Popboks - KONSTANTIN (CONSTANTINE) – Francis Lawrence (2) - Noar sa mirisom sumpora [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 19.04.2005. 00:00

KONSTANTIN (CONSTANTINE) – Francis Lawrence (2)

Noar sa mirisom sumpora

Premda nije beskompromisan poput izvornika, Konstantin je zabavna vožnja do Pakla i nazad, uz još poneku usputnu stanicu

Miloš Cvetković

Ocena:
7
7/10

scenario: Frank Cappello, Kevin Brodbin, Mark Bomback
uloge: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Tilda Swinton, Gavin Rossdale, Peter Stormare
producenti: Lauren Shuler-Donner, Francis Lawrence, Lorenzo Di Bonaventura
žanr: horor-triler
proizvodnja: Warner Bross, SAD, 2005.
trajanje: 121 min.
distribucija: Tuck-Vision
svetska premijera: 18. februar 2005.
zvanični web: http://constantinemovie.warnerbros.com
John Constantine, fizički nalik na odrpanu verziju Stinga, a po profesiji okultista-nihilist, zaglavljen negde između Raja i Pakla (u Londonu, tačnije), ciničnog osmeha, i sa obaveznom cigaretom – glavni je protagonista stripa Hellblazer autora Jamiea Delanoa, kojeg je u ulozi strip-scenariste kasnije zamenio čuveni Garth Ennis, da bi potom počeli da se ređaju brojni drugi očusi uzimajući Constantina pod svoje okrilje, nastojeći da mu još dodatno zagorčaju život i prokunu već davno prokletu besmrtnu dušu, a sve to na radost brojnih čitalaca.
Ove godine gospodnje 2005. film Konstantin je po prvi put pripalio cigaretu i odbio dim sa bioskopskog platna. U međuvremenu, neke stvari su se promenile. Pozornica za ovaj noar sa mirisom sumpora (ili okultni triler, ako tako hoćete) je drugačija, pa je London tako zamenjen gradom (palih) anđela. Recite zbogom: pintama ispijenog piva po pabovima, šarmantnom britanskom slengu, vekovima mračne ostrvske istorije. Jedno bye, bye i za Stinga, za autentični britanski pank, a i čuveni mantil promenio je boju... Ali sve su to ipak samo sitnice, jer dosta toga što Johna Constantina čini punokrvnim antiherojem i najsimpatičnijim kopilanom još od Harija Anđela, još uvek je tu.
KONSTANTIN (CONSTANTINE) - Francis Lawrence
Odabrana je epizoda: Opasne navike odakle je zadržan tek osnovni motiv Constantinove borbe s rakom pluća, u filmu ukršten sa pomalo klasičnim zapletom (sukob sa silama Pakla oličenih u Đavolovom sinu) koji se uprkos crno-beloj postavci stvari, kao u svakom dobrom noaru, odvija pretežno u zonama sive. Constantinova borba za sopstvenu dušu tako prerasta okvire jedne intimističke i introspektivne priče, čime se, nažalost, razvodnjava blasfemičnost ideje o „kupovini“ mesta u Raju. Neke scene preuzete iz stripa, razgovor sa arhanđelom Gavrilom ili konačno suočenje sa Luciferom, drugačije su rešene i uklopljene u ostatak priče, ali im je poenta očuvana. Umesto bizarne parodije Isusa Hrista, Đavo u filmu podseća na nešto neobaveznije izdanje Luja Sajfera. Druge scene, kao ona sa mačkom i lavorom, osmišljene su specijalno za film, ali tako da se perfektno uklope u Constantinov univerzum, da i najveći poznavaoci stripa ostanu za trenutak zbunjeni, u nedoumici da li su to već negde videli.
Reditelj-debitant Francis Lawrence perfektan je u svim kamernim scenama, bez potrebe da se dokazuje i pokazuje svoje MTV korene. Ali kada krene akcija, i kompjuterski generisane kreature ispune platno, režija prelazi u rutinu, tretirajući te scene kao nepotrebni balast što one u dobrom broju slučajeva i jesu. Drugi problem odnosi se na scenario koji ne uspeva da obuhvati u dovoljnoj meri Constantinovu burnu prošlost i predoči nam (onima koji nisu čitali strip) zašto se on nalazi tu gde jeste. Umesto toga imamo skretanje u nešto konvencionalnije vode, od okultnog trilera ka akcionom hororu.
KONSTANTIN (CONSTANTINE) - Francis Lawrence
I premda nije beskompromisan poput izvornika, Konstantin je zabavna vožnja do Pakla i nazad, uz još poneku usputnu stanicu. Srednjak uperen u lice Đavola uz koji ide i odgovarajući stav, patološka usamljenost koja je delom i nesrećna posledica običaja da mu prijatelji vrlo brzo završe kao hrana za crve, šest stopa niže (a neki odu i “dalje“ od toga), neuništivi inat, svojstven samo onim istinskim luzerima koji Constantina goni preko ivice i tera na borbu, čak i kada sve deluje izgubljeno – sve je to tu. Izmešano i promešano, uz još po neki začin, neznatno razblaženo, ali još uvek pitko, i udara tačno tamo gde treba.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi