Popboks - THE RAVEONETTES - Pretty In Black [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.04.2005. 00:00

THE RAVEONETTES

Pretty In Black

Da, nisu dostigli visine sa albumom Chain Gang Of Love, strasti su se stišale. I kao da je prethodni naslov pokazivao par koji se zaljubljuje, dok aktuelni govori o tome šta se dešava posle

Dragan Bošković

Ocena:
6
6/10

Omot prethodnog albuma Raveonettesa (Chain Gang of Love, 2003) izgledao je kao da je u pitanju delo obožavaoca Travolte & Olivije iz Briljantina, možda i Branda Na dokovima Njujorka. Ali, ko još danas tako daleko ide u prošlost? Kako god, ono što me je dočekalo na CD plejeru odmah sam uvrstio u ličnu Top 10 kolekciju za 2003. godinu. Mešavina buke Sonic Youth iz ranije faze, Stray Cats, Jesus & Mary Chain, sa divnim rastrzanim gitarama i pesmama kraćim od tri minuta. Zvučali su moćno, sa zvučnim zidom kome ni Phil Spector ne bi našao zamerku. Kosmički rockabilly.
Dve godine kasnije, naslov novog albuma obećava. Ali ne i omot. Kožne jakne i motori su se izgubili, plakatski dizajn se zadržao, ali njim dominira pink boja (užasno), dok članovi grupe, kao kakvi dobri skojevci, u prednjem planu gledaju negde u daljinu, a sa strane posmatraju pod.
Video:
Hm, barem Sharin Foo izgleda bolje nego ikad. Prva pesma, Heavens, lagani tempo, ali to je samo zagrevanje. Seductress of Bums sledi u istom maniru, sa lebdećim gitarama, nepotrebnom ritam-mašinom, ali i Beach Boys zvončićima uz koji se savršeno uklapa Sharinin glas. U Love in a Trashcan kao da im nedostaje energije, kao da je napon tokom snimanja bio slab, pojačala nemaju dovoljno snage, mada gitare podsećaju na The Kinks.
Vrhunac su četvrta i peta pesma: Sleepwalking i posebno Uncertain Times u kojoj Raveonettes u potpunosti pokazuju svoju romantičnu stranu. U Sleepwalking otkrivaju da ih zanima i psihodelija, propuštena kroz filter osamdesetih. Uopšte, raznovrsnost koja se provlači kroz njihove pesme - a pri čemu se prepoznatljiv zvuk nikada ne izgubi - jeste glavna vrlina The Raveonettes.
Here Comes Mary zvuči kao da su remiksovali The Everly Brothers sa dodatim vokalima. My Boyfriend`s Back je solidna tačka, što ne važi za Red Tan i Twilight. OK, niko nije savršen. Somewhere in Texas je najduža pesma na albumu, i ne previše inspirativna, dok You Say, You Lie ostaje u osamdesetim. Ode To LA pokazuje fasciniranost Raveonettesa Amerikom i to onom koja više ne postoji. Ali, zašto kvariti iluziju. Poslednja pesma, If I Was Young, zvuči kao da se opraštaju sa životom i jedina je pesma, baskuzna trinaesta, kojoj nije mesto na albumu, bez obzira što se uklapa u stil koji preovlađuje na Pretty In Black.
Da, nisu dostigli visine sa Chain Gang Of Love, strasti su se stišale. I kao da je prethodni naslov pokazivao par koji se zaljubljuje, dok aktuelni govori o tome šta se dešava posle. Veseli, ekstatični, kratki momenti ustupili su mesto dužim, ponekad ne baš prijatnim trenucima i to su The Raveonettes shvatili. Da li ćemo to i voleti, odlučite sami.
Zvuci:
  1. The Heavens
    [Listen in ra qt wm lo hi]
  2. Seductress Of Burns
    [Listen in ra qt wm lo hi]
  3. Love In A Trashcan
    [Listen in ra qt wm lo hi]


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.