Popboks - PRITAJENO ZLO: ŽIVOT POSLE SMRTI – Paul W.S. Anderson - Mila po četvrti put među zombijima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 01.10.2010. 13:07 · 5

PRITAJENO ZLO: ŽIVOT POSLE SMRTI – Paul W.S. Anderson

Mila po četvrti put među zombijima

Milla Jovovich, pucanjava i zombiji. Pa još u tri dimenzije. Šta čovek može više da poželi od filma?

Đorđe Bajić

Ocena:
7


7/10

Naslov originala: Resident Evil: Afterlife
Scenario: Paul W.S. Anderson
Uloge: Milla Jovovich, Ali Larter, Wentworth Miller
Žanr: horor-akcija
Trajanje: 97 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Pritajeno zlo je jedan veoma žilav serijal. Od 2002. godine pa do danas snimljena su četiri dela koja su filmove o zombijima gurnula u glavni tok i, bez obzira na uglavnom loš prijem od strane kritike, zaradila ogroman novac.

Pritajeno zlo: Život posle smrti je dokaz da se formula, bar sudeći po izveštajima sa svetskih bioskopskih blagajni, još uvek nije istrošila. Lepa i smrtonosna Alice (Milla Jovovich) je ponovo u centru priče, još jednom okružena zombijima i ostalim karakondžulama i rada da se razračuna sa zlom Umbrella korporacijom odgovornom za širenje T-virusa koji oživljava mrtve.

Posle prvog dela (2002) koji je postavio temelje i drugog (2004) u kojem širenje zombi zaraze dobija masovne proporcije, aktuelni nastavak se nadovezuje na postapokaliptični svet prikazan u prethodniku - Pritajeno zlo: Istrebljenje (2007).

Naravno, ako ste iole upoznati sa ovim serijalom znate šta možete da očekujete. Pritajeno zlo nije za one željne intelektualne stimulacije. Akcija počinje od prvih kadrova (kada Alice i njeni klonovi upadaju u tokijsku ispostavu Umbrelle) i ne jenjava do kraja. U igri su tri krupne lokacije - posle puškaranja u Tokiju, sledi najduži deo filma koji se odigrava u losanđeleskom zatvoru okruženom hiljadama zombija. Tu Alice i veteranka trećeg dela Claire (Ali Larter) sreću novu skupinu preživelih. Među novim likovima izdvajaju se kočoperni Luther (Boris Kodjoe) i enigmatični Chris (glumi ga Wentworth Miller poznat po seriji Bekstvo iz zatvora) za koga se ispostavlja da je brat Claire Redfield. Finale se odigrava na brodu usidrenom u obližnjoj luci i sadrži (očekivanu) najavu neumitnog petog dela.

Nije tajna da je filmska franšiza Pritajeno zlo zasnovana na istoimenom Capcomovom serijalu kompjuterskih igara. Dok je u igrama akcenat stavljan na saspens i horor, filmovi su još od prvog dela bili više akciono orjentisani. Tako je i ovog puta. Ugođaju doprinosi i kvalitetan 3D koji filmu daje dodatnu dimenziju. Scenarista svih delova i režiser prvog, Paul W. S. Anderson (Trka smrti) isporučuje ono što se od njega i očekivalo. Život posle smrti je dinamičan akcioni horor u kojem nema puno vremena za razradu likova i filozofiranje. Anderson preuzima dramaturgiju kompjuterske igre sa svim vrlinama i manama koje ova odluka donosi.

U zbiru, novo Pritajeno zlo ne razočarava pod uslovom da znate u šta se upuštate – tako da ovaj prikaz istovremeno predstavlja i preporuku i upozorenje. Ako ste poklonik ovog serijala i lepote Mille Jovovich, ne propustite priliku da film pogledate u 3D verziji. Budite spremni da na 90 minuta isključite mozak i da se prepustite iskustvu koje su vam priredili Anderson i kompanija.



Komentari

  • Gravatar for m.sawyer
    m.sawyer (gost) | 01.10.2010. 15.53.29
    Znao sam sta sam krenuo da gledam. Smejao sam se od gluposti, ali na kraju, fina zabava. Tako je provaljena fora da su prvi minuti filma ributovanje serijala nakon davanja 101 moci Elis. Efekti su krsh na pocetku, mada je film generalno nekako veoma lepo vizuelno gledano (sto je ironicno uzimajuci u obzir da je ovo film o zombijima). Prica je naravno vec vidjeno, onaj big bad sa maljem je bio sjajan dodatak, priprema za nastavak je tako ocekivana. Idemo u dalje avanture sa prelepom Milom.
  • Gravatar for Gorska vila
    Gorska vila (gost) | 04.10.2010. 10.56.29
    Slazem se sa procitanim. Dakle, znam koja je prica, znam ko glumi, znam sta da ocekujem i zato sam kupila kartu i zavalila se u udobno sediste. Ok, jasno je da nije nikakvo remek delo u pitanju, ali, trazila sam akciju sa zenom-zmajem u glavnoj ulozi - dobila sam je. Mila je, kao i uvek, fino odradila stvar, neke scene su preterane i smesne, ali pobogu, pa sta bi jos moglo da nas uzbudi?! Dakle, ko voli Milu, akciju i specijalne efekte - pravac bioskop i 3D dvorana! Sto se tice filmova uopste, ja bih mu dala 5/10, a sto se tice akcionih - 8/10.
  • Gravatar for takashi
    takashi (gost) | 11.10.2010. 16.42.38
    odlican film. anderson azurno postuje serijal igara kroz likove i vrste protivnika koji ocrtavaju poslednji, peti deo, kao i kroz sam tok filma i boss fightove i usporene prestilizovane scene koje su u stilu cut-scenesa iz same igre. zabava zagarantovana. go milla!
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 12.10.2010. 09.17.19
    glupost je neunistiva
  • Gravatar for jelena
    jelena (gost) | 25.03.2011. 22.26.13
    film je suuuuuuuuuper
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi