Popboks - NINA ROMIĆ - Ptice [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.05.2012. 10:59 · 1

NINA ROMIĆ

Ptice

Ako želiš da sviraš folk, onda moraš biti blizak sa narodom i njegovom tradicijom, u čemu se Nina Romić veoma dobro snalazi

Jelena Maksimović

Ocena:
7


7/10

 

Stereotipnu sliku ovdašnjih kantautorki koje (nevešto) prebiraju po gitari u skorije vreme zamenili su bledi pokušaji da se krene putem koji su utabale Cat Power, Laura Marling ili Feist, što često rezultira čistim podražavanjem, bez trunke autentičnosti. Slušajući mladu hrvatsku kantautorku, Ninu Romić jasno je da ona inspiraciju crpi iz folklorne tradicije sredine u kojoj živi. Kako je vokal primaran, a zvuk albuma uglađen, na prvo slušanje Ptice ne donose ništa spektakularno, ali šarm koji izbija iz svake pesme vas tera da ovom izdanju posvetite više vremena.

Ptice su slojevit album, kojim dominiraju uslovno rečeno “ženske” teme, ali tretirane na svež i pomalo isčašen način – u pesmi Pismo Nina se obraća bivšem ljubavniku, ali u maniru vesele veštice ona peva o slatkoj osveti (“dabogda ti barke sve plima odnijela”). U Opet, retro numeri sa bluesy klavijaturama, Nina se dokazuje kao dostojna naslednica Jadranke Stojaković. Lice mjeseca donosi kabaretsko izvođenje sa klavirom koji ispada iz ritma, a Tajna je tužbalica “očajne domaćice”. Akustični zvuk je obogaćen harmonikom (Neoni), a u naslovna Ptice postiže nežnost, bez upadanja u opšte mesto.  

Ipak vrhunac albuma nije autorsko delo Nine Romić, već nešto što pripada “jedna pesma, jedna želja” repertoaru. Tradicionalnoj pesmi Ruža (poznatoj u narodu i kao Jutros mi je ruža procvjetala), Nina donosi zloslutan ton koji do sada nije nije bio eksploatisan. Pored solo karijere, Nina je deo postave S.o.M. koja izvodi nešto što zove ethno-doom, čime je objašnjen manir koji je pevačica upotrebila, ali ovakav iskorak ukazuje na smer u kome može da se kreće izvođenje tradicionalne muzike. Nina poštuje izvore, ali nema zazora prema njima, pa su Ptice ne samo ženstven i zavodljiv, već i izrazito hrabar album. 


Komentari

  • Gravatar for Politicki korektno
    Politicki korektno (gost) | 24.05.2012. 21.49.19
    Nina Mali Rom
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.