Popboks - X-MEN: PRVA KLASA – Matthew Vaughn - Children of the (R)Evolution [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.08.2011. 08:21 · 1

X-MEN: PRVA KLASA – Matthew Vaughn

Children of the (R)Evolution

Prva klasa, indeed

Sofija Vuković

Ocena:
8


8/10

Originalni naslov: X-Men: First Class
Scenario: Ashley Edward Miller, Zack Stentz, Jane Goldman, Matthew Vaughn
Uloge: James McAvoy, Michael Fassbender, Rose Byrne, January Jones, Jennifer Lawrence, Oliver Platt, Kevin Bacon
Žanr: Superherojski
Trajanje: 132 min
Proizvodnja: SAD, 2011.

Šta radi holivudski producent kad mu do sada uspešna franšiza na kojoj je zaradio milione zapadne u kreativnu i finansijsku krizu? Redizajnira je, iliti ributuje, kako bi se to na moderan način reklo. Ovaj postupak nam je do sada pružio raznorazne rezultate, od ekstremno uspešnog Nolanovog Betmena (2005, 2008.), preko pristojnog, ali od prethodnika svakako daleko boljeg Neverovatnog Hulka (2008.), do mlakog Povratka Supermena (2006.). Nakon razočaravajućeg mnogo-hteo-mnogo-započeo X-Men: Poslednje uporište (2006.) i osrednjeg i ispraznog Volverina (2009.), bilo je jasno da je vrag odneo šalu i da se u X-Men franšizi mora desiti nešto sasvim drugačije, ako planira da i dalje donosi novac u ruke svojih tvoraca.

Nastao iz projekta koji je trebalo da bude priča o Magnetovim počecima, X-Men: Prva klasa je psihološki nalik Osveti sita (2005.), a ideološki prati liniju kojom su išla i prva tri filma o X-Menima. Vidimo dakle kako od dva najbolja prijatelja jedan ode na svetlu a jedan na mračnu stranu, ali i kako se oni koji su različiti nikada zaista ne mogu uklopiti u svet mediokriteta i ksenofoba.

Najjaču stranu i dramaturšku okosnicu filma svakako čini odnos između Erika Lensherra (međ’ narodom poznatog kao Magneto u nadahnutom tumačenju Michaela Fassbendera), Jevrejina koji je preživeo holokaust i sada bi da se uz pomoć svojih super-moći za isti osveti, i Charlesa Xaviera (iliti Profesora X, sa lakoćom ga igra uvek simpatični James McAvoy), povlašćenog pripadnika više klase i doktora nauka. Neverovatna kombinacija najboljih prijatelja? Zapravo, i jeste. Ako ovaj film donosi nešto novo u ideološkom pogledu, to je inkorporacija klasnih razlika u mnogobrojne socijalne konflikte kojima su se dosadašnji nastavci bavili. Naravno, očigledno je poređenje diskriminacije mutanata sa rasnom diskriminacijom, i mnogi prave paralele Xavier - Martin Luther King, Magneto -Malcolm X.

Međutim, nije rasa, već klasa ono što razdvaja Charlesa i Erica, jer kako bi ušuškani bogataš iz Nove Engleske ikada mogao razumeti šta motiviše siromašno siroče iz koncentracionog logora na kome su vršeni eksperimenti, pa da je 100 puta telepata? Mogu li ljudi različitog socijalnog statusa i porekla ikada biti jednaki? To je pitanje koje ovaj film postavlja, a odgovor se nekima sigurno neće svideti.

Ipak, nisu Fassbender i McAvoy jedini vredni divljenja u svojim tumačenjima dvojice legendarnih mutanata. Jennifer Lawrence pleni kao mlada Mystique, daleko je od ledene i proračunate starije verzije koju smo videli u prethodnim filmovima, a njen odnos sa Hankom McCoyem (igra ga mlađani Nicholas Hoult) i njihova zajednička patnja zbog blago rečeno nekonvencionalnog izgleda nam pruža neke od najdirljivijih momenata.

Primetićete da ništa nisam rekla o vrhunskim specijalnim efektima, zabavnim epizodama iz obuke mladih mutanata, vrcavim dijalozima i spektakularnim scenama borbe. To je zato što, iako sve to postoji, u pitanju su samo ukrasi koji dodatno ulepšavaju ono što je najbitnije, a to je duboka i angažovana priča, prema kojoj je teško ostati ravnodušan, a neki od nas mekšeg srca su zamalo i suzu pustili na kraju. X-Men: Prva klasa je upravo to: superherojski film prve klase, rame uz rame sa Mračnim vitezom i prvim delom Iron Mana. Preporuka ne samo za fanove, već i za skeptike.



Komentari

  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 22.08.2011. 06.08.49
    Sasvim solidan film. Odlicni Fassbender.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi