Popboks - IZDAJA – Steven Soderbergh - Neostvaren potencijal [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 23.02.2012. 11:52 · 1

IZDAJA – Steven Soderbergh

Neostvaren potencijal

Soderbergh svako malo oseti potrebu da se prošeta od ekstrema do ekstrema – od odbojno hermetičnih i posve izlišnih arthouse ekstravaganci do žanrovski precizno profilisanih ostvarenja za najširu publiku. Sada je na red došao zabat filmova nadahnutih borilačkim veštinama i vedetama unutar tog sveta

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10

  

Naslov originala: Haywire
Scenario: Lem Dobbs
Uloge: Gina Carano, Michael Angarano, Ewn McGregor, Channing Tatum, Michael Fassbender, Michael Douglas, Bill Paxton, Matthieu Kassovitz, Antonio Banderas
Žanr: tvrdolinijaški akcijaš
Trajanje: 93 minuta
Proizvodnja: SAD/IrskaSrbija, 2012.

 

Steven Soderbergh je tokom marketinške kampanje pojašnjavao da je Izdajom želeo da stvori savremeni pandan starozavetnim špijunskim filmovima, kao i da filmskoj publici predstavi Ginu Carano, jedno od retkih ženstvenih i koliko-toliko umiljatih i filmičnih lica unutar sveta ultimate fighta. Nema sumnje da je uspešno postigao oba cilja. Problem se, međutim,  baš kao i uvek javlja na samom planu izrade.

Izvanredni trejler je sugerisao dinamičnu i eksplozivnu akciju, čega, doduše, ali samo na mahove zbilja i ima u Izdaji. Nevolja je što Soderbergh nije uspeo da u potpunosti prevaziđe krupne prepreke u vidu brze izrade filma i upadljive derivativnosti osnovne postavke. Stoga, Izdaja, film u kome  Soderbergh nanovo udružuje snage sa Lemom Dobbsom, scenaristom glasovitog Engleza, bolje funkcioniše kao film-esej na temu tipskih postulata špijunsko-osvetničkog filma nego kao samosvojni akcioni film skrojen za bioskopski kontekst.

Samim tim, Izdaja, film za koji se nipošto ne može reći da je rđav, vidno zaostaje za ranijim slučajevima (Underneath, Englez i Veoma opasna romansa) kada se Soderbergh prihvatao sličnih misija, ostavivši tri odlična ostvarenja nostalgije iz noir i kriminalističkog domena. Izdaja tako zastaje negde tačno na sredini puta između ne baš uspele aproprijacije žanrovskih konvencija i punokrvnog bioskopskog filma. 

Soderbergh je ovde doneo sasvim legitimnu, ali, možda, po sam film donekle pogubnu odluku da scene borbe liši zavodljive dodatne stilizicaje, a koja je već poduže neizostavna odlika svih iole recentnijih ostvarenja koje pripadaju žanru borilačkog i slično intoniranog filma.  To je, da ponovimo, odluka koja je ipak iz domena ličnog izbora autora čije ime slovi kao najznačajnije na špici ovog filma, ali ipak ostaje žal što Soderbergh izvrsnim koreografijama za koje je bio zadužen istinski majstor tog posla J. J. Perry nije pružio estetski izazovnije i zahtevnije pakovanje. 

Što se, pak, tiče Soderbergove najnovije muze Gine Carano, ona se očekivano odlično pokazala u akcionim segnentima i pratećim vratolomijama, dok  lako upada u oči njena nesigurnost u drugačijim scenama. Soderbergh ovde ponavlja pristup vođenju lika i glumice koja taj lik glumi, a koja stiže iz drugačijeg miljea,  pristup koji pamtimo iz, po tom aspektu sličnog, ali ipak dijametralno suprotnog i definitivno uspelijeg i svekupno kvalitetnijeg filma The Girlfriend Experience u kom je briljira Sasha Grey, gošća iz sveta tvrde filmske pornografije. Ostatak/muški deo glumačkjog ansambla  (Channing Tatum, Ewan McGregor, Michael Fassbender, Antonio Banderas, Mathieu Kassovitz...) pruža kreacije unutar očekivanog i već viđenog, što dodatno čini da ovaj solidan film ipak krcat neostvarenim potencijalama dobaci tek do polovično uspelog iskoraka čuvenog sineaste u svet žanrovski profilisanijeg filma. 

Čini se da ovaj tempo (ovo je, nakon Zaraze krajem jeseni lane, drugi publici predstavljen film Stevena Soderbegha u praktično pola godine, a već je odmakao sa realizacijom tri nova filma) ipak utiče na krajnji kvalitet predočenog, mada Izdaja stoji kao zanimljiv i dovoljno privlačan i uspeo film, i kada krenemo da ga posmatramo mimo konteksta priče o Soderberghu kao autoru  inače ne toliko sklonom ovakvim delima. 

 



Komentari

  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 24.02.2012. 16.25.00
    A kakav je to mekolinijski akcijas? :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi