Popboks - THE WARD – John Carpenter - O željama i mogućnostima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.06.2011. 09:04 · 4

THE WARD – John Carpenter

O željama i mogućnostima

Carpenterovi poklonici su čitavu deceniju sa nestrpljenjem očekivali novu režiju svog favorita. Da li se čekanje isplatilo?

Đorđe Bajić

Ocena:
5


5/10

Scenario: Michael Rasmussen i Shawn Rasmussen
Uloge: Amber Heard, Lyndsy Fonseca, Danielle Panabaker, Mamie Gummer, Laura Leigh, Mika Boorem, Jared Harris
Žanr: horor
Trajanje: 88 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Već kada su mnogi pomislili da se nepovratno povukao, legendarni John Carpenter se vratio „u sedlo“. Njegov najnoviji film kamerni je horor u kome osvetnički nastrojena  prikaza teroriše šest pacijentkinja jednog psihijatrijskog odeljenja.

Kao i u prethodnom Carpenterovom dugometražnom filmu, Duhovima Marsa (2001), i ovoga puta se pred kamerama našla uglavnom ženska glumačka ekipa. Za glavnu glumicu odabrana je Amber Heard, holivudska zvezda u usponu (All the Boys Love Mandy Lane, Pineapple Express, The Informers, Zombieland, Drive Angry), dok joj društvo prave Lyndsy Fonseca (Kick-Ass, serija Nikita), Danielle Panabaker (rimejci Friday the 13th i The Crazies), Mamie Gummer (kćerka Maryl Streep) i još nekoliko manje poznatih holivudskih lepotica mlađe genercije. Od muških, najkrupnija uloga pripala je iskusnom Jaredu Harrisu koji glumi doktora Stringera, psihijatra zaduženog da se brine o blagodeti poverenih mu devojaka.

Ako ste očekivali povratak u velikom stilu – bićete razočarani. Glavni problem filma nije ograničeni budžet, već neinventivni scenario koji nije dovoljno prilagođen Carpenterovom senzibilitetu i mogućnostima. Michael Rasmussen i Shawn Rasmussen odlučili su se za copy/paste taktiku, pa The Ward podseća na Girl, Interupted i još neke naslove čije bi imenovanje samo još očiglednijim učinilo ionako predvidiv završni preokret. Uz nešto dopisivanja i prepravljanja, rezultat bi bio mnogo bolji.

Ovako, priča drži pažnju, ali ne uspeva da, kako bi bilo poželjno, gledaoca ščepa za gušu. Doduše, The Ward definitivno ima svojih trenutaka. Kamera je fascinirana lepim licem Amber Heard koja u ovom filmu poseduje primamljivu auru neuravnoteženih hičkokovskih plavuša. Dužna pažnja je posvećena i drugim omladinkama koje su, svaka na svoj način, ostvarile upečatljive uloge i mogućnost da se pohvale kako su radile sa Carpenterom. Takođe, rekreacija epohe je izuzetno uspela (radnja filma je smeštena u šezdesete), pa retro štimung i iskusno Carpenterovo oko doprinose vizuelnoj ispoliranosti. Ovo je jedan od retkih primera kada stil uspeva da u pojedinim trenucima prevaziđe nedostatak odgovarajućeg sadržaja. Doduše, Carpenter nije čarobnjak. Sa scenarijem poput ovog teško da je moglo bolje. Ako ništa, The Ward je bolji film od znatno skupljeg Sucker Puncha (2011) sa kojim deli sličnu postavku.

U svojoj dugoj karijeri, John Carpenter snimio je mnoge klasike žanra. Značaj Noći veštica, Stvora i Besktva iz Njujorka danas niko ne dovodi u pitanje. Hteli mi to sebi da priznamo ili ne, Carpenter je svoj kreativni vrhunac dosegnuo krajem sedamdesetih-početkom osmadesetih. Sve posle toga je bio pad. Istina, Carpenter je uzletao toliko visoko da je bilo veoma teško održati taj kvalitet. Novi film spada u red njegovih slabijih ostvarenja, ali iskusni reditelj uspeva da iz ove avanture izađe visoko uzdignute glave. Svoj deo posla je uradio vrlo dobro i ostao veran svom dosadašnjem opusu - ako se izuzme par usputnih migova torture pornu, The Ward je film tradicionalnog kova koji ne mari previše za novotarije i trendove - ali ograničenja scenarija jednostavno nisu dozvolila da film bude kvalitetniji nego što jeste. Ipak, najbitnije od svega je da se iskusni reditelj vratio u igru. Svojom filmskom zaostavštinom je već dovoljno zadužio svetsku kinematografiju. Svaki novi naslov je čist ćar.



Komentari

  • Gravatar for anarhitekta
    anarhitekta (gost) | 14.06.2011. 12.26.31
    lijepo receno. ja sam ostao zadivljen tako vjernim odslikavanjem duha sezdesetih u ikonografiji filma. Cak mi je tu glavna junakinja najvise strcala. Da ne spojlujem, ostalo je par nerazjasnjenih stvari u filmu koje nisu bile od krucijalnog znacaja, mada bi bilo lijepo da su objasnjene. film ko film, nista posebno, ali ima tu karpenterovsku notu. najsladje je sto sam ga skinuo i gledao ne znajuci da je karpenter a par stvari u filmu mi je mirisalo na njega, pa sam se pozitivno iznenadio nakon zavrsne spice. naravno, ovo spada u donju dom karpenterovih filmova, ali uzimajuci u obzir trenutnu ponudu filmova slicnog zanra, dovoljno je dobar da odrzi paznju (pogotovo zbog kamere). poredeci sa starim karpenterom- film je ispod prosjeka...a poredeci sa novijim ostvarenjima, film opet ne spada u remek djela ali prevazilazi dobar dio trenutne ponude. ako bismo cjepidlacili, mozda bi sestica bila realnija ocjena od petice, po mom.
  • Gravatar for Jovan Ristic
    Jovan Ristic (gost) | 15.06.2011. 11.40.15
    Samo da nije k'o Duhovi s Marsa.
  • Gravatar for Dosada Bozija
    Dosada Bozija (gost) | 15.06.2011. 13.53.54
    "Duhovi sa Marsa" uopste nije toliko los film. Jedini problem je sto je Karpenter ostao onaj isti iz 80-tih, a percepcija prosecnog gledaoca se promenila. Tesko da on moze da fascinira istim onim pristupom, danas u vremenu reditelja poput Aze i Snajdera. Ali, glupo je da se "Duhovima sa Marsa" spocitava nesto sto je prolazilo Snejku Pliskinu.
  • Gravatar for milan
    milan (gost) | 27.01.2012. 06.44.39
    axtra
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi