Popboks - POSLEDNJI DAN NA SMRT OSUĐENOG - Stanislas Gro i U KAŽNJENIČKOJ KOLONIJI - Silvan Rikar Mael - Klasici u stripu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 22.07.2010. 12:30 · 6

POSLEDNJI DAN NA SMRT OSUĐENOG - Stanislas Gro i U KAŽNJENIČKOJ KOLONIJI - Silvan Rikar Mael

Klasici u stripu

Izdavačka kuća Veseli četvrtak povukla je riskantan potez na domaćem tržištu, objavljujući dva stripa nastala na osnovu klasičnih pripovedaka Viktora Igoa i Franca Kafke

Ivan Velisavljević

Dve pripovetke koje su poslužile kao predložak za nova izdanja Veselog četvrtka, govore o kazni i spadaju u najznačajnija dela evropske književnosti na tu temu. Priča Viktora Igoa, Poslednji dan na smrt osuđenog, prati misli osuđenika na smrt sve do poslednjeg časa, i u svoje vreme predstavljala je ne samo jedan od prvih protesta protiv smrtne kazne, već i smelu formalnu inovaciju na polju pripovedačke tehnike. Franc Kafka, kao pisac veoma zainteresovan i za temu kazne i za oneobičavanje pripovedne forme, ima značajnih dodirnih tačaka sa Igoom, a ova dva stripa odličan su povod za poređenje.

U predgovoru, o vezi smrtne kazni i svoje pripovetke, Igo kaže: „Ovo je pitanje života i smrti, kao što rekoh, razgolićeno i obnaženo, očišćeno od onih zvučnih zamršenosti sudnice, grubo izneto na svetlost i postavljeno onamo gde treba da ga vide, gde treba i da bude, gde jeste u stvari, na svom pravom mestu, u svojoj užasnoj sredini, ne u sudu, već na gubilištu, ne kod sudije, već kod dželata.“ Međutim, fokus je kod Igoa, u suštini, i dalje na žrtvi, a Igo u predgovoru prorokuje rušenje starog sistema koji je počivao na Bogovima, kralju i giljotini i predviđa/priželjkuje da će ukidanjem smrtne kazne nastupiti vreme Hristovog zakona.

Kafka je otišao korak dalje i zaista usmerio pažnju na dželata. Pripovetka U kažnjeničkoj koloniji zasniva se na monologu kaznioca, oficira koji sprovodi smrtnu kaznu na zastrašujućoj mašini što šiljcima urezuje reči osude na leđa osuđenika. Oficir, ispovedajući se putniku koji je, kao i nova uprava kolonije, protiv takve surovosti, žali za prošlim danima kada je stari komandant odobravao upotrebu mašine.

Očito je da i ova Kafkina pripovetka, kao i druga njegova prozna dela, ima brojne elemente parabole, čemu doprinosi i natpis na grobu starog komandanta, kojim se priča završava, i koji komandantu daje odlike mesije: „Ovde počiva stari komandant. Njegove pristalice iskopale su mu grob i posvetile ovaj spomenik. Postoji proročanstvo koje kaže da će, posle određenog vremena, komandant vaskrsnuti i povesti svoje pristalice u ponovno osvajanje kolonije. Verujte i nadajte se.“

Groov crtež, koloritom i brojnim grotesknim i jezovitim detaljima, Igoovu pripovetku daje u košmarnom ključu, dočaravajući užas i stravu javnog pogubljenja, a naročito osuđenikovog iščekivanja trenutka kada će se susresti sa smrću i javnim uživanjem u nasilju. S druge strane, iako sveden i većim delom na jednoj lokaciji, u pustari, bez mnogo detalja, Maelov strip sadrži podjednaku dozu straha i trepeta, a ogoljenost pejzaža pretvara u prednost.

Naravno, postavlja se pitanje: koji su to čitaoci spremni da izdvoje novac za ovako luksuzno izdanje stripova na ozbiljne teme? Istina, postoji mogućnost da publika nešto klasičnijeg ukusa, pa zašto da ne i elitistički nastrojena, koja možda i nije tako revnostan čitalac stripova, već je više naklonjena književnosti, opravda riskantnost ovog hvale vrednog izdavačkog poteza. Ta publika sigurno neće pogrešiti, i nadajmo se da će stvoriti solidnu čitalačku bazu koja će omogućiti da ovakve stripove i ubuduće viđamo na trafikama i u knjižarama.



Komentari

  • Gravatar for lajlak
    lajlak (gost) | 22.07.2010. 13.52.10
    aaaaaa, kupujem, kupujem!
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 22.07.2010. 15.21.15
    pa ovo je staro ko grcka???? fantasticno izdanje i odlican prevod s originala, sve pohvale neveni :)
  • Gravatar for B.
    B. (gost) | 23.07.2010. 23.17.10
    Jeste staro, ali drago mi je da ste se ipak setili da napisete nesto o ovim izdanjima jer su odlicna. Moram ipak priznati da mi se adaptacija Igoove price vise svidela. U potpunosti podrzavam ovu ediciju i nadam se da ce se nastaviti. Znam da je u pripremi bila i Poovo Ubistvo u ulici Morg, pa da li neko zna sta ce biti s tim?
  • Gravatar for siroma'
    siroma' (gost) | 25.07.2010. 15.43.19
    Preskupo je! Cena je oko 1200 din. i to je bas mnogo za strip tog obima (mislim na "kaznjenicku koloniju" koja ima oko 50-tak str.). Jes da je u pitanju Kafka, al ga bas preterase. Al to je Srbija (izmedju ostalog) brale, gde su kulturna dobra sve nepristupacnija, a narod sve neprosveceniji.
  • Gravatar for @ siroma'
    @ siroma' (gost) | 13.08.2010. 13.49.28
    pa ako ti je skupo ti idi na rapidshare, brale, i usreci se.
  • Gravatar for kej
    kej (gost) | 12.01.2011. 22.44.12
    jel clanovi kluba citalaca dobijaju popust na ova izdanja? zna neko?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi