Popboks - KAKO SE ZAVRŠILO LETO – Aleksei Popogrebsky (Festival evropskog filma Palić 2010) - Strah i hladnoća [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.07.2010. 12:05 · 5

KAKO SE ZAVRŠILO LETO – Aleksei Popogrebsky (Festival evropskog filma Palić 2010)

Strah i hladnoća

Tundra. Bele noći. Dva čoveka sama u meteorološkoj stanici. Svašta je moguće

Sofija Vuković

Ocena:
9


9/10

Originalni naslov: Как я провёл этим летом
Scenario: Aleksei Popogrebsky
Uloge: Grigoriy Dobrygin, Sergei Puskepalis, Igor Csernyevics
Žanr: Psihološki triler
Trajanje: 124 minuta
Proizvodnja: Rusija, 2010.

Svako ko je gledao Nesanicu (1997) Erika Skjoldbjærga (inače u aprilu 2009. ponovo prikazanu u okviru Nedelje norveškog filma u DKC-u) seća se kakav potencijal arktički predeo pruža za psihološki triler. To zapažanje nije izmaklo ni diplomiranom psihologu, Alekseju Popogrebskom, reditelju filma Kako se završilo leto, ali on umesto dekonstruisanog noara u belim noćima postavlja gotovo pozorišnu dramu o izolaciji, sazrevanju, gubitku, i, u prvom redu, odnosu između dve potpuno različite osobe u ekstremnim uslovima.

Originalni naslov na ruskom, čiji bi bolji prevod bio „Kako sam proveo letnji raspust“ sadrži tipičnu gramatičku grešku, i evocira banalne sastave koje smo svi morali da pišemo početkom svake nove školske godine, i nagoveštava da će događaji biti ispričani iz perspektive neiskusne i naivne osobe. Upravo takav je Pavel Danilov (Dobrygin), tek diplomirani meteorolog bačen na ivicu tundre, na Čukotku, na svoj prvi posao, gde mu je jedini saradnik, mentor, cimer i društvo maloreki, očvrsli Sergei Gulibin (Puskepalis). Različiti su kao nebo i zemlja. Dok Gulibin bez dozvole pretpostavljenih peca u obližnjem zalivu, Danilov preko radija umesto njega prima užasne vesti, koje treba da mu prenese. Ali se ne usuđuje.

Popogrebsky majstorski gradi napetost odlaganjem obelodanjivanja te ključne informacije. Odnos između Danilova i Gulibina, koji počinje kao pomalo nelagodan odnos ogrubelog oca i nežnijeg sina se zbog Danilovljevog straha, nepromišljenosti i ponekad čiste gluposti degeneriše preko napetog nepoverenja u odnos lovac-plen na kraju. Ipak, Popogrebsky ne dozvoljava da mu se film pretvori u tragediju, već avantura mlađanog Danilova postaje obred inicijacije, proces sazrevanja iz dečaka u muškarca.

Zanimljivo je i potresno posmatrati  kako ga panični strah tera u ludilo, što reditelj ističe krupnim kadrovima glumčevog lica. Grigoriy Dobrygin Danilova igra posvećeno, pa ne čudi što ga već proglasili novom glumačkom nadom ruske kinematografije. Ipak, Sergei Puskepalis, inače pozorišni reditelj, svojom stamenom, svedenom izvedbom krade svu pažnju kada se pojavi u kadru. Činjenica da je film sniman hronološki i da je ekipa provela tri meseca izolovana na Čukotki doprinosi fizičkim transformacijama dvojice glumaca.

Kako se završilo leto je jedan od onih filmova gde ni jedan detalj nije suvišan. Svaka replika lakonskog dijaloga je povezana sa nekim kasnijim elementom u priči, a svaki postupak likova je od ključnog značaja. Kada se Danilov uspava jer je Gulibinov iritantni budilnik sklonio pod dušek, to pokreće niz naizgled sitnih događaja koji i dovode do glavnog zapleta.

Pored čvrste dramske strukture, film poseduje i vizuelnu snagu, jer reditelj umešno potencira izolaciju i usamljenost dvojice likova kontrastiranjem krupnih planova u enterijerima, širim planovima arktičkog prostranstva, tako da se i gledalac oseti kao mrvica u nepreglednoj tundri.

Jedino što bi se Popogrebskom moglo zameriti je nepotrebno odugovlačenje kraja. Iako spor tempo na početku doprinosti građenju napetosti, u poslednjoj sekvenci ima nekoliko scena koje bi se mirne duše mogle izbaciti, i učiniti film dinamičnijim. Ipak, zasluženo nagrađen Zlatnim tornjem na Festivalu evropskog filma na Paliću, Kako se završilo leto možemo svrstati među najbolje ruske filmove 21. veka, rame uz rame sa Kukavicom (2002) Aleksandra Rogozhkina i Glumeći žrtvu (2006) Kirilla Serebrennikova.



Komentari

  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 26.07.2010. 11.29.51
    Nisam strastveni filmofil, ali citajuci redovno popboks, covek zaista pozeli da nabavi ... npr 10 najboljih ruskih filmova u poslednje dve godine i nauziva se. Jesu li ruski filmovi poslednjih godina stvarno tako dobri, ili su recenzenti na popboksu rusofili?
  • Gravatar for Nije matematika da se od nje bojimo
    Nije matematika da se od nje bojimo (gost) | 26.07.2010. 12.48.29
    @vasilevs Mislim da je ocena na Popboksu obrnuto proporcionalna lakoci nabavljanja filma.
  • Gravatar for cobra
    cobra (gost) | 26.07.2010. 18.22.49
    i kako sad pogledati ovaj film?
  • Gravatar for martin idn
    martin idn (gost) | 31.07.2010. 16.22.28
    @cobra imas gugl, pa skini sa neta.
  • Gravatar for svetlana
    svetlana (gost) | 04.09.2011. 11.40.29
    pomozite mi da napisem temu kako sam proveo letnji raspust
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi