Popboks - HURTS - Happiness [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.09.2010. 13:27 · 10

HURTS

Happiness

(RCA)

Može li se, sme li se plesati u trenutku kada je civilizacija kojoj pripadamo u nokdaunu? Sudeći po pozitivnim reakcijama na pojavu novih perjanica neuništivog electropopa Hurts, može se i mora se. Ali da ritam bude disco lento

Zoran Janković

Ocena:
5


5/10

Spori disko je jedan od rukavaca u vreme pojave prezrenog, a sa današnje tačke gledišta uticajnog italo (boot) disca. Osim sporijim ritmom koji nije ugrožavao bazičnu podatnost za ples, odlikovao se primetnom melanholijom i nešto ambicioznije/simfoničnije postavljenim zvukom.

Duet Hurts (koji čine plavušan Theo Hutchcraft i brinetinac Adam Anderson) prvobitno se nametnuo dobacivši do četvrtog mesta u serijalu BBC Sound of 2010 (evo sjajne prilike da pohvalimo naše Vrelo koje je pre dve godine završilo na višoj poziciji), a onda je usledio ozbiljan udar u vidu singla Wonderful Life. Punokrvnom restauiranom disco lento zvuku u velikoj meri je pomagao i spot izveden u ballardorvskom distopijsko-dekandentno-aristokratskom ključu, kao i izvanredni remiks iza koga stoji producent Arthur Baker, povremeni saradnik benda New Order.

Debitantski album benda ipak predstavlja polovičan uspeh. Happiness nije delo bez šarma, smisla i potencijala, ali već posle nekoliko slušanja upada u uši da ovde manjka istinskog sadržaja. Nekoliko pesama, uz svo gledanje kroz prste, predstavlja čist višak. I to na albumu u tajanju od jednog školskog časa.

Hurts su ipak uspešno savladali gradivo svojih uzora, pa ovaj album, na čisto mimetskom nivou, ne promašuje samozadatu temu retro synth popa disco lento usmerenja.

Svakako najkvalitetnija i najprobitačnija numera na čitavom izdanju je pominjena Wonderful Life koju preporučuje i tekstualni narativ koji donekle asocira na Don’t You Want me Baby Human League. Uspele su i melanholičnija Illuminated, te himnično-simfonična Evelyn i saharinska Blood, Tears and Gold, kao i nešto žustriji kanonski italo boot disco Better Than Love (već ispraćena u spotu nadahnutom baletskom tačkom Jennifer Connelly iz Leonovog klasika Bilo jednom u Americi). A malo nenadane duhovitosti dvojac pokaže opet na italo teme u skrivenoj pesmi – bel canto minijaturi Verona.

Biće da su i Hurts svesni da im ne gine poređenje u kome svakako gube, poređenje sa Pet Shop Boys pretečama koji ni sami ne propuštaju priliku da svako malo skrenu pažnju na disco lento biser neprolazne lepote Matia Bazar ekipe – Ti Siento; pomireni da je pred njima dug put do željenih PSP visina, Hurts pokazuju nenadanu kuraž utrčavajući na teren kojim godspodare Tennant & Lowe. To je posebno primetno u numeri Silver Lining čijoj prenaglašenoj dramatici pomaže i suimulirani (muški hor) u referenu, kao i u Sunday, poletnijem retro electropop momentu.

Pod pominjani čist višak dale bi se podvesti bledunjava Unspoken, nepotrebni posni chamber pop Water i posebno upadljivo anemična Devotion u kojoj se uludo protraći gostovanje potvrđene kraljice plesnog popa Kylie Minogue.

Ipak, Happiness je sasvim solidan portfolio album sa nekoliko trenutaka za neuvijenu preporuku i duže pamćenje, što u krajnjem zbiru bude posve dovoljno za jedan debitantski album.



Komentari

  • Gravatar for In_Rainbows
    In_Rainbows (gost) | 23.09.2010. 12.40.56
    Odlicni su! 8/10 za album.. O recenziji necu trositi reci!
  • Gravatar for komsa
    komsa (gost) | 23.09.2010. 14.05.37
    "Može li se, sme li se plesati u trenutku kada je civilizacija kojoj pripadamo u nokdaunu?" Mislim stvarno...
  • Gravatar for eh...
    eh... (gost) | 23.09.2010. 19.03.28
    civilizacija kojoj pripadamo jeste u nokdaunu, ali to zaista nema veze sa ovim albumom.
  • Gravatar for Boytronic66
    Boytronic66 (gost) | 24.09.2010. 07.27.08
    Pet zvezdica?!? Eee, moj "strucnjak"... Odlican album, BTW.
  • Gravatar for ducikillaz
    ducikillaz (gost) | 24.09.2010. 11.05.01
    super album!! :)
  • Gravatar for i pet zvezdica
    i pet zvezdica (gost) | 24.09.2010. 15.52.27
    je previse!
  • Gravatar for marcoman
    marcoman (gost) | 08.10.2010. 11.44.32
    Cuo sam ovu bljutavu wonderful life na tv-u, jedna od najgorih pesama snimljenih u prethodnoj deceniji.
  • Gravatar for Totalno Drukciji
    Totalno Drukciji (gost) | 17.10.2010. 12.09.00
    Pjesma "Wonderfull Life" je za mene pjesma godine. Zvuk 80tih, pogotovo Synth Pop je nesto najljepse sto se moze desiti mojim usima. U ovo doba Rep Krepa i Ljigavog nazovi altera, Hurts su praznik za moje usi.
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 21.11.2010. 15.50.30
    ovo BOLI koji zhasu...
  • Gravatar for sm
    sm (gost) | 22.01.2011. 19.47.18
    momci iz mancestera se ne sale. kako barem moja malenkost veruje, stici ce i do stadionskih uspeha u ovoj deceniji.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.