Popboks - TA LUDA LJUBAV – Glen Ficarra, Jonh Requa - Konzervativna zadovoljstva [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.10.2011. 22:09 · 21

TA LUDA LJUBAV – Glen Ficarra, Jonh Requa

Konzervativna zadovoljstva

Ovaj film predstavlja ne tako čest slučaj savremene holivudske komedije koja kroz zamršeni zaplet i splet komičnih situacija nedvosmisleno potvrđuje i promoviše retrogradna shvatanja uloga i pozicija muškarca i žene. Banalne predstave dominantnih konzervativnih ideoloških stereotipova formiraju se kroz postupke i ideale likova ove priče o bračnom neverstvu. Pokušaćemo da ih izložimo

Sima Kokotović

Ocena:
3


3/10

Orginalni naziv: Crazy, Stupid, Love
Scenario: Don Fogelman
Uloge: Steve Carell, Julianne Moore, Ryan Gosling, Emma Stone
Žanr: Komedija
Proizvodnja: SAD, 2011.

U uvodnoj sceni filma Ta luda ljubav, glavnom junaku (Steve Carell) supruga (Julianne Moore) priznaje bračno neverstvo. On, očajan, pada u depresiju iz koje ća ga izvesti lokalni ženskaroš (Ryan Gosling) napravivši od njega privlačnog, lepo obučenog, seksualno aktivnog muškarca. On će potom, potvrdivši svoju muževnost (pošto spava sa devet žena u kratkom roku), pokušati da povrati svoju porodicu i sreću bračnog života. Na taj način muževnost je predstavljena kao čista muška potentnost, koja se može usmeriti ka objektu - ženi, ili, posle odluke o primirivanju, prema odabranoj srodnoj duši i porodici koja se sa njom formira.

Sa druge strane, tokom celog filma, lepša polovina je konstantno uplakana i tugaljiva. Valjda kako bi joj oprostili za incijalnu preljubu i pošto se pokazala kao duboko osramoćena zbog svog postupka. U isto vreme, ona pati za izgubljenom srećom porodičnog života i muškim prisustvom. Tokom zajedničke večere koja odiše porodičnom idilom, ona će pozvati svog supruga od kog je u tom trenutku razdvojena, samo kako bi čula njegov glas pretvarajući se da su joj potrebna uputstva da popravi bojler. Problem zapravo nije ni nastao sa njom, već sa njenim suprugom. On je taj koji je prestao da bude pravi muškarac i da se brine o svojoj ženi. Njena prevara samo je simptom njegovog posrnuća. On se pretvorio u dežmekastog mlakonju koji je zaboravio šta znači biti muškarac.

Ono što je potrebno da bi sve bilo kao što treba da bude, tj. da bi se na kraju uspostavila ravnoteža i srećan završetak, jeste da se muškarac oseća kao muškarac - da kresne nekoliko cica kako bi ponovo otkrio vrednosti ideje prave ljubavi. Na taj način osnažena je konzervativna uloga žene kao podređene i pasivne. Na njoj nije da bilo šta učini, ona samo reaguje. A, tokom cele avanture ona je spavala samo jednom sa kolegom, dok je on kresnuo devet riba, kako bi se ravnoteža uspostavila. Naravno, on se u svakoj od tih situacija poneo kao najgori lupač recki. Nikada se nije javio niti jednoj od njih. To u filmu nije problematično, pošto je jedina od tih žena koju vidimo Marisa Tomei koja je predstavljena kao bivši alkoholičar i blago sumanuta osoba.

Stabilnost porodice je potvrđena onda kada je potvrđen maskulinitet i vera u večnu ljubav. Značaj večne ljubavi naravno mora da potvrdi muškarac, pošto se valjda podrazumeva da svaka žena u nju imanentno veruje. To je svakako slučaj sa devojkom koju tumači Emma Stone. Ona neizmerno veruje u brak, slepo čekajući svog bezličnog šmoklju od momka da je zaprosi. Tek pošto je shvatila da od toga nema ništa, ona se upušta u navodni usputni seks, koji će je zapravo dovesti do nove predbračne veze.

Lik koji tumači Ryan Goslin na kraju je predstavljen kao usamljen i uplašen. Sebe je osmislio kao pravog muškarca kroz poduhvate osvajanja žena, ali je ostao uskraćen za pravu ljubav i ispunjenje koje ona pruža. Naravno, pošto pronađe pravu ženu, olako se pripitomi, odustane od svojih poduhvata prepoznavši značaj porodičnog života.

U ovakvoj postavci ne postoje nikavi problemi identiteta, ili značenja ideja ljubavi, emotivne veze i seksa. Muškarac osvaja, žena je osvojena; ili seks ili ljubav, brak i porodica. Ne postoji pitanje dinamike muškog i ženskog u njihovim odnosima, i šta bi ideje muškog i ženskog značile u datim okvirima. Predstave prave ljubavi i slobodnog seksa ostale su jasno određene i razdvojene, samopodrazumevajuće u okvirima dominantnog muškog sveta. Uz sve to, kao šlag na tortu, gnusna je predstava žene kao lakovernog trofeja koji žudi za seksom; šablon muvanja mladog junaka, sve sa elegantnim oblačenjem i završnicom uz Prljavi Ples, kojom deluje da je ženskaroš odveo svaku devojku u gradu u svoj krevet, podrazumeva upravo takvu predstavu.

Ovaj film je u Americi postigao solidan uspeh. Glavno svojstvo njegove izvedbe na bioskopskim blagajnama je to što je film iz nedelje u nedelju beležio mali pad gledanosti. To bi bio jedan od osnovnih preduslova da film odredimo kao crowd pleaser. Razlog za sticanje takvog statusa moramo pronaći u zadovoljstvima koja pružaju reprezentacije heteroseksualne interakcije polova zasnovane na banalizovanim stereotipovima muškog i ženskog.



Komentari

  • Gravatar for Ana
    Ana (gost) | 13.10.2011. 22.13.28
    Ocaj gospodin se toliko trudi da ispadne pametan, i zaboravlja samo jedno: film je super zabavan i simpatican, ono sto i zeli da bude, i za razliku od autora ovog texta- nepretenciozan!
  • Gravatar for Lil Rostuki
    Lil Rostuki (gost) | 14.10.2011. 07.20.03
    Super je film. O tekstu neću diskutovati.
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 14.10.2011. 08.20.16
    Odavno nisam procitao losiju recenziju. Tekst se sastoji u prepricavanju sadrzaja filma pri cemu se od klasicnog predstavnika americkog toalet-papir filma trazi ne barem neka vrsta subverzije (sto bi takodje bilo besmisleno), vec politicka i drustvena korektnost.
  • Gravatar for UK?
    UK? (gost) | 14.10.2011. 09.26.36
    zasto zapostavljate Uk filmsku scenu? da se ne vracamo na neke remek dela od ranije, ali evo uskoro pocinje treci serijal "Misfits" koji je odlican. Dalje "Attack the block" je genijalni horror comedy. Da ne spominjemo prva dva serijala "Skins" koji su verovatno najbolja ikad teenage drama sa izvanrednom glumackom podelom i karakterima likova. Ima mnogo filmova i serija u UK kinematografiji koji zasluzuju da se recenziraju.
  • Gravatar for Žarko
    Žarko (gost) | 14.10.2011. 14.54.16
    Ne postoje filmovi, makar ako su narativni i zapadne produkcije, na koje se ovakva vrsta analize ne može primeniti. Naravno da to nije i jedini način da se filmu priđe, ali je sasvim legitiman i svrsishodan. Sve što je recenzent rekao za film stoji, a ako Vam je film ispao sasvim zabavan to verovatno znači da nemate preveliki problem sa tradicionalnim ulogama i odnosima u društvu, ili vas mrzi/žulja da se upuštate u temeljnija preispitivanja.
  • Gravatar for Milan
    Milan (gost) | 14.10.2011. 15.10.54
    Pexo care, gde ti vidish da se trazi politichka korektnost? Meni izgleda bash suprotno, da se autor teksta bori protiv onoga shto drushtvo namece, a shto ovaj film kukavichki reprodukuje i afirmishe.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 14.10.2011. 19.52.30
    Recenzija je toliko naporna, izvestaceno ambiciozna i isfolirano primenjeno-psiholoska, da sam je jedva procitao do kraja. Potpuno promasena tema trazenja dubokog psihoanalitickog znacenja i socijalne pravde u jednoj neozbiljnoj, rasterecujucoj i zabavnoj komedijici, koja se ne trudi da bude nesto vise od onoga sto jeste, za razliku od recenzenta. Jedna od najgorih recenzija na ovom sajtu ikada... Film je solidan i isporucuje ono sto se ocekuje od njega.
  • Gravatar for LOL
    LOL (gost) | 15.10.2011. 12.24.24
    Ova kritika deluje kao da ju je napisala feministicki nastrojena lezbejka. :))) Ako je konzervativna podela izmedju muskaraca i zena sve sto je autor kritike video u ovom filmu, onda bolje da ga nije ni gledao. Crazy Stupid Love je jedna od retkih uspelih komedija koju smo mogli da vidimo u poslednje vreme.
  • Gravatar for Voja
    Voja (gost) | 16.10.2011. 23.28.58
    O dodjavola, pa u filmu se radi o musko-zenskim odnosima, zar ne? Tako da ima smisla da se recenzent time bavi. Bez obzira sto se radi o laganoj komediji, film se valjda necime i bavi, zar ne?
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 17.10.2011. 08.07.16
    @Milan Po recenzentu, osnovni problem filma je sto ne promovise ravnopravnost polova = nije politicki i drustveno korektan. Muskarac je "kresnuo" 9 riba a "uz sve to, kao šlag na tortu, gnusna je predstava žene kao lakovernog trofeja koji žudi za seksom."
  • Gravatar for Milan
    Milan (gost) | 17.10.2011. 16.09.40
    Pexo, ravnopravnost polova nikako nije = polit/drushtvenoj korektnost, pogreshno si skapirao. Kao ideja postoji daleko duze od ideje p/d korektnosti, i nema veze sa diskursom potonjeg, sem utoliko shto taj diskurs pokushava da predstavi kao da mu je stalo do bilo kakve ravnopravnosti...Politichka korektnost u sushtini upravo osnazuje polnu, rodnu, rasnu i koju ocesh neravnopravnost, time shto se zapravo ne bavi tim problemima, nego samo nachinom na koji ce ih prikazati. Druga stvar, nije to jedini problem filma po recenzentu, kako sam ja skapirao. Ko shto reche Voja, ovaj film, iako ga izgleda vecina ljudi ne shvata ozbiljno zato shto je komedija, se nechime i bavi - mushko-zenskim odnosima, ali i razlichitim ulogama mushkarca i zene u drushtvu. A problem je shto ovaj film sve te uloge prikazuje maltene ko kopirajteri nashih reklama za pivo, ubiboze tradicionalno (mushkarci debili, devojke dekor), i na kraju krajeva ponizavajuce za sve. Mushkarac je ili jebach ili papuchic ili totalni idiot, a zena je ili oce-li-me-vec-jednom-zaprositi ili kopam-bashtu-kuvam-ruchak ili kurva ili ludaja. Pa j****u zivot, ja ne bih nishta od ponudjenog da budem. Poenta teksta je upravo zameranje na odsustvu subverzije (chega ima na pretek u drugim ovogodishnjim "komedijicama", friends with benefits, change up...), samo shto to izgleda retko ko kapira...
  • Gravatar for Ivana
    Ivana (gost) | 17.10.2011. 16.14.31
    Kritika je vrlo pronicljiva i jedna od boljih na ovom sajtu
  • Gravatar for Ksenija
    Ksenija (gost) | 17.10.2011. 19.05.10
    Film ne postoji bez svojih znacenja i implikacija, a kojima se recenzent ovde bavi. super kritika!
  • Gravatar for žena
    žena (gost) | 18.10.2011. 13.54.30
    prvo, film nije nešto naročito uspeo na blagajnama u americi, i pored nenormalnih promocija. dugo, sociolozi da prestanu da pišu filmske kritike. malo me je sramota što se ovakvi tekstovi uopšte pojavljuju na popboksu. ne da je film dobar, ali ova kritika neka nikakve veze sa razlozima šta sve u filmu ne valja ili valja.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 18.10.2011. 17.14.26
    ma koliko muško-ženska pozicija u ljubavi/svetu/bla bla, bila važna u svakom filmu koji se istim stvarima bavi, ona nikako ne može biti JEDINI sadržaj recenzije tog filma.
  • Gravatar for Millie
    Millie (gost) | 18.10.2011. 19.32.06
    Meni je film bio nikakav i mnoooogo dosadan.
  • Gravatar for Voja
    Voja (gost) | 18.10.2011. 22.34.47
    Sto ne moze biti jedini sadrzaj? Lepo covek odlucio da ce na to da se fokusira, ipak je ogranicen brojem karaktera. To je jedan aspekt filma, meni isto izgleda vazniji nego neki drugi.
  • Gravatar for Žarko
    Žarko (gost) | 18.10.2011. 22.59.45
    Ženo :), kako to da ovo nema "nikakve veze" sa razlozima zbog kojih film valja/ne valja? Je l to zato što na film gledaš prosto kao na skup formalnih intervencija, pa tako ima smisla govoriti samo o formalno "dobroj" režiji, montaži, fotografiji, glumi? Tako mi izgleda to što govoriš. Kao što neko pre mene ovde reče, film je neodvojiv od čitanja samog filma. Meni se recenzija čini kao sasvim legitimno iščitavanje jednog sloja ideološke (pre bih rekao nego sociološke) pozicije filma, i izgleda mi prilično utemeljeno. Zanimljivije su mi ovakve recenzije nego one koje često deluju proizvoljno, ponekad čak i besmisleno, gde se ocenjuju formalna dostignuća filma. Takvih recenzija ima dosta više na ovom sajtu, i nerado ih čitam. Takođe, ne znam zašto bi bio problem da neki sociolog piše određenu vrstu analize/kritike filma. U tome je jedna od draži filma - možeš mu pristupiti na veći broj načina nego bilo kojoj drugoj oblasti stvaralaštva. I da, film jeste prošao dobro na blagajnama, uzevši u obzir da je ovo najbolja godina za komedije u poslednjih xx godina, da je imao jaku konkurenciju u vreme izlaženja, a sve to bez glumaca kojima se može veći broj gledalaca namamiti.
  • Gravatar for Darko
    Darko (gost) | 19.10.2011. 21.41.12
    Film je krs, kritika je istina...vec mi je muka od ovakvih komedija, zena prevari muza i onda on uz pomoc dobre vile postane smeker i seti se ljubavi prema njoj kroz seks sa drugim zenma, a ona problem u braku resava tako sto spava sa prvim likom koji je pogleda milo a do prevare cuti o svemu sto joj smeta! Film nije smesan, nije smesno njegovo iskakanje iz kola, bacanje patika sa sprata, ni samaranje, ni bele patike na odelo, ni dijalog karela i marise pre odlaska u krevet, smara emina drugarica koja je tera da vara (!!) umesto da je ostavi na miru jer ova to nece da uradi, nije smesno nista sto je trebalo da bude smesno, ni one dosetke rajan prema karelu...film ima interesantan kraj u smislu razresenja odnosa ali poenta gde se potpuno zanemaruju prevare i potencira ljubav i upornost, pozrtvovanje, sve ono sto je moralo da postoji do prevara , bez cega nema te iste ljubavi mi je apsurdno. Da li je film kritika odnosa izmedju ljudi ili je kritika muskarca kao prvog krivca za los brak, ne znam, toliko je povrsan u smislu posvecenosti likovima, onaj odnos eme i njenog “decka“ je smesan, cisto price radi, isiljen, uostalom ceo film je isiljen da bi se poslala neka poruka, rajan je vise kul kao lik u vezi nego dok juri cure i to zato sto mu i pored nabildovanog-lep sam i uspesan-frajer fazona faca izgleda kao surfer iz point breaka,dok dzulijan mur je kao kozica, bejkon nebitan...sve je nekako isiljeno i neubedljivo. Nije opravdanje za film reci da je to komedijica, filmcic za decka i devojku, letnji hit, jer upravo pod tim izgovorima se snimaju ovakvi filmovi bez ikakve odgovornosti za kvalitet, bez postovanja prema gledaocima jer realno ovo je film napravljen za americke mtv klince i klinke. Ja sam se prevario gledajuci ga zbog izbora glumaca...Milan je u pravu, ti ili ili stereotipi o muskarcima i zenama su mi mucni, a pogotovo filmovi koji zasnivaju radnju na dogadjaju posle 15 godina braka,pa sta su radili do tada, on nije nosio bele patike na odelo do tad ili se ona primala na to pa joj sad smor...a zarkov prvi komentar o tome kome se svidja ovakav film je samo potvrda i odobravanje odnosa izmedju likova u filmu od strane tih gledalaca, a verovatno i u realnosti.
  • Gravatar for Jovana
    Jovana (gost) | 19.10.2011. 22.32.15
    Film se svaki moze citati, kao i svaka druga forma umetnosti. To mu je svrha postojanja. Tipicno je za nas napaceni narod da ide u bioskop da bi se kidao od smeha na degenske fore TE AMERIKE...i uopste da bi se smejao da pobegne od sebe i svojih seksualnih frustracija. Zapitajte se vi koji kritikujete sasvim ozbiljno napisanu recenziju (pritom ne bi bilo lose da ponekad procitate i recenzije nekih drugih autora da biste uopste videli kako izgleda recenzija filma)o svojim licnim seksualnim stavovima i zeljama. Kapirajte film kao laganu komediju, ali znajte nista sto dolazi iz Amerike nije slucajno i iTEKAKO je citlhjivo. To je ono sto nam oblikuje stvarnost. Nazalost, Srbi nikad nisu imali identitet.
  • Gravatar for Miki
    Miki (gost) | 14.11.2011. 13.03.45
    Pogledao sam film ne tražeći "dubinu" u njemu poput gospodina Kokotovića i moram da priznam da su me neki delovi baš zasmejali! Stvarno ne shvatam zbog čega je dobio ocenu 3 a pogotovo kad pogledam ocene na IMDB, trulom paradajizu i sl. filmskim portalima...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi