Popboks - OGREGOD I – BRODOLOMNICI - Alejandro Jodorowsky i Zoran Janjetov - Izazovi za omladince [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 12.05.2011. 11:01

OGREGOD I – BRODOLOMNICI - Alejandro Jodorowsky i Zoran Janjetov

Izazovi za omladince

(System Comics)

Sinergija dva vrsna umetnika odlično funkcioniše - Jodorowsky i Janjetov su uigran tandem. Galaksija Rosebund oživljava u svoj svojoj raskoši, a nastavci obećavaju još čudesa koje treba videti i istražiti

Đorđe Bajić

Sredinom aprila je u Francuskom kulturnom centru u Beogradu otvorena velika retrospektivna izložba crtača Zorana Janjetova koji je svetsku slavu stekao zahvaljujući serijalima Tehnoočevi i Mladost Johna Difoola za koje je scenario pisao legendarni Alejandro Jodorowsky. Poseban deo izložbe posvećen  je najnovijem strip albumu na kojem su ova dva umetnika sarađivala, prvom delu serijala Ogregod koji se u Francuskoj premijerno pojavio krajem 2010. godine u izdanju Delcourta. Zahvaljujući domaćem System Comicsu, Ogregod I - Brodolomnici sa odličnim prolaznim vremenom stiže i pred domaću publiku.

Priča stripa je zasnovana na avanturističkom romanu Julesa Vernea Dve godine raspusta (1888), a ovu pustolovinu o grupi školaraca zarobljenih na egzotičnom ostrvu danas mnogi smatraju pretečom Goldingovog Gospodara muva (1954). Jodorowsky nije želeo klasičnu adaptaciju, tako da se znatno udaljio od predloška. Radnju je sa Zemlje premestio u galaksiju Rosebund i čitavoj priči udahnuo SF štimung.

Na vojnoj planeti Okkar vlada surova vojna diktatura generalissimusa Hizzatea, zlog nervčika patuljastog rasta sa posebnim pikom na četvoronožne kvatrope koji mu služe kao robovi. Kvatropi prave moćne svemirske brodove za diktatorovu flotu, a kao „nagradu“ za trud bivaju ismejavani i ponižavani zbog neobične anatomije i plave kože. Osmoro mladih diplomaca Chairman instituta za kosmonaute, sinovi i kćeri gospodara Okkara, kreću na dvomesečno svemirsko putovanje kojim će na simboličan način pokazati zrelost. Društvo im prave mladi kvatrop Zeland i robot Otto-6. Razmaženi tinejdžeri se odmah po poletanju upuštaju u međusobne svađe koje se prekidaju tek kada letilica bude napadnuta. Sile kojima upravljaju podanici Ogregoda, poslednje nepokorne civilizacije, odvode omladince na usamljenu planetu na kojoj ih očekuju brojni izazovi. Poruka je jasna: da bi preživeli avanturu, moraće da razreše sukobe i pronađu način da zajedničkim naporima prevladaju opasnosti.

Jodorowsky sa puno mašte i stila koristi ograničen prostor od pedeset i kusur stranica kako bi nas uveo u priču i predstavio glavne junake. Ako se izuzme namerno groteskna Hizzateova karikatura, likovi su vešto iznijansirani i njihovi odnosi jasno postavljeni –  ubedljivosti doprinosi barokno detaljan crtež Zorana Janjetova. Buntovni Zeland se izdvaja zato što je najprisutniji (pa samim tim i najzaokruženiji), ali je primetan potencijal koji poseduju razmažena i bahata deca bogataša. Sasvim je izvesno da će njih osmoro u naredna tri dela serijala (planirana su četiri nastavka) doživeti veliku transformaciju.

Ako je suditi po Verenovom predlošku i prvoj epizodi stripa, Ogregod se može opisati kao stripovski ekvivalent bildungsromana. U kombinaciji sa svemirskom operom, naravno. Čak i kritičari koji su ranije bili nepoverljivi prema Jodojanjetovu, zaključuju da su Brodolomnici obećavajući početak novog serijala. Živi bili, pa videli.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi