Popboks - SAIINT ETIENNE - Words And Music By Saint Etienne [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.06.2012. 09:10 · 3

SAIINT ETIENNE

Words And Music By Saint Etienne

(Heavenly Recordings)

Povratnički album Saint Etienne, sa još uvek efektnim bitter-sweet pop ruhom i u dobroj meri i konceptualno izdanje, sročen je, otpevan i odsviran u slavu uzvišenih osećanja koje muzika raspaljujuje u dušama ove trojke i srodnih im

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10

 

Ushićenje koje je muzika kadra da pobudi kao ključno nadahnuće očitava se  već u maestralnoj početnoj Over The Board, još jednom „narativnom/recitatorskom“ biseru u kome Sarah Cracknell pojašnjava značaj plodova pop-kulture u ranim joj danima.Tu će se naći mesta za priču o pokloničkom putovanju ka kući Petera Gabriela, kupovini prve singlice, ali i za priznanja da joj Top of thePops bio atlas sveta, kao i pitanja „da li će mi Marc Bolan značiti isto i kada se udam i dobijem decu?“.

Record Doctor govori o značaju ploča kao artefakata, DJ o DJ-u kao šamanu savremenih ljubavi, Popular o polemikama o muzici na internet forumima i blogovima, dok je I've Got Music spevana u čast prenosivih uređaja za reprodukciju muzike, a možda najvišeznačnija (i po album i u opštem, smislu) je Tonight koja opisuje nemir pred odlazak na nastup omiljenog benda, a gde je ogromna većina istim povodom tamo pridošlih znatno mlađa od vas.

Album je uglavnom označen plesnim pop zvukovima sa smislom, mada se našlo prostora i za nešto apartnije numere – pomenuta Record Doctor je još jedna magična a cappela Saint Etienne numera, dok su sporije Answer Song i I Threw It All Away otvorene posvete velikom Burtu Bacharachu kao preteči i rodonačelniku narečenog bitter-sweet ostrvskog popa.

U dubokoj senci izvanrednog sadržaja i vrhunske izvođačko-kompozitorske forme voljene trojke ostaje činjenica da se produkcijom bavio tim prvologaša (Ian Catt, Nick Coler, Tim Powell, Richard X…). To je ovde manje važan fakat, jer daleko je značajnije da su, i mimo producentske paske, i u ovoj  stvaralačkoj epizodi, svoj satkanoj od dobro poznatih zahvata i mnogo puta viđenih pristupa, sad već veterani Saint Etienne potvrdili svoje majstorstvo i iznedrili još jedan odličan, zreo, zaokružen i dostojanstven album.

 


Komentari

  • Gravatar for finister
    finister (gost) | 23.06.2012. 01.17.14
    volim da slusam Saru dok prica.
  • Gravatar for dosade
    dosade (gost) | 27.06.2012. 04.39.56
    Kad se setim kako je bio dosadan njihov koncert u Sava Centru i sad mi pripadne muka.
  • Gravatar for milan
    milan (gost) | 29.06.2012. 14.58.35
    Dosado mučna, koncert u SC je bio odličan. Baš kao i ostali njihovi koncerti
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.