Popboks - AVANTURE TINTINA: TAJNA JEDNOROGA – Steven Spielberg - Skakutanje po Holivudu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 02.12.2011. 09:59 · 3

AVANTURE TINTINA: TAJNA JEDNOROGA – Steven Spielberg

Skakutanje po Holivudu

Tintin je ostvaren kao iskričava avantura bez predaha koja neustrašivog naslovnog junaka vodi iz jedne nezgode u drugu

Sima Kokotović

Ocena:
8


8/10

Orginalni naziv: The Adventures of Tintin
Scenario: Steven Moffat, Edgar Wright, Joe Cornish
Uloge: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig
Žanr: Avantura
Proizvodnja: SAD, Novi Zeland, 2011.

Na samom početku filma Tintin je uvučen u misteriju davno potopljenog broda Jednorog. Bez imalo kolebanja, vođen glađu za odgonetanjem vekovne misterije, on počinje da srlja iz dogodovštine u dogodovštinu.

Pitanje motivacije glavnog protagoniste je ovakvom postavkom samo po sebi rešeno, zahvaljujući njegovom radoznalom duhu i porivu za rešavanjem misterija. Iako takvo jednostavno rešenje za motivaciju junaka i pokretanje avanture može delovati labavo, ono svoju utemeljenost pronalazi u stripovskom predlošku. Uz to, u prethodnom Spielbergovom filmu Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje, motivacija u priči se zasnivala na preplitanju privatne istorije junaka i širih svetskih dešavanja. Takav postupak naišao je na mlaku recepciju kako publike i fanova serijala, tako i većeg dela kritike. Ne iznenađuje stoga što u Tintinu imamo situaciju gde se eponimni junak našao usred nametnute avanture, bez ikakve prethodne istorije (u okvirima samog filma) i specifičnog ličnog motiva. A njegove će osobine izaći na videlo u toku same avanture.

Ovaj film otelovljuje upravo sam duh avanture. Uzbuđenje koje nastaje oko tajanstvene makete Jednoroga opstaje tokom duhovite potere kroz grad, na brodu sa pijanim kapetanom koga je izdala posada, u pustinji i egzotičnoj marokanskoj luci. Akcije se brzopotezno smenjuju, bez momenta predaha. Dešavanja su ipak pažljivo nagoveštena tokom priče, tako da je svaki naredni podvig uklopljen u celinu, te je proizvod koji dobijamo vešto sastavljena tapiserija holivudske avanture. Komika je sastavni deo akcije. Nonšalantno odbacivanje ograničenja u vidu zakona fizike, akciju čini relaksiranom, te ne postoji problem uverljivosti. To omogućava prepuštanje gledalaca avanturama i vratolomijama u svoj njihovoj infatilnoj privlačnosti.

Zasnivanjem avanture samo na jednom junaku i njegovom saborcu, Tintin predstavlja odmak u odnosu na savremeni ciklus avantura čiji su glavni protagonisti članovi porodice. Ta odlika savremenog produkcionog trenda akcione avanture nastala je negde u prvoj polovini devedesetih, sa filmovima Terminator 2, Park iz doba jure, Istinite laži. Tokom prethodne dekade trend je doživeo svoje najviše tačke u serijalima Nacionalno blago, Mumija i pomenutom Indijani Džonsu. Kao i u filmovima Putovanje u središte zemlje i Legenda Zoroa, akcioni junak redefinisan je u okvirima porodičnih uloga, a glavni akter sada postaje cela porodica. To je dovelo do parčanja zapleta avanture na nekoliko tokova (i likova), tako da je i intezitet akcije oslabljen.

Nova dostignuća capture motion i 3D tehnologije omogućila su realizaciju avanture kao perpetuum mobile akcije. Za kameru više ne postoji fizičko ograničenje koje bi ometalo fluidnost akcije.

Nesputana, takva akcija počiva na filmskom shvatanju sastavljanja scene i komponovanja kadra u duhu najbolje tradicije Holivuda. Pregledna, uzbudljiva akcija, u kojoj vidimo junaka, prepoznajemo prepreke i razaznajemo njegove postupke dok ih prevazilazi. U neprekinutom sledu vratolomija netremice gledamo skakutanje, letenje, proletanje i klizanje protagonista sa broda na brod, sa jarbola na jarbol, niz konopac za veš, ili kroz krdo krava. Intezitet i količina dešavanja u okviru jednog kadra, zahvaljujući detaljima i uzbudljivoj koreografiji stvara prizore akcije koji oduzimaju dah, tako da je prava avantura za gledaoca - da proprati sva dešavanja u okviru jednog kadra. Efekat koji nastaje ravan je iskrenom dečijem ushićenju. To je stvar koja se više ne sreće tako često u holivudskom filmu. Istina, bilo je toga sporadično, u kadrovima letenja kroz razrušeni Čikago u završnici Transformersa 3, tokom potera u Mućkalici, u nešto drugačijoj varijanti u Cranku, sporadičnim vratolomijama Kapetana Jacka Sparrowa i njegove družine u drugom delu Pirata sa Kariba, kao i, ranije, u Spajdermenu.

Avanture Tintina definitivni su primer vrhunske holivudske avanture, koja pleni pažnju svakog raspoloženog gledaoca.



Komentari

  • Gravatar for Plavi lotus
    Plavi lotus (gost) | 02.12.2011. 12.40.10
    Meh...nije to Tintin.
  • Gravatar for lcd
    lcd (gost) | 02.12.2011. 13.17.47
    to je to. nista manje, nista vise. odlicna recenzija.
  • Gravatar for jelen
    jelen (gost) | 03.12.2011. 00.29.04
    nice one, kolega... nije faust ali pogledacemo ;)))
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi