Popboks - VLASTA POPIĆ - Za očnjake [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 04.04.2012. 20:35 · 9

VLASTA POPIĆ

Za očnjake

(SKC Kragujevac)


Poput nekog iščašenog Alisinog rođaka/vršnjaka iz druge dimenzije, varaždinski gitarski trio Vlasta Popić sanja i vrišti o odrastanju i identitetu, dosadi, (ne)razumevanju i ljubavi... 

Nebojša Marić

Ocena:
7


7/10

 

Na debi albumu Za očnjake hrvatski trio Vlasta Popić (Tena Rak, Dražen Hižak i Ivan Ščapec) igra se sa klišeima pop pesme, spreman u svakom trenutku da sve poruši, baci se u kovitlac buke i rifova, a zatim krene iznova, uvek željan igre. Sam početak (prve tri pesme) ne ostavlja upečatljiv utisak jer ni izdaleka ne pokazuje veće ambicije benda koji se čvrsto drži garažnog zvuka. Od pesme Promjena stvari se menjaju tako da pred slušaocem iskrsava daleko zanimljivija slika. U njoj su glavni junaci zapravo „ispuštena“ (kao da drugačija i mogu biti?) deca Kim Deal i Black Francisa. 

Okupljeni oko vatre negde na obodu oronulog grada, ovi „divljaci“ su spremni da preuzmu štafetu od starije generacije i okrenu svet odraslih naglavce. U ubedljivom nizu – Sebe, Djeca, On je sada sasvim drugi čovjek – izdvaja se pesma Sebe koja puca iz neodoljivog tinejdžerskog „oružja“: spoja naivnosti i (auto)destruktivnosti. Brojni prelazi u pesmi, promene tempa, kao i sigurnost kojom izvedba odiše ne ostavljaju nikakvu sumnju u to da Vlasta Popić jednostavno ne zanimaju gotova rešenja i poštovanje forme. Upravo suprotno, Sebe je na momente razorna, epska, naivna, melodična, jednostavna, agresivna, nežna... Sa druge strane, u drugom favoritu, pesmi Pripitomljeni đavo, „pomereni“ hip hoperski valjajući ritam pokreće razornu gitarsku lavinu.    

Za očnjake, dakle, pokazuje ambicioznost nesvojstvenu mladim gitarskim bendovima sa ovih prostora. Producent Boris Mladenović (Jarboli) pomogao je u ostvarivanju hrabre i nimalo jednostavne zamisli da bend zvuči slobodno i pop, ali ne i banalno veselo, svirački i autorski uzbudljivo ali ne i pretenciozno. Poruka ovde ima primat. Reč je ipak o omladini koja se u 21. veku igra sa vudu lutkom čoveka u poslovnom odelu i svira pop muziku koja para uši. 
 
 
Preslušajte kompletan album: 



Komentari

  • Gravatar for Denis
    Denis (gost) | 05.04.2012. 04.27.18
    Vrlo lijepa recenzija!Bravo Vlasta zaslužili ste!
  • Gravatar for Dailan
    Dailan (gost) | 05.04.2012. 07.22.19
    12.04. u KC gradu
  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 05.04.2012. 16.42.32
    Odličan album. Čini mi se da recenzija i ocena albuma ponovo nisu u skladu. Primećena je muzička i sviračka kompetentnost, poruka u pozadini tekstova, te neuobičajena rešenja za (vrlo uslovno rečeno) žanr i godište, kao i izvesna zrelost u izrazu, ali je šteta što ocena nije ispratila kvalifikacije iznete u tekstu. Sa druge strane, drago mi je što je izbegnuta zamka poređenja sa Repetitorom.
  • Gravatar for Zoki
    Zoki (gost) | 05.04.2012. 17.27.05
    Meni je ocena ok, lepo piše i tekstu da prvi tri pesme nisu nešto, pa samim tim i ocena ne može biti veća... dobar album inače, do odličnog ipak treba još dosta budimo realni...
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 05.04.2012. 20.02.34
    jako dobro i nadahnuto, s obzirom na zanr u kome je sve vec (vise puta) receno.
  • Gravatar for e moj druze varazdinski
    e moj druze varazdinski (gost) | 05.04.2012. 23.21.29
    do jaja inace nemam z na tastaturi pa mi z izlazi kao z. srecom j je j. evo sad mi fali i c. stvarno dobro a i ovom gospodinu iz jarbola cestitke na producentzskom poslu.
  • Gravatar for juco
    juco (gost) | 06.04.2012. 01.22.26
    dobra produkcija, dobro odsvirano, dobre pesme i recenzija. nesto mi cudno, nemam sta da opljunem.
  • Gravatar for faith yes more
    faith yes more (gost) | 06.04.2012. 03.36.11
    ili ih previshe porede sa repetitorom shto je potpuno mashenje teme ili uopshte ne porede sa repetitorom, kao ovde, shto je opet mashenje teme. repetitor, kao i taj ceo bigz zvuk su sigurno uticali na Vlastu i vredi to pomenuti, ali ovo je pre svega pop bend, i to ih izdvaja i to je dobro primeceno u recenziji. i nemojte se loziti na ocene, njih daje cela redakcija zajedno a ne recenzent, a zna se shta se desi kad je previse babica.
  • Gravatar for usamljeni hashishar
    usamljeni hashishar (gost) | 07.04.2012. 03.39.16
    opa, konacno nesto i od suseda da mi se svidi.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.