Popboks - HANK MOODY I JONATHAN GROTENSTEIN - Bog nas sve mrzi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 18.05.2011. 11:38 · 9

HANK MOODY I JONATHAN GROTENSTEIN

Bog nas sve mrzi

(Paladin)

Kalifornikacija se tokom prethodnih nekoliko godina izborila za kultni status među poklonicima TV serija namenjenih zreloj publici. Ova gorko-slatka dramedija u kojoj Fox Mulder pokazuje svoju seksi stranu, dobila je književni dodatak u vidu romana koji je proslavio glavnog junaka serije

Đorđe Bajić

 

Paladin se na domaćem tržištu profilisao kao izdavačka kuća specijalizovana za žanrovsku književnost: SF, horor i slipstream. Bog nas sve mrzi predstavlja prvi korak u proširivanju domena interesovanja. U pitanju je premijerni naslov novopokrenute biblioteke Kult film i TV u okviru koje će biti objavljivana dela inspirisana ili zasnovana na popularnim filmovima i serijama. Među već najavljenim naslovima nalaze se Talas vreline (krimić koji „potpisuje“ glavni junak serije Castle), Kad mrtvaci prohodaju (dva romana u jednom: književne verzije filmova Noć živih mrtvaca i Povratak živih mrtvaca) i novelizacija najnovije inkarnacije Zvezdanih staza. Ipak, prvenstvo je dobio glavni junak Kalifornikacije, pisac i ljubavnik Hank Moody, koga u seriji glumi David Duchovny – najširim masama poznat kao Fox Mulder iz Dosijea X.

Roman Bog nas sve mrzi se u Kalifornikaciji pominje nebrojeno puta, tako da je sasvim sigurno da su mnogi verni gledaoci osetili potrebu da prelistaju ovo „remek-delo savremene američke književnosti“. Showtime je prepoznao postojeći komercijalni potencijal, pa se postarao da publika dobije ono što želi. Iskusni ghostwriter Jonathan Grotenstein angažovan je kako bi „ušao u cipele“ Hanka Moodyja i napisao njegovo najznačajnije delo.

Radnja je smeštena na sam kraj osamdesetih, a preliva se i u devedesete. U romanu je opisan život mladića, dvadesetogodišnjeg dilera marihuane, koji se u potrazi za novcem i zgodnim curama seli u Njujork - i to baš u čuveni Chelsea Hotel u kome su obitavali Patti Smith, Janis Joplin, Bob Dylan, Iggy Pop i mnoge druge legende američke i svetske pop kulture. Ovo danas gotovo-pa-mitsko zdanje (ovekovečeno, između ostalog, u poznatoj pesmi Leonarda Cohena i filmu Sid & Nancy) postaje sastavni deo priče u kojoj sve vri od seksa, droge i roknerola.

Već posle prvih par poglavlja postaje jasno da je neimenovani pripovedač zapravo mladi Hank Moody - njegov sarkazam (doduše, nešto ublažen mladim godinama) i nezajažljiva seksualna energija daju se lako prepoznati. Imajući to u vidu, Bog nas sve mrzi se može posmatrati i kao Moodyjeva (auto)biografija – svojevrsni origin story lika iz serije. Pripovedačev turbulentni odnos sa roditeljima i ožiljci koje zarađuje u vezama sa psihotičnom Daphne i supermodelom K. mogu biti ključ za razumevanje zbog čega protagonista Kalifornikacije na svet oko sebe gleda sa toliko cinizma.

Zanimljivo, Grotenstein je u intervjuu priznao da je tokom pisanja došlo do mešanja izmišljene Moodyjeve biografije i njegovog vlastitog života – među ta preplitanja se mogu ubrojati lik Daphne (zasnovan na Grotensteinovim vlastitim ljubavnim nedaćama) i psihodelična blic poseta Južnoj Koreji koja romanu ubrizgava neočekivanu ali dobrodošlu dozu egzotike. Kombinovanje fiktivnog i stvarnog doprinosi efektnosti romana koji uspeva da stvori osećaj proživljenosti i autentičnosti.

Fanovi Kalifornikacije ne bi trebalo da budu u dilemi. Bog nas sve mrzi je roman koji svakako moraju imati na svojoj polici. Takođe, ova sočna knjiga može poslužiti kao sjajna inicijacija za sve koji još uvek nisu imali prilike da pogledaju seriju – uvod u ono što će tek doći. Uspešno rekreirajući atmosferu Kalifornikacije, Bog nas sve mrzi je prvorazredni popkulturni artefakt za sve one koji vole ili planiraju da zavole Hanka Moodyja. Fetišizam u najčistijem obliku.



Komentari

  • Gravatar for Lilith L. Depp
    Lilith L. Depp (gost) | 18.05.2011. 10.52.27
    Na ovo sam dugo cekala.
  • Gravatar for Рале
    Рале (gost) | 18.05.2011. 12.44.39
    Прва сезона Калифорникације је сјајна, остале су чисто смеће. И стварно не знам зашто би неко читао књигу писца кога су унајмили да пише у име лика из ТВ серије???
  • Gravatar for samo
    samo (gost) | 18.05.2011. 14.02.01
    slayer.
  • Gravatar for elpaso
    elpaso (gost) | 18.05.2011. 14.28.14
    za raleta, Prva sezona kalifornikacije bila je solidna , sledece tri su jos bolje. Možda zato što je dobra, zabavna i zanimljiva knjiga.
  • Gravatar for BTK
    BTK (gost) | 19.05.2011. 14.47.51
    lol elpaso... prva sezona je AWESOME, a posle toga serija tone ko titanik iz serijala u serijal... drugi sam uspeo da odgledam ceo, treci par epizoda a cetvrti jednu epizodu.. uzas
  • Gravatar for neko
    neko (gost) | 19.05.2011. 15.54.18
    Meni bi bas bilo zanimljivo da procitam ovo. Bar kao popunjavanje rupe u iscekivanju 5. sezone (tek sledece godine). Slazem se da je 2. i 3. sezona blagi uzas, ali mislim da je ipak 4. u rangu sa 1. Definitivno se David izvukao iz uloge Fox-a.
  • Gravatar for ert
    ert (gost) | 19.05.2011. 17.29.53
    serija je super, a ovo ne znam cemu sluzi..osim da shvatimo da je hank moody osrednji pisac, jer ovaj ghostwriter sigurno nije niti bukowski niti bret easton ellis.
  • Gravatar for morley
    morley (gost) | 20.05.2011. 15.20.41
    Posustaju u 4. sez....Jedino Karla Guđino :*
  • Gravatar for Novak Grozni
    Novak Grozni (gost) | 21.05.2011. 17.35.07
    Četvrta sezona je ravna prvoj,izuzetna! Slažem se da se u 2. i 3. ponavljala matrica i da nije bilo svježine, ali prve 4 epizode 4. su me oduševile...No, ipak, do curca, ne vidim zašto bih čitao ovu knjigu... Što je nije napisao Tom Kapinos, onda bi bio mangup(i onda bih je rado prelistao)!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige