Popboks - Darko Matković - Darko Džambasov [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 09.07.2010. 12:20 · 13

Darko Matković - Darko Džambasov

Najpoznatiji beogradski undegroudn frizer, bivši pevač Robne Kuće, vođa Džambasova, aktivan i kroz projekat Evernevergreen DJZ, za Popboks govori o zapostavljenim draguljima domaće muzike, najavijanju za OFK Beograd i pravoj decentralizaciji

Popboks

Omiljeni albumi

Navešću svoje omiljene domaće:

  1. Dnevnik jedne ljubavi (Josipe Lisac, 1973) - album o tome kako deluju u muzici, lepoti, kosmosu i ljubavi, obostrano talentovani i nadahnuti: muškarac (Karlo Metikoš) i žena (Josipa Lisac);
  2. Dijagnoza (Dr Spira i Ljudska Bića, 1986) - fenomenalni histerični tekstovi i raf svirka s beogradskom emocijom. Najbolji YU album;
  3. Partibrejkers I (Partibrejkers, 1985) - nečuven zvuk kod nas, do tad. Mnogo, premnogo najbazičnijeg rokenrola da bi se shvatilo da dolazi s Balkana;
  4. La Strada (La Strada, 1987) - poezija, ritam i jutarnji polivači naišli na trolejbuse ranoranioce.
  5. Pa-Pa-Tra - prvi i neobjavljeni. Kultni album snimljen 1980. Važno!!! Bend je postojao od 1979.-1981. Članovi: vokal Danko Đurić (stariji polubrat Uroša Đurića, slikara), Cvele (kasnije basista Bajage), bubnjar Đuka (svirao u raznim bendovima, bubanj+goč kao Kojin gost), gitare Branko Hendiks i Plišani, te klavijature Đorđe Petrović (naš poznati producent i klavijaturista). Kum benda je bio Dado Topić. Tek kada i to čovek presluša, može da ima uvid u pravu suštinu BG rokenrola. Istinskog;

Danas se gotovo uopšte ne snimaju pravi albumi i nema izdavaštva, muzika se gleda, uglavnom...

Omiljene pesme

  • Bad Trip, Bo Diddleyja;
  • I am going down, Freddieja Kinga;
  • 1-2-3-4, Sid Presley Experiencea;

Sve za đusku na dobrom zvuku i s takvom spidovito bluzerskom emocijom!!!

Koncert koji ćeš uvek pamtiti?

Partibrejkersi u Lotos baru 1987. Krvavo su se borili da izdaju svoj drugi album i bili veoma aktivni ne bi li došli do izdavača. Prava podrška publike nije izostala i s tim vetrom u leđima, posle godinu i po dana je došlo do hepienda.

Film

Dvoje (Saša Petrović, 1961) - najviše zbog fenomenalno prirodno senzualne Bebe Lončar i iznenađujućeg jazz, blues, dixieland soundtracka koji potpisuju Sedmorica Mladih.

Knjiga

Farenhajt 451 (Ray Bradbury). Čitati od korica do korica, 'kodu' posebno, da ne bi naseli na estradne trikove novokapitalizma i novoseljačizma prigradskog tipa.

Od pisaca još Dovlatov, Dumbadže, Dušan Balan...

TV/radio emisija

Jedini i jedino Diskomer Studija B. Emisija s pravim integritetom. Toliko o radiju, TV je sramotno gledati... Sve same milosnice i naslednici. Državni umetnici u muzici nisu nikad napisali svoj stih ili takt pesme. Uglavnom ih nikad ništa ne pitaju u vezi sa muzikom. To nam politička elita daje vec 20 godina i blizu smo metastaze.

Sajt?

Popboks, Beckschillout, nekad i Ispodzemlje...

Hobi

Kao i većini muzičara (koji imaju šta da kažu i ne predstavljaju se lažno) - Muzika! Ostali, osim Koje, Antona, Caneta, Ramba i još par njih - lažu.

Putovanje koje bi voleo da se ponovi?

Putujem najradije u novo i nedoživljeno.

Za koga navijaš? Kako? Ideš li na utakmice?

Navijam za nacionalni tim, simpatišem OFK Beograd, jer je navodno naslednik BSK-a. Debitovao kao navijač na EP u Beogradu 1976. na legendarnoj tekmi Jugoslavija - Z. Nemačka (od 2:0 do 2:4). Išao sam sam, ćale nije bio sportski tip, ali me je pustio iako sam imao tek 12 godina. Vreme bez huligana i pedofilije, koje rado pamtim.

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru?

Onda znači, tri ribe: Patti Smith, Nico, Beba Lončar i Dušam Balan(pisac) i Čiča Ilija Stanojević+ ja. To bi mogao biti baš dobar parti.

Ko je tvoj alter-ego?

To je taj Darko Džambasov.

Šta voliš da misliš o sebi?

Da ću doprineti da sunce nastavi da sija lepim sjajem. Da ću biti čuvar vatre, a možda i stalker.

Šta bi probao, a još nisi?

Nemam posebnih želja koje ne bih ispunio u hodu.

Psuješ li? Zašto? Kako?

Psujem. I to je jezik, i način izražavanja. Nažalost.

Šta voliš u Beogradu, a šta bi prvo promenio?

Volim što se stari kosmopolitski duh 19. veka i taj humor osećaju. Promenio bih to da je Beograd OUR, a ne prestonica i promenio bih to da udomljujemo ološ, politički i estradni, pre svega. Živela prava decentralizacija! 

Da li si zlopamtilo?

Mislim da nisam.

U koga ili šta veruješ?

U kosmički sjaj, energiju i njegovu pravednu harmoniju. To se zove i Bog.

Ko je prava žena?

Ona koja zna tajnu svog muškarca, a i nađe se blizu da je on nađe (a može i ona njega).

Zbog čega se kaješ?

Ni zbog čega.

Ko je genije?

Nisam upoznao nijednog ili nisam bio dovoljno pažljiv da to primetim. Ipak, kvalitet je u karakteru, ne u intelektu, reče Ajnštajn.

Darko Džambasov je…

EverNeverGreen DJ!!!!



Komentari

  • Gravatar for pedja
    pedja (gost) | 09.07.2010. 11.39.43
    jos malo ispravki: "Dijagnoza" je objavljena 1980, iz 1986 je reizdanje na RTBu. Pesma se zove "Hup-2-3-4". Darko, kako doci do albuma Papatre???
  • Gravatar for Arconada
    Arconada (gost) | 09.07.2010. 11.45.52
    Papatra, Sid Presley Experiencea; Veliki mag
  • Gravatar for zum
    zum (gost) | 09.07.2010. 12.21.42
    jako dobro, mogu reci. a ja sam najcesci hejter u ovoj rubrici.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 09.07.2010. 13.51.55
    darko car
  • Gravatar for Glas Ruzmarina
    Glas Ruzmarina (gost) | 10.07.2010. 13.11.20
    Svaka cast za Spiru - otkrio album prije dva mjeseca i odusevljen. Od meni dragih, a skrajnutih art bendova, izdvojio bi i Roderick (to slusam sada). Mozda ne bi bilo lose da Popoboks da pregled/feljton o biserima ovog tipa. Papatru nisam slusao. Nego, da se vratimo na temu - bas dobar intervju/ukus/itsl. Pozdrav.
  • Gravatar for james
    james (gost) | 11.07.2010. 09.52.19
    gutni ga baby letimo za lapovo
  • Gravatar for darko
    darko (gost) | 11.07.2010. 11.06.31
    Pedja, sve si dobro naveo! Javi(te) se na moj fejsbuk ili majspejs, imam kopiju Papatre(za sve istinski radoznale;) PS~ A ima li kakva sugestija za moju "Muziku za gledanje"?
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 12.07.2010. 03.33.50
    Da li postoji snimak nekog koncerta po meni najbolje postave Dzambasova sa dve gitare i bubnjem? Utvar je svirao bubanj, a gospodin dugokosi bradonja, kome ne znam ime, drugu gitaru. Set lista je bila prava "niska bisera" i samo par stvari objavljeno je na CD-u "Leopardov rep". Posle sam slusao te stvari uzivo sa basom u postavi, ali nikada vise nisu tako mocno zvucale kao u navedenoj postavi.
  • Gravatar for colonel cody
    colonel cody (gost) | 12.07.2010. 13.36.08
    "La Strada (La Strada, 1987) - poezija, ritam i jutarnji polivači naišli na trolejbuse ranoranioce". Fin neki covjek, ovaj Darko...Da je vise takvih... Veliki i srdacan pozdrav iz BL.
  • Gravatar for Chief
    Chief (gost) | 12.07.2010. 21.14.01
    Old school . veoma lepo . samo mi se ne svidja sto se ta gotivna ekipa iz 80ih mnogo lozi na boga
  • Gravatar for Kris
    Kris (gost) | 15.07.2010. 19.29.46
    Citiram :"Danas se gotovo uopšte ne snimaju pravi albumi i nema izdavaštva, muzika se gleda, uglavnom..." Care, skidam kapu... pogodio si supstinu !!! Kada cujem danasnje bendove, nesto mi se desi u stomaku.. i onda brzinom svetlosti odjurim do WC-a
  • Gravatar for dejanduzl
    dejanduzl (gost) | 28.07.2010. 11.56.24
    Baš volim kada neko pominje samo domaće bendove, umetnike, slikare i ostalu kulturnu elitu. Darko care kupi mi cigare!!!
  • Gravatar for Al
    Al (gost) | 01.08.2010. 18.48.17
    Drago mi je da su svi likovi koji na prvi pogled deluju ateisticki ustvari veruju u Boga.A to je jos jedan dobar primer i put za ostatak nas koji se bavimo ili slusamo rockandroll i po tome smo drugaciji od Engleza i Amera.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.