Popboks - UBICA U MENI – Michael Winterbottom - Tihi sused [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.11.2010. 11:11 · 3

UBICA U MENI – Michael Winterbottom

Tihi sused

Teksaški masakr, samo bez motorne testere

Sofija Vuković

Ocena:
6


6/10

Originalni naslov: The Killer Inside Me
Scenario: John Curran po romanu Jima Thompsona
Uloge: Casey Affleck, Jessica Alba, Kate Hudson, Bill Pullman
Žanr: Krimi/Drama/Triler
Trajanje: 109 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Druga adaptacija kultnog noar romana Jima Thompsona (prva je iz 1976. sa Stacyjem Keachom i Susan Tyrrell), najnoviji film Michaela Winterbottoma je isto tako mlako primljen kao i prethodna verzija. Možda to ima veze s tim što oba filma predstavljaju pokušaj da se gledalac uživi u unutrašnji monolog brutalnog siledžije i psihopate, što, iako odlično dočarano u romanu Jima Thompsona, nije tako lako preneti na film.

U pitanju je Lou Ford, zamenik šerifa u teksaškoj provinciji, u kome pojava prelepe prostitutke Joyce Lakeland (Alba) iz nekog razloga pokreće davno zatomljenu žeđ za krvlju, u komplikovanom zapletu čiji koreni sežu duboko u prošlost. Ford nije samo psihopata, on je otelovljenje učmale američke (ili bilo koje druge) provincije, u kojoj je na površini sve sjajno i bajno, a prava trulež se nalazi ispod glazure „finog“ sveta.

Dela fikcije imaju tendenciju da zlikovcima nalaze opravdanja. Nesrećno detinjstvo, zlostavljanje, ratne traume... Čak i Darthu Vaderu je žena umrla na porođaju, što ga je ostavilo zauvek oštećenim. Thompson to ne radi, a uz njega je i scenarističko-rediteljski dvojac ove ekranizacije, i iako vidimo povremene flešbekove iz detinjstva Lua Forda (Affleck), i u njima je on taj koji je siledžija, a ne neko drugi. On je jednostavno čudovište sa osmehom heruvima, i tu nema nikakvog objašnjenja, niti opravdanja. Nemogućnost bilo kakvog saosećanja sa glavnim likom ostavlja ovaj film bez tog ključnog elementa koji obično stiče simpatije publike, ali se stiče utisak da je to namerno. Međutim, to ne mora nužno biti loša stvar. Zanimljivo je kako Winterbottom uspeva da nam ovaj nekonvencionalni glavni lik približi bez objašnjavanja i predstavi bez osude ili opravdanja.

Casey Affleck, koji se već dokazao kao odličan izbor za uloge sociopata i kompleksaša (Ubistvo Džesija Džejmsa od strane kukavice Roberta Forda), opet se zove Ford i opet, iako bi na početku filma trebalo da deluje sasvim normalno, svojom pojavom izaziva ledene žmarce i suvereno vlada svakim kadrom u kome se pojavi.

On, na žalost, nema nekog pravog saigrača, jer su svi ostali likovi više skice i prateći objekti u priči koja je isključivo njegova. Jedini lik koji se nameće kao dostojni protivnik je predsednik sindikata, Joe Rothman (Elias Koteas), ali i njegova uloga u zapletu do kraja postaje nejasna. Ipak, moramo imati u vidu da ovo nije drama: ovo je filmizovani dnevnik ubice, njegova iskrivljena slika samog sebe i sveta koji ga okružuje, njegov uvrnuti monolog, i kao takvog ga treba i posmatrati.



Komentari

  • Gravatar for plastikmen plasticni
    plastikmen plasticni (gost) | 04.11.2010. 21.59.57
    Jedan od favorita, ove za sada, siromasne godine.
  • Gravatar for aleksandar
    aleksandar (gost) | 05.11.2010. 10.06.00
    Ocajan film. Cisto gubljenje vremena.
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 06.11.2010. 12.06.14
    Nisam gledao, ali verujem u Kejsija (mnogo bolji glumac od brata) i u Albu (mnogo lepsa od obojice Afleka)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi