Popboks - I LOVE YOU PHILLIP MORRIS – Glenn Ficara & John Requa - U se i u svoje kljuse [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 15.07.2010. 11:03 · 11

I LOVE YOU PHILLIP MORRIS – Glenn Ficara & John Requa

U se i u svoje kljuse

Pisci Zločestog Deda Mraza, Glenn Ficarra i John Requa u rediteljskom prvencu istražuju granice nezavisnog filma

Zoran Janković

Ocena:
9


9/10

Scenario: Glenn Ficarra & John Requa (po knjizi Stevena McVickera)
Uloge: Jim Carrey, Ewan McGregor, Leslie Mann, Rodrigo Santoro
Žanr: Crnohumorna dramedija
Trajanje: 102 minuta
Proizdvodnja: Francuska/SAD, 2009.

Dok čekamo odgovor na pitanje zašto srpski film u većoj meri ne oponaša život, iz belog sveta nam stiže film, navodno zasnovanu na istinitim događajima. Međutim, nakon viđenog u 100 minuta trajanja, neverica nam dođe kao dobar dan.

I Love You Phillip Morris je rediteljski debi scenarističkog dua Glenn Ficarra & John Requa pod producentskim patronatom Luca Bessona. U izvandrednoj komediji ovog scenarističkog tima, Zločesti Deda Mraz, Ficarra i Requa unose prekopotrebnu dozu subverzionog intervencionizma u zamoreno tkivo američke komedije iz tzv. nezavisnog miljea.

Jimm Carry, jedan od retkih savremenih komičara koji se drznuo da preispituju vlastitu pojavu, ovde tumači Stevena Russella, neodoljivo šarmantnog i gotovo nesavladivog prevaranta koji tek u zatvoru, a nakon prizornog porodičnog života i dugo vremena provedenog u homoseksualnoj ilegali, spoznaje pravu ljubav – Phillipa Morrisa (Ewan McGregora). Russellov lik nosi u sebi dosta toga od likova koje znamo iz filmova Prljavi pokvareni prevaranti Franka Oza, te Uhvati me ako možeš Stevena Spielberga i Doušnik! Stevena Sodderbergha, recimo, ali na to je ovde pridodat naglašen homoseksualni štih i motiv bivstvovanja i opstanka u zatvoru. Zaista zapaljiva smesa.

Iako odličan, domaćinski budžetiran (oko 60 miliona uloženih dolara) i uz kalibar dve velike glumačke zvede, film je ostao bez boskopske distribucije u Americi. Osnovni razlog je mnogoznačna subverzivnost. Subverzivnost u odnosu na američki nacionalni obrazac (koncept self-made man-a), ali i subverzivnost u odnosu na milje nezavisnog (indie) filma kojem ovo delo i formalno i po tonu pripada.

Umesto očekivane razmetljive politički korektne kvazisentimentalne metiljavosti, rediteljsko-scenaristički dvojac nam, kao ključnu smernicu, nameće slobodarski i naglašeno posprdan ton (u kom se ne preza ni od homoseksualnog gross out-a) u ophođenju sa mrtvoozbiljnim društvenim pitanjima koje Russelove nepodopštine pokreću (gay ljubav, AIDS, nefleksibilan pravni sistem, zatvorski sistem koji je samom sebi svrha, korporativno ludilo..).

Ukrstivši cinizam sa  nepresušnom žudnjom za životom, Ficarra i Requa su stvorili film skrojen po Hitchcockovom naumu o filmu kao životu lišenom dosadnih detalja. Mada, već u samom startu – neki životi su veći od drugih.



Komentari

  • Gravatar for M
    M (gost) | 15.07.2010. 15.47.09
    Ma daj... Ovaj film je hteo mnogo, a yapravo pruyio je minimum minimuma. Pitam se kada ce oni sto sebe nayivaju kriticarima prestati da se loze na rayne etikete, konkretnije recimo indi.
  • Gravatar for Lilik
    Lilik (gost) | 15.07.2010. 16.54.27
    Film je retko dobar. Prava filmcina. Zorane, odlican tekst i zasluzeno visoka ocena.
  • Gravatar for Kljuse
    Kljuse (gost) | 15.07.2010. 17.59.11
    Super tekst. Super film. Toliko.
  • Gravatar for bunuel
    bunuel (gost) | 15.07.2010. 23.36.51
    Ako bi numericki ocenjivali film(sto je po difoltu glupo), vise od 6/10 je nemoguce dati. Kako je doticni kriticar dao ovom filmu obrnutu 6-icu, to verovatno zna samo on i niko vise.
  • Gravatar for madrfadr
    madrfadr (gost) | 16.07.2010. 00.18.09
    @M ovaj film je indi?!?!
  • Gravatar for kibuki
    kibuki (gost) | 16.07.2010. 11.07.23
    Film je dobar, ali 60 miliona dolara za produkciju? Izgleda totalno niskobudžetno, na šta li su te pare otišle?
  • Gravatar for M
    M (gost) | 16.07.2010. 20.46.48
    @madrfadr Da li si citao/la recenziju?
  • Gravatar for nesha
    nesha (gost) | 17.07.2010. 00.06.37
    Kakav trash od filma... 4/10. Nemam problem ni sa gay populacijom, ni sa Kerijem ni sa MekGregorom, imam problem sa SCENARISTOM I REDITELJEM ovog filma! :) (i hype kriticarima)...
  • Gravatar for pera
    pera (gost) | 18.07.2010. 07.45.57
    predvidivo (od strane ovog kriticara) precenjen 'film'.
  • Gravatar for Hitchcock
    Hitchcock (gost) | 18.07.2010. 15.40.21
    Film sam pogladao u pariskom bioskopu, tamo je poveliki hit. Odlican naslov i predivna ljudska prica. Remek-delo. 10/10.
  • Gravatar for Relja Vukovic
    Relja Vukovic (gost) | 19.07.2010. 10.43.16
    Kao i inace u Srbiji, i ovde su misljenja suceljena u vidu dva ekstrema, ili je mnogo los, ili je odlican. Donekle se slazem sa autorom clanka, film je zivopisan, drigaciji, ima lepe ideje, ali bih mu zamerio povremeno nagomilavanje sto slozenica, sto suvisnih retko upotrebljavanih termina koji nekad obicnog citaoca mogu dovesti ili u zabludu ili ga ostaviti u neznanju. Ponekad je jednostavniji pristup pravo resenje, a i njime cesto moze vise da se kaze.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi