Popboks - MILE KEKIN - Jezik u uho [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Kolumna · 26.03.2012. 13:19 · 16

MILE KEKIN

Jezik u uho

Pita mene Tajson, naš menedžer, vozač, light man, kuhar i još štošta zašto ne napravimo album na engleskom ili barem na njemačkom: "Pa daj Mile, studir'o si taj engleski. Napiši par stvari. Bilo što samo da se rimuje pa da krenemo malo svirat po bogatim zemljama, da se maknemo malo s Balkana. Da možemo pošteno naplatiti ulaznicu, prodavat majice. Radit pos'o. Pa pogledaj kakvi sve šupci rade turneje po svijetu samo zato što drmaju na engleskom".

Mile Kekin

Znam da je u pravu. Da pišem i pjevam na engleskom boljela bi me batina za kupovnu moć u, recimo, Sisku. Da pjevam na engleskom vjerojatno ne bi ni znao gdje je Sisak. Moj menedžer za Southeast Europe bi mi petnaest minuta prije svirke u ruku stisnuo papirić na kojem fonetski piše "Deubrou weichei, hwala i lucku nouch!" A lokalni bi mediji poslije pisali kako sam se u nekoliko navrata obratio publici na hrvatskom i ostvario baš lijepi kontakt s njom. Sutradan bi nastupao u  drugoj zemlji par stotina kilometara dalje gdje bi mi menadžer opet rutinski stisnuo papirić u ruku, ja bi izgovorio "Deubrou  weichei, hwala i lucku nouch!" i tamo bi lokalni mediji pohvalili moj trud da svladam par rečenica srpskog jezika. Ja se ne bih imao vremena čuditi nevjerojatnoj podudarnosti jer bi me već sutra čekao koncert u Singapuru.

A ja se baš nekako zakačio za taj ćoškasti  jezik s previše „č“ i „š", jezik kojime se govori u ovim krajevima. Da stvar bude još gluplja: ja sam ga naučio dosta kasno, s nekih trinaest godina. Dotad sam govorio nekom nakaradnom gastarbajterskom kombinacijom njemačkog i jugoslavenskog, kako smo ga buraz i ja zvali, zaključivši da ako se u Njemačkoj govori njemački onda mora da se u Jugoslaviji govori jugoslavenski. Onda smo se doselili na Balkan gdje sam naučio da je to srpskohrvatski ili hrvatskosrpski, poslije su taj jezik nazvali hrvatski ili srpski, a '90-ih samo hrvatski a nikako srpski. Istaknuti lingvisti zaključili su da su to dva potpuno različita ali eto vrlo slična jezika. A tko sam ja da proturiječim ekspertima.

Ja, eto da skratim, pišem, govorim i pjevam jezikom kojega razumiju u ovoj regiji. Nažalost. Bio bih mnogo bogatiji da ga razumiju Danci ili Šveđani.

Pjevam na jeziku jedne dosta sirote regije, u kojoj sve češće naplaćujem ulaznice nezaposlenima i njihovoj djeci ali ne mogu drukčije. 

A zašto? Pita mene opet Tajson.

Zato što je to jezik kojim ljubim i na kojemu se svađam. To je jezik na kojem najbolje gađam.

Na njemu mislim dok sanjam. Na njemu sanjam dok hodam. Na njemu čak i znam očenaš.

I psovat k'o kočijaš. Možda mu nije fancy adresa ali je moj, i od od krvi i mesa. 

Opala, skoro pa pjesma.

 



Komentari

  • Gravatar for mrrrr
    mrrrr (gost) | 26.03.2012. 19.44.28
    Svaka cast!
  • Gravatar for roditelji moji vaspitase me strogo
    roditelji moji vaspitase me strogo (gost) | 26.03.2012. 20.24.10
    Obozavam hladno pivo i sve sto rade dugi niz godina. Ovaj tekst sam shvatila kao malu prozivku na racun nekih bendova koji rokaju i na engleskom i na srpskom i ciji rad takodje pratim. Hladno pivo vise nije bend vec institucija i Mile Kekin je car ali mislim da ovakvi tekstovi i njihovom velikom obozavatelju ostavljaju gorak ukus u ustima.
  • Gravatar for kokuz
    kokuz (gost) | 26.03.2012. 21.00.57
    @ roditelji moji Mislim da nije imao tu nameru, ne deluje mi kao tip koji ikoga proziva. Saljivi tekst, nista vise...
  • Gravatar for Mile...
    Mile... (gost) | 26.03.2012. 21.52.53
    ...nemoj da pises tekstove na engleskom! najbolje nemoj uopste da pises tekstove, a tvoj bend je najbolji kad ne svira!
  • Gravatar for jezik
    jezik (gost) | 26.03.2012. 21.54.27
    tekst govori o tome da je to sve jedan jezik. mislim da nije mogao jednostavnije to da kaze. ne razumem kako ne razumete :-D
  • Gravatar for Ja
    Ja (gost) | 26.03.2012. 23.30.40
    Sjajno! Vidi još: mîsli D. Kiša na istu temu.
  • Gravatar for borba za...
    borba za... (gost) | 27.03.2012. 00.08.21
    ...trziste :)
  • Gravatar for sciomenihilscire
    sciomenihilscire (gost) | 27.03.2012. 07.16.35
    Definitivno se svi svetski lingvisti slazu da srpski i hrvatski nisu nikako jedan isti jezik. Vec da je to minimum sest razlicitih jezika. p.s. Zao mi je sto jedan ovakav tekst mora da se komentarise. Ali ovo je slobodna zemlja, a mi smo slobodni ljudi, sto kaze Bozovic u Crnom bombarderu, pa kaze, mrs u pm... i na kraju od mene: "Mile ti si isti k'o Rambo, SMC!!!"
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 27.03.2012. 15.32.56
    I odemo ti moj kum i ja tako jedne godine davne na Exit....kao aj gledamo Lorin Hil...na kraju zaglavili na domacoj sceni i uz Hladno Pivo fleshirali iako mi je njihov opus ranije bio skoro pa nepoznat......
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 28.03.2012. 18.46.25
    Potpuno mi je nejasna razlog, tema i poenta ove kolumne. Uspeo sam da uočim samo jednu zamenu teze, koja mi toliko bode oči da, eto moram da napisem po neku o tomu. Naime, premisa je da bi HP bilo veliki, komercijalni i uspješan bend i na ovim prostorima, a i svetskim razmerama samo da pjeva na inglišu. Da bi punio hale od Vardara pa do Triglava i od SAO Paola do Enkoridža da su samo eto na jeziku koji je svima razumljiv. Da bi sve brige bile rešene, a pre svega one novčane, koje izgleda i najviše brinu našega kolumnistu. A stvar stoji sasma drukše. Ne bi uspeli ni ugovor sa diskografskom kućom da potpišu, a o tihoj blokadi u medijima i da ne pričam. Tako bi novca bilo značajno manje u džepovima, što kekin dobro zna. a para nikad dosta, otale valjda i ova ničim izazvana kolumna, zar ne? Valjda ste je platili.
  • Gravatar for Par Nepal
    Par Nepal (gost) | 28.03.2012. 20.00.25
    Covek je izuzetno talentovan, a tekst zanimljiv, citljiv i duhovit.
  • Gravatar for Miley Kickain
    Miley Kickain (gost) | 28.03.2012. 20.32.13
    @anoniman Potpuno su mi nejasni razlog, tema i poenta tvog komentara. Osim što si klasičan hejter.
  • Gravatar for Remp
    Remp (gost) | 29.03.2012. 03.57.08
    Mile, opro si!
  • Gravatar for Stara Kajla
    Stara Kajla (gost) | 29.03.2012. 21.25.49
    Ljepo je to, Kekin, ljepo. Treba gradit mostove i prema Europi i prema Srbiji. Vi ste, svaka čast na tome, mostove prema Srbiji udarnički krenuli da zidate za raliku od Oliške Dragojevića koji ih je po svemu sudeći zauvijek spalio za sobom. Hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski nije bitno dok se razumijemo. A razumjećemo se k vragu još dugo, dugo.
  • Gravatar for pivoholic-antialcoholic
    pivoholic-antialcoholic (gost) | 03.04.2012. 05.27.21
    Ah kako neki ljudi ne kapiraju nista... Tekst je sjajan kao i svaki Miletov( bilo u stihu, bilo u prozi). On je jedan od retkih koji govori šta misli i kako jeste, bez šminke. Ko nije čitao nek pročita tekstove sa njegovog bloga koji je nekad pisao (Blog te mazo). Neviđeno talentovan čovek koji se jako vešto igra rečima i oslikava našu današnjicu, onako kako je mi vidimo, al ne umemo da pretočimo u reči. Nadam se da će biti još tekstova! I budimo realni, mi fakat pričamo istim jezikom, ne kužim gdje je problem! Poz iz BG-a!
  • Gravatar for Ivan Krokovski
    Ivan Krokovski (gost) | 18.05.2012. 18.15.25
    Beogradski bend MESTA peva iskljucivo na srpskom, ali to ne smeta da pomeraju francusku, holandsku, belgijsku, svajcarsku, italijansku,.. underground scenu.Trenutno su na EU turneji, nadam se da ih gledam u Italiji sledece nedelje :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Hit

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Sarajevo

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Osmeh

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Koncerti

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Korni

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mljet

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mirođija

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Kan

Kolumna