Popboks - KECKEC & ACID FOLK ORCHESTRA - Pesme iz godina uspavanog razuma [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.11.2010. 10:20 · 14

KECKEC & ACID FOLK ORCHESTRA

Pesme iz godina uspavanog razuma

(Studentski kulturni centar Novi Sad)

Kerezović mesto gitara lomi čaše, a dok obećava sebi da od sutra trenira kik boks, usput lepi šamare buljuku „harizmatičnih“ likova

Kristina Đuković

Ocena:
8


8/10

Debi album Keckeca & Acid Folk Orchestre počinje sa dna, kako i dolikuje kafanskom duhu koji prožima Pesme iz godina uspavanog razuma. Stihovima „Od svega ostala je olupina“ iz kojih se izvija dim džezerske trubice, Keckec lepi ižvakanu žvaku na neku prethodno završenu priču. Nakon narednih deset pesama koje svaki put filmski menjaju kulise oko slušaoca, bacajući stripovske senke po pločnicima (i podižući kragnu na kaputu), deluje da se u prvoj oprostilo od svake „normalnosti“. Umesto toga, Keckec nudi muzičko i pesničko izobilje u koje se slušalac baca kao veselo prase.

Kao pesnik zabavljač u pratnji benda koji po slobodi igranja sa aranžmanima najviše liči na svadbarski, Milan Kerezović se oslanja na tradiciju aforističara, narodnih pevača bezobraznih pesmica, skadarlijskih glumaca zabavljača i pisaca stihova za vežene krpe iznad šporeta. Kroz svaku pesmu, kao kroz tablu stripa, prolazi bulumenta likova vodajući nas za ruku iz kafane (Plakao sam), u preriju (Harizma), kabare (Šest momaka), školske notne sveske (Očiju mi) i u paganske povorke s horskim pevanjem pijanaca i lokalnih probisveta (Dobro jutro groblje).

Kao tekstopisac, Keckec iskače iz šina predodređenog minimalizma, zapitanosti i splina tekstova većine pesnika rokera, pa ta pesnička neukrotivost traga za igralištem na kom će se osećati komotnije. Od Balaševićeve zavaljenosti u barsku stolicu ili kamion lubenica i pričanja priča u pesmama, preko šaljivog, starogradskog začikavanja Zvonka Bogdana i kafanskog pevanja na uvo, do džezerskog improvizovanja sa bendom, na Keckecovoj paleti se mešaju različita zaleđa koja je nemoguće iščupati iz čvrstog stiska ove originalne smeše.

Ceo album funkcioniše i kao film usled Kerezovićeve sposobnosti da preuzme različite uloge i da nastupi kao pripovedač, tako da se neke pesme (Šest momaka, Ne štedi me) slušaju sa napetošću (šta će se desiti) i sa osmehom na licu zbog neobičnih rima i duhovitih opaski.

U poređenju sa Balaševićem, kod Keckeca izostaje patetika, jer iznad svake pesme lebdi dobri duh humora, spreman da samo jednom opaskom „zabrlja“ naizgled savršenu sliku. Ipak, šeretski sentiment koji povezuje ovu dvojicu muzičara, u Keckecovom slučaju ostaje privezan za mikrofon na kratkom lancu, stilizovan i nedovoljno opušten, što celokupan album i široku paletu emocija koje pokreće zadržava u krugu sobne lampe. Savršen u stilskim vežbama i pesmama pastišima, Kerezović slabije koristi potencijal da se u svoj opuštenosti sa kojom piše pesme prelije preko ove granice i povuče slušaoca preko granice scene.

Ako se izuzme puštanje narodnjaka u alkohlisanom stanju koje bi trebalo da donese  osećaj ilegale i ekscesa, ovo zaleđe koristili su pre Keckeca, u skorije vreme, Krš, S.A.R.S, susedski Dječaci (pesma Narodna na Drami, oko koje se prepiralo da li je  lakrdija ili odušak od napornog rada hip hopera koji treba da je uvek na oprezu za nepravde i rast svog polnog organa). Preovlađuje utisak da se, s vremena na vreme, sa zadignutom suknjom, korakne u tu svinjariju, ne bi li se čista gradska lica umrljala kalom, da zamirišu na život. Keckec nije mnogo pošteniji u tom navlačenju olinjalog džempera na mesto olinjale duše, ali je narodnjački val do njega došao preko stvaralačkog, a ne imitatorskog i mondenskog nerva.

Keckec i njegov orkestar radoznalo umaču prste u taj džem, a kome ovaj dert, najviše oličen u pesmi Plakao sam, nije blizak, tu su saksofoni. Keckec, kao što smo rekli, zadržava kantautorsko, bluzersko zaleđe eksperimentatora gde će se ostali naći. Ono što je glavno, ta se dva tabora, bar se čini, među sobom neće potući, jer Keckec & Acid Folk Orchestra pronalaze samo svoje mesto na kojem muzika može da objedini ljude i da ih pošteno osami.



Komentari

  • Gravatar for plastikmen plasticni
    plastikmen plasticni (gost) | 05.11.2010. 09.34.52
    "... u koje se slušalac baca kao veselo prase." Zbilja odvratno!
  • Gravatar for nikola
    nikola (gost) | 05.11.2010. 09.40.56
    bravo, super tekst. samo što nisu džezerske trubice no moćni saksofon :)
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 05.11.2010. 16.05.02
    ''i FEGETIMA zastaje dah'' gde su nadlezne ngo? akutni slucaj politicki nekorektnog govora! kvare se mladi na evropskome putu.
  • Gravatar for narodni pijesnik
    narodni pijesnik (gost) | 05.11.2010. 21.44.04
    na portu seđaše to zone zamfirče, tu se špaciruje manulać bankirče, na portu seđaše to zone zamfirče, tu se špaciruje manulać bankirče, zdravo živo zone, šta ti rade doma? doma li si zone? šta ti rade doma? niti se javljaš, niti pišeš, šta ti rade doma? zdravo su mi doba, serbez si živuju, tetke mi u sobu često nagviruju, zdravo su mi doba, serbez si živuju, tetke mi u sobu često nagviruju, tetke mi u sobu često nagviruju, doma li si zone? vazdan me pituju. doma li si zone? šta ti rade doma? niti se javljaš, niti pišeš, šta ti rade doma? zidojče cajtung algemajne, gastarbajter frankfurt majne, das ist klajne ventilator, dojče vele karburator, iber arbajt disciplin, ahtung dihtung aspirin...
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 06.11.2010. 09.28.20
    "momak po imenu petar bio je tapetar" bob dylan
  • Gravatar for jj
    jj (gost) | 06.11.2010. 09.29.20
    pa i nisu vam nesto duhoviti komentari
  • Gravatar for bundza
    bundza (gost) | 06.11.2010. 18.19.06
    na mene je ovo ostavilo utisak: "...s vremena na vreme, sa zadignutom suknjom, korakne u tu svinjariju, ne bi li se čista gradska lica umrljala kalom, da zamirišu na život" zavrsen citat - ne dajmo gramatiki da nas sputa u slobodni izrazavanja - ili tako ne4kako...
  • Gravatar for milos
    milos (gost) | 07.11.2010. 11.23.28
    e, super da je neko najzad uradio recenziju tako dobrog albuma i pojave koja se bas retko srece kod nas. Zbilja je fascinantno kako je Keckec do dan danas opstao, sobzirom da sam ove pesme cuo pre vise od 6 godina. Svaka cast to the NS crew!
  • Gravatar for @jj
    @jj (gost) | 07.11.2010. 14.12.23
    sto bi rekao nikola pasic ''kakav ste vi bend, takav sam vam ja vicmaher.''
  • Gravatar for srba
    srba (gost) | 08.11.2010. 08.46.08
    prcoboca!?! blam.jedite bre makoshe i budite srecni, ne morate da svirate i pevate.previse je i jedan balasevic, inace bas pravi lik za ovaj slabo azurirani webzine.
  • Gravatar for Mladja
    Mladja (gost) | 21.12.2010. 17.19.46
    Obe pesme su odlične ali je, takođe, sasvim normalno da postoje intelektualno inferiorni koji ne shvataju šta je čovek hteo da kaže. Dajte plebejci, uozbiljite se. Skoro ovakvo osveženje na domaćoj sceni nije bilo...
  • Gravatar for Nesha
    Nesha (gost) | 02.01.2011. 18.37.26
    Mogao je biti album i za ocenu 9, da je produkciju neko uopste radio... Ili se producentom zove osoba koja napravi raspored reglera - koliko se cuje bas, koliki je reverb na prezategnutom dobosu. Jedino su duvaci postavljeni iole pristojno. Zvuci sterilno i suplje, steta. Da je za miks pult seo neko malo vidovitiji, prstalo bi na sve strane, dobri su sviraci.
  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 05.03.2011. 18.00.26
    Recenzija je napisana u stilu RTS-a. Ovo je jedan od najboljih albuma napravljenih u srbiji u poslednjih 20 godina i u rangu je Kojinih radova i Partibrejkersa. Strahota lezi u tome sto ce ovo verovatno ostati u dubokoj ilegali
  • Gravatar for Vladimir
    Vladimir (gost) | 06.03.2011. 17.28.20
    Album je sjajan. Samo napred!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.