Popboks - SNEŽANA I LOVAC – Rupert Sanders - Bleda lica u mračnoj šumi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.06.2012. 10:09 · 5

SNEŽANA I LOVAC – Rupert Sanders

Bleda lica u mračnoj šumi

Mnogo dizajna, velika količina kompjuterski izrađenih scena i malo čega drugog nudi ova namereno ozbiljna i mračna reinterpretacija bajke o Snežani

Sima Kokotović

Ocena:
3


3/10

Orginalni naziv: Snow White and the Huntsman
Scenario: Ewan Daugherty, John Lee Hancock, Hossein Amini
Uloge: Kristen Stewart, Charlize Theron, Chis Hemsworth, Sam Claflin
Žanr: Akciona avantura
Proizvodnja: SAD, 2012

Svojim smelim grafičkim rešenjima, film Snežana i lovac od početka pokušava da stvori osećaj magične srednjevekovne sage, no sve to daleko više podseća na „edgy“ koka kola reklamu no na navodni srednjevekovni duh filma mača i magije. Ako određena vizuelna rešenja i deluju nešto ubedljivije, poput sekvenci u mračnoj šumi u kojoj se nađe mlada Snežana, dijalozi poput „to se šuma poigrava tvojim slabostima“, uvode  dozu jalove banalnosti. Atmosfera filma i duh mračnog i misterioznog veka tame deluju jedino kao šminka koja ni ne pokušava da se izda za pravu stvar, već misli da jeste prava stvar.

Dve stvari deluju kao krucijalne za sveopšti utisak ispraznosti i neuverljivosti celog poduhvata. Prvo, u filmu se slabo šta dešava. Zaplet se sastoji u pokušaju da se poznata priča bajke donekle proširi u nešto što bi bilo srednjevekovni akciono-avanturistički blockbuster. Međutim, ta osnova koja bi omogućila spektakl skoro pa epskih dimenzija, ne nudi ništa drugo do presipanje iz šupljeg u prazno.

Zahvaljujući glumici Kristen Stewart, Snežana pozajmljuje lik umorstveno neodlučne Belle iz serijala Sumrak, pa tako i ovde oko junakinje obitavaju dvojica potencijalnih udvarača. Jedan je drvoseča pod imenom Lovac, regularni lik uzdržanog i neradog učesnika u celoj akciji, dok je drugi mladi vojvoda rešen da pomogne svojoj ljubavi iz detinjstva. Oni zajedno učestvuju u bekstvu pred poterom brata zle kraljice.  Međutim to bežanje i ne deluje preterano smisleno - u prvom međusobnom sukobu, dovoljno odlaganom kako bi se uveli novi lokaliteti i brojni epizodni likovi, glavni junaci olako savladaju zle momke. To lutanje tokom potere kroz raznovrsna mračna prostranstva opustošene zemlje takođe slabo donosi ikakav razvoj likova ili specifične situacije koje poseduju bilo kakvu iskru, živahnost i zanimljivost. No zato ono donosi brojne kompjuterske prikaze mračnih šuma, zlosutnih vrana ili sigurnih utočista razdraganog životinjskog sveta i ustreptalih malih vila. Par usputnih tuča i okršaja nije ni vredno pominjati, a finalni sukobi vojske donose samo par kvazi epskih totala, par krupnjaka glavnih junaka napetih faca i sa vetrom u kosi, što je valjda sve što je potrebno za simulaciju atmosfere mitske srednjevekovne sage.

Druga stvar bili bi krajnje bledunjavi junaci i očajan kasting. Dvojica glavnih protagonista, manekenski su lepotančići koji su pustili brade kako bi delovali grublje i opakije, no ipak ni u kom slučaju ne pripadaju okrutnom i surovom svetu koji film pokušava da stvori. S druge strane, glavna junakinja teži da odgovori na trend stvaranja novih mladih heroina viteškog kova. Posle Alise iz ženske varijante Gospodara prstenova u slučaju Alise u zemlji čuda iz 2010, Katniss je u Igrama gladi donekle ponudila otelotvorenje principa rešenosti, ćutljivosti, izdržljivosti i borbenosti, odlika mitskog heroja američkog narativa, koji snagom svoje individualnosti oblikuje svet oko sebe. Za razliku od glumice Jennifer Lawrence koja igra pomenutu junakinju, Kristen Stewart je svoju filmsku personu izgradila na ulogama krhkih no dečački prkosnih devojaka sa margine američke suburbije. Stoga, na prvu pomisao, uloga lepotice kraljevske krvi teško da joj pristaje. Uz to, kako film odmiče, njen lik ubrzo upada u kalup „ona je ta koja će prema proročanstvu spasiti kraljevstvo“, te musava Kristin samo dodatno doprinosi neuverljivosti i banalnosti cele situacije. No na kraju, kada njen šaputavi govor sebi u bradu inspiriše vojnike da je slepo prate u bitku, sve dobija odlike neumesnog i besmislenog.

Lik zle kraljice u izvođenju Charlize Theron, jedini, sporadično uspeva da deluje efektno. Svedena i smirena izvedba glumice na momente upečatljivo iznosi osećaj ranjivosti i zlobe istovremeno, što njen lik čini smislenim i izuzetno opakim. Međutim postavka scena češće od nje zahteva preteranu dramatiku i dreku, te i ona, kao i ostatak film, olako završava u neumerenoj jalovosti.
    
 



Komentari

  • Gravatar for Maya Wolk
    Maya Wolk (gost) | 22.06.2012. 19.13.16
    Potpuno promašen prikaz.
  • Gravatar for wtf?
    wtf? (gost) | 22.06.2012. 19.56.14
    Slazem se da je kritika potpuno promasena. Evo primera: "u filmu se slabo šta dešava" - pa desava se onoliko, cak i vise, od opisanog u bajci, na kojoj je film zasnovan i ciju je fabulu morao da isprati. Uostalom ne desava se nista manje od prikazanog u ekstremno hvaljenom Diznijevom crtacu. "...dok je drugi mladi vojvoda rešen da pomogne svojoj ljubavi iz detinjstva." - Snezana nije vojvodina ljubav iz detinjstva - on pokusava da je spase samo zbog osecaja krivice koje vuce iz detinjstva. "lutanje tokom potere...slabo donosi ikakav razvoj likova" - ma kakav razvoj likova kada oni moraju da budu zacementirani - Snezana mora da bude dobra, kraljica mora da bude zla, princ mora da bude heroj, i to je to. Jedini koji iskace iz sablona je lovac, koji je, gle cuda, jedini i koji je od epizodiste pretvoren u glavni lik, sto je ostavilo dovoljno prostora da se scenaristicki uoblici drugacije od bajke. "Dvojica glavnih protagonista, manekenski su lepotančići koji su pustili brade kako bi delovali grublje i opakije, no ipak... ne pripadaju okrutnom i surovom svetu." - scena u kojoj se pijani lovac tuce u selu tesko da govori o njemu kao smotanku neuklopljenom u surovi svet. Sto se princa tice, valjda se i ocekuje da bude lep, zar ne? :) Dodatno, lovac, odnosno, Chris Hemsworth stvarno ne deluje kao meneken, vec kao razibjac - seca li se ko Tora? :) "Svedena i smirena izvedba glumice (Sarliz Teron) na momente upečatljivo iznosi osećaj ranjivosti i zlobe istovremeno... Međutim postavka scena češće od nje zahteva preteranu dramatiku i dreku, te i ona...završava u neumerenoj jalovosti." - nije ona ni ranjiva ni zlobna. U pitanju je mizantrop i ego manijak na ivici ludila, ako vec i nije luda - obratiti paznju na scenu u kojoj samo ona vidi odledalo, sto i vise nego ocigledno koketira sa sizofrenijom. Btw, stil ovog filma je fantastican! Skoro nije bilo tako dobro osmiljenog magicnog sveta koji je ujedno i realistican. Thumbs up za pecurke s ocima - pamticu ih do kraja zivota! :D
  • Gravatar for milance
    milance (gost) | 22.06.2012. 21.51.56
    dosta lose... cudi me da film sa tako "fantasticnim stilom" ima samo 49% na rotten tomatoesu - http://www.rottentomatoes.com/m/snow_white_and_the_huntsman/reviews/#page=2 i 4 zvezdice (od 10) recimo u guardianu - http://www.guardian.co.uk/film/2012/may/31/snow-white-and-huntsman-review
  • Gravatar for wtf?
    wtf? (gost) | 22.06.2012. 23.57.47
    @milance, Pa dobro, rekao sam da film ima sjajan stil i da je kritika promasena, nisam rekao kako je u pitanju remek-delo. Stil ne mora, niti bi trebalo da basnoslovno povecava ocenu filma, iako bi i njega trebalo uracunati pri ocenjivanju. S druge strane, kad smo vec kod uporedjivanja ko je kako film ocenio i to je prilicno nezahvalan posao. Na primer, Roger Ebert (ni manje, ni vise)dao je ovom filmu 3,5 zvezdice od 4 (!), dok je ocena na Metacriticu, koji je ozbiljniji u proceni od Rottena, 57, a na imdb film ima 6,6, sto je sve mnooogo bolje od 3 na Popboksu.
  • Gravatar for chres
    chres (gost) | 17.07.2012. 20.39.29
    dobra kritika... još da pogledam film :-)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi