Popboks - Dejan Cukić [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 22.05.2012. 09:05 · 4

Dejan Cukić

Dok ne krene kolumna Dejana Cukića na Popboksu, pročitajte zašto voli Zappu, koja knjiga je inspirisala Micka Jaggera da napiše Sympathy For The Devil i kako se zove prvi album koji je dobio u životu (za osmi rođendan), a koji mu je do danas ostao omiljen...

Popboks


Omiljeni album i pesma? 

Prvi album koji sam dobio u životu (za osmi rođendan!) bio je Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band Bitlsa. Ta ploča je ostala moja omiljena do danas. Kada su pesme u pitanju, tu bi spisak bio previše dugačak, a dopunjava se iz dana u dan. Od Tangled Up In Blue Boba Dilana, preko What's Going On Marvina Geja do Jesus, Etc. grupe Wilco i nadalje...

Koncert koji ćeš uvek pamtiti?

Uvek ću pamtiti koncert Frenka Zape kome sam prisustvovao u Beču proleća1988. Zapa je bio jedan od mojih heroja, čovek koji je spajao u svojoj muzici sve čega bi se dokopao... rani rokenrol, džez rok egzibicije, strukture savremene 'ozbiljne' muzike, melodije nalik reklamnim džinglovima... ništa mu nije bilo sveto i ničeg se nije plašio, a sve je to radio uz neverovatan smisao za humor. Koncert koji sam gledao bio je jedan od vrhunaca njegovog 'konceptualnog kontinuiteta', ali na žalost, ta turneja ubrzo je prekinuta zbog pobune dela muzičara. Zapa se nedugo potom razboleo i ovi koncerti ostaju poslednji koje je u životu odradio. Izdao je sa te turneje album pod nazivom The Best Bend You Never Heard In Your Life (Najbolji bend koji niste čuli u životu). E, pa ja jesam!

Omiljeni film? 

Almost Famous (Korak do slave) Kamerona Kroua. Ovo sam detaljno obrazložio u priči o pesmi Tiny Dancer u mojoj knjizi 45 obrtaja pa ne bih da se ponavljam.

Omiljena knjiga? 

Bila i ostala Majstor i Margarita Mihaila Bulgakova. Kada sam sa Bajagom bio na čuvenoj “ruskoj” turneji, jedna mlada Moskovljanka provela me je stazama opisanim u knjizi. Od Patrijaršijskih ribnjaka do same zgrade u Sadovoj ulici gde se odvija najveći deo radnje. Obožavaoci Bulgakova učinili su da ta zgrada izgleda baš kao da je zaista Đavo sa svojom svitom boravio u njoj. Džegera je ova knjiga nadahnula da napiše Sympathy For The Devil... 

TV/radio emisija?

Uvek sam voleo šou Džulsa Holanda, pa se i danas obradujem kad god na nekoj od naših televizija uhvatim neku reprizu (što starija to bolje!). Kada je radio u pitanju, već godinama bez konkurencije najbolja muzička emisija je Originalni soul rečnik Gorana Terzića  subotom na B92. I Brakus od 3 do 5 naravno!

Sajt koji pratiš? 

NBA.com. Još uvek... šta da radim... stare strasti ne blede lako.

Hobi? 

Ja sam srećnik koji uspeva uvek od hobija da napravi posao. Zato nemam tačan odgovor na ovo pitanje.

Putovanje koje bi voleo da se ponovi? 

Ima toliko divnih mesta na planeti koje još uvek nisam obišao, pa su mi želje više okrenute ka njima. Ipak, vraćam se povremeno nekim gradovima po Evropi koje želim da pokažem svojoj deci.

Za koga navijaš? Kako? Ideš li na utakmice? 

Kad sam bio klinac igrao sam košarku u Crvenoj Zvezdi. Ostao sam navijač, mada, kako godine prolaze sve manje strastan... Nije lako voleti košarku, a navijati za Zvezdu poslednjih godina. Primećujem da mi se navijačke strasti najviše uzburkaju kada igra reprezentacija... i Novak, naravno...

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru? 

Ajnštajn, Tesla, Stravinski, Lenon, Zapa.

Ko je tvoj alter-ego? 

Moj alter ego je pevač Dejan Cukić. Onaj monstrum što urla na binama. Ja sam onaj drugi - novinar, pisac i prevodilac Dejan Cukić.

Šta voliš da misliš o sebi? 

Ne volim da mislim o sebi.

Šta bi probao, a još nisi? 

Skok padobranom.

Psuješ li? Zašto? Kako? 

Da. Najviše u kolima. To je sjajan psihološki ventil. U našem saobraćaju uvek imaš razloga da se istreseš na nekog sasvim depersonalizovanog iza volana drugog automobila (ili džipa). 

Šta voliš u Beogradu, a šta bi prvo promenio? 

Volim Beograd. Nemam izbora. Tu sam rođen, a tu ću, po svoj prilici, i skončati (nadam se ne skoro). Voleo bih da je čistiji, ali gradovi kao Beograd menjaju se svojim čudnim načinima trpeći protok koji svakodnevno oblikuje neki novi izraz njihovog lica... ako si pametan, samo ćutiš i uživaš.

Da li si zlopamtilo? 

Pamtim dobro. Zlo pokušavam da zaboravim, ali mi ne uspeva uvek.

U koga ili u šta veruješ? 

Verujem u moju porodicu.

Šta je, po tvom mišljenju, prava žena?    

Nije šta nego ko – moja žena.

Zbog čega se kaješ? 

Kada si mlad, boli te ako te neko povredi. U mojim godinama više bole sećanja na situacije u kojima sam ja nekoga povredio.

Ko je genije? 

Čovek sa velikom mukom.

Dejan Cukić je... 

...nije genije...



Komentari

  • Gravatar for plasticni
    plasticni (gost) | 22.05.2012. 21.22.56
    "Hobi? Ja sam srećnik koji uspeva uvek od hobija da napravi posao. Zato nemam tačan odgovor na ovo pitanje." Bog licno.
  • Gravatar for mare
    mare (gost) | 22.05.2012. 21.24.33
    Dobar je Goran Terzic , ali je bolji Zikica Simic.
  • Gravatar for voja
    voja (gost) | 22.05.2012. 22.41.00
    dobar je lik, al mu je muzika tanka...
  • Gravatar for jedan je
    jedan je (gost) | 23.05.2012. 06.56.19
    dejan cukić!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.