Popboks - NEMOGUĆA MISIJA 4: PROTOKOL DUH – Brad Bird - Misija ispunjena [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.12.2011. 08:37 · 5

NEMOGUĆA MISIJA 4: PROTOKOL DUH – Brad Bird

Misija ispunjena

Bilo je samo pitanje vremena kada će se Ethan Hunt vratiti na velike ekrane. Jedino što niko nije mogao da nasluti da će se to dogoditi u ovako velikom stilu

Đorđe Bajić

Ocena:
8


8/10

  

Naziv originala: Mission: Impossible - Ghost Protocol
Scenario: Josh Appelbaum, André Nemec
Uloge: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton
Žanr: akcija
Trajanje: 133 minuta
Proizvodnja: SAD, 2011.

Serijal Nemoguća misija je jedan od najvoljenijih i najžilavijih akcionih serijala. Prvi deo (Brian De Palma, 1996) je i dan danas jedan od najboljih trenutaka u bogatoj karijeri Toma Cruisa, i svako se može bez većeg premišljanja ubrojati u akcione klasike. John Woo je svoj doprinos dao u drugom delu (2000), obogativši ga sa nekoliko spektakularnih akcionih sekvenci i prizorima uzletanja belih golubica, dok je treći deo (2006) u režiji J.J. Abramsa predstavljao ozbiljan pad, poklopivši se sa posrtajima u životu i karijeri najslavnijeg sajentologa. Od četvrtog dela se nije mnogo očekivalo. Serijal je delovao istrošeno, baš kao i karijera Tom Cruisa koji već godinama ne uspeva da povrati nekadašnju slavu i uspeh. Tim pre je uspeh četvrtog dela Nemoguće misije veći.

Odavno u bioskope nije stigao jedan tako ubedljiv akcioni spektakl. Naravno, u pitanju nije ostvarenje koje će voleti samoproklamovani intelektualci i zadrti poklonici umetničkog filma. Nemoguća misija 4: Protokol Duh nudi obilje hipertrofirane akcije koja zadire u domen naučne fantastike i zaplet koji prevazilazi okvire zdrave pameti, ali upravo je to i bio cilj autora - zabaviti publiku uz obilje eksplozija i akrobacija. Oskarovac Brad Bird, poznat kao reditelj animiranih mega hitova Mućkalica i Neviđeni, odlično se snašao u svom igranom debiju. U filmu sve pršti od akcije, a pojedine sekvence su režirane sa neospornim umećem i poletom koji se retko viđa u produkcijama ovog profila. Istina, istrošenost Toma Cruisa je ovoga puta vidljiva i u fizičkom aspektu (nije lako izigravati akcionog heroja sa gotovo 50 godina), ali je iskorišćena stara taktika, pa se u filmu pojavljuju atraktivni epizodisti koji u dramski zahtevnijim scenama „pokrivaju“ glavnog glumca.

Engleski komičar Simon Pegg (Noć glupih mrtvaca) reprizira ulogu iz trećeg dela i ovoga puta je mnogo bolje iskorišćen. Tu su o zvezda u usponu Jeremy Renner (Katanac za bol), zatim Paula Patton (Već viđeno), dok međunarodnu glumačku podelu upotpunjuju Šveđanin Michael Nyqvist (Muškarci koji mrze žene), Rus Vladimir Mashkov i Francuskinja Léa Seydoux (Ponoć u Parizu). Zanimljivo je da nisu zaobiđeni ni glumci na ex-Yu prostora: na kratko u filmu mogu videti Bošnjak Miraj Grbić i Hrvat Goran Navojec (Parada).

Kontorverzu u domaćim medijima je raspalilo pominjanje Srba u nekoliko navrata, ponovo u svojstvu negativaca, ali kraj film nudi prilično ironičan preokret glede srpskog učešća u događajima koji su se odigrali između treće i četvrte Nemoguće misije. U svakom slučaju, pominjanje Srba ne treba previše primati k srcu. U pitanju je serijal koji ne pretenduje da bude ozbiljan, već postoji samo da bi uzbudio i zabavio. Četvrti deo upravo u tome i uspeva. Bilo bi zaista nerealno tražiti više od toga. 



Komentari

  • Gravatar for Nije svejedno
    Nije svejedno (gost) | 21.12.2011. 07.48.41
    Meni je to spominjanje šest Srba koji siluju, ubijaju i rade sve i svašta zasmetalo. To više nisu Srbi ekstremisti, Srbi teroristi... ne, to je prosto šest Srba. Dovoljno da budu stoka. Stvarno ne mislim da je tako nešto trebalo ovom filmu. A da je zabavan - jeste, i pored knedle koja ostaje u grlu.
  • Gravatar for Llica
    Llica (gost) | 21.12.2011. 11.21.34
    Ipak je NM4PD samo film. Zar Svedjanin nije zeleo da unisti svet. Zar Francuskinja nije beskrupulozna kucka spremna na sve kako bi se dokopala dijamanata? Srbi su nak raju jos ispali zrtve - sto i jeste slucaj u pravom zivotu.
  • Gravatar for radikal i dss-ovac
    radikal i dss-ovac (gost) | 21.12.2011. 17.18.17
    ''U svakom slučaju, pominjanje Srba ne treba previše primati k srcu. U pitanju je serijal koji ne pretenduje da bude ozbiljan, već postoji samo da bi uzbudio i zabavio.'' - najproračunatija dela US kinematografije su oduvek i bila tu da ''uzbude i zabave''. od industrije uzbuđenja i zabave amerika je napravila jedan od najčvršćih oslonaca svoje spoljne politike.
  • Gravatar for rade
    rade (gost) | 23.12.2011. 14.37.06
    Bespotrebno se digla prasina zbog loseg prevoda. Kada drugi agent pita na kraju Toma Kruza : *A onih 6 Srba?* Tom zapravo kaze:* Ja nisam ubio nikoga od njih!* a ne ono sto je nas prevodioc preveo. Mnogo buke nioko cega.
  • Gravatar for amerikenjac
    amerikenjac (gost) | 23.12.2011. 19.09.34
    shvatam da su ukusi razliciti, ali cemu pokopavanje treceg dijela? po meni je i on bio dovoljno uzbudljiv za mozak na pashu..
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi