dosadni su vise ovi folk albumi
  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 21.06.2010. 17.07.39
    Napisu oni i neku dobru stvar, ali album nema sanse da skrpe. Mislim da bude vise od dobrog albuma.
  • Gravatar for derek_row
    derek_row (gost) | 21.06.2010. 17.15.52
    poslednje 3 recenice sluze cudjenju. + jos je hegel u estetici ubedljivo pokazao zasto su debi albumi najbolji albumi.
  • Gravatar for elpaso
    elpaso (gost) | 22.06.2010. 10.29.46
    Sta je hegel znao o rock muzici, Drugi album remek djelo, daleko bolji od nekih izvikanih albuma poput recimo debija F. Foxes ali moram se sloziti sa Milanom, ovom definitivno nesta fali ima nekoliko stvarno odlicnih pjesma ali kompletan album mi je nekako previse ravan i upeglan...valjda velika disko kuca nazalost zna zavrsiti silaznom putanjom..
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.