Popboks - IGRE GLADI – Gary Ross - ...se nastavljaju [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 18.04.2012. 05:29 · 6

IGRE GLADI – Gary Ross

...se nastavljaju

Izgleda da se dugogodišnja poslovna strategija Holivuda koja počiva na serijalima potpuno usadila u mentalitet bioskopske publike, jer u neku ruku fenomen Igara gladi možemo shvatiti kao franšizu samog koncepta franšize 

Sima Kokotović

Ocena:
5


5/10

Orginalni naziv: The Hunger Games
Scenario: Gary Ross, Suzanne Collins, Billy Ray
Uloge: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Stanley Tucci
Žanr: SF akcija
Proizvodnja: SAD, 2012.

Posle prve nedelje prikazivanja u američkim bioskopima, film Igre gladi postao je veliki fenomen. Prevazišavši i najoptimističnija predviđanja, film je zaradio sumanute pare i oborio mnoge rekorde gledanosti. Jedan od razloga zbog čega je toliki uspeh iznenađenje jeste činjenica da iza filma stoji relativno mali studio kao i da se tolike količine novca ređe zarađuju u ovo doba godine – veliki serijali i ostale budžerice uglavnom se puštaju tokom leta i u periodu novembar/decembar. Otuda, uspeh filma više nego ikad upućuje na specifičnu klimu koja dominira trenutnim bioskopskim tržištem. Jednostavno rečeno, publika prosto obožava i žudi za svojim omiljenim serijalima i franšizama. Posle završetka serijala o Harryju Potteru i pred kraj Sumrak sage, američka publika (a ubrzo će i publika širom sveta), sjatila se da dočeka svoju novu omiljenu franšizu.

Ničim izazvani, sami gledaoci napravili su od ovog filma neviđeni box-office fenomen. A dobili su jedan relativno bledunjav film koji je ipak dovoljno zabavan kako bi odgovarao svakoj ciljanoj grupaciji. Mada smešten u neodređenu budućnost, na početku deluje dovoljno realistično kako ne bi odbio onu „ozbiljniju“ publiku; akcionom premisom se može dodvoriti muškom delu gledalaca dok glavna junakinja i romansa garantuju pažnju pripadnica lepšeg pola. Tu su i teme totalitarnog režima, ugnjetenih siromašnih ljudi, sveprisutnog realiti TV-a, kao i motivi esencijalne izdržljvosti i humanosti glavne junakinje. Ima tu nekako svega pomalo, tako da film podseća na sve i svašta, a sam po sebi ne liči ni na šta. Mnoge od interesantnih premisa nisu razvijene, neke ne vode nikuda, a neke su potpuno nebitne, ali ipak prisutnost svih njih stvara prividan utisak priče utemeljene u savremenoj društvenoj problematici.
Glavni oslonac priče je dopadljiva junakinja koja se žrtvuje da bi spasila svoju mlađu sestru od beskrupulozne lutrije igara gladi. U tom nastojanju, onako ćutljiva i svoja, preplašena a ipak rešena da preživi, ona deluje vrlo privlačno i ubedljivo. Ali ipak, ocrtavanje njenog lika taman je tolikosuzdržano i ne izdvaja se specifičnošću karaktera, pa omogućava brojna poistovećivanja. U izvođenju nove mlade uzdanice Holivuda Jennifer Lawrence, koja u izvesnoj meri reprizira ulogu sa kojom se probila  (Winter's Bone), junakinja na momente deluje neodoljivo, što može biti dovoljno za ovakav filma koji obiluje banalnim jednodimenzionalnim karakterima.

Bezličnom utisku filma doprinosi i vizuelni tretman koji se svodi na konstantno krupno kadriranje, drmusavu kameru i u suštini slabu preglednost onoga što se dešava. Film Igre gladi stoji kao potvrda činjenice da su za uspeh jednog filma na bioskopskom tržištu najznačajniji dobra reklmana kampanja, praćena euforijom koja nastaje oko filma. Takođe, i priča, dovoljno uopštena kako bi privukla najširu moguću publiku, neizostavno bazirana na individualnosti, nepokolebljivosti, upornosti, saosećanju, principima na kojima počiva današnje zapadnjačko društvo. 


Komentari

  • Gravatar for quickspace
    quickspace (gost) | 18.04.2012. 21.51.21
    Rispekt kritičaru, napisati nešto ni o čemu nije lako. A ovaj film jeste, otprilike, ništa. :)
  • Gravatar for Empatija zapadnjačkog društva?
    Empatija zapadnjačkog društva? (gost) | 19.04.2012. 03.56.41
    Čovek se uči dok je živ.
  • Gravatar for Ivana
    Ivana (gost) | 20.04.2012. 02.12.45
    Krs od filma... knjiga je mnogo bolja... ipak, ne znam sta je to toliko dopadljivo u filmu mojim prijateljima koje smatram prilicno inteligentnim ljudima... Izgleda da ne kapiram taj zapadnjacki fazon dobro opisan u poslednjem pasusu...
  • Gravatar for kakadu
    kakadu (gost) | 20.04.2012. 03.54.17
    winters bone dobar film
  • Gravatar for slava
    slava (gost) | 20.04.2012. 17.13.25
    Ocajna, proizvoljna kritika
  • Gravatar for Hmm
    Hmm (gost) | 21.04.2012. 02.41.10
    Film je sasvim OK u poređenju sa nekim drugim stvarima koje se nude svakodnevno na tanjiru. Glavna glumica mi se izuzetno dopala, priznajem. 6/10
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi