Popboks - ELEVATION FESTIVAL U BUGARSKOJ - PRVI DAN - A vi... Srbi li ste?! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 23.06.2012. 13:03 · 3

ELEVATION FESTIVAL U BUGARSKOJ - PRVI DAN

A vi... Srbi li ste?!

Sinoć je u Dobroslavcima kraj Sofije počeo drugi po redu Elevation festival

Marko Nikolić

Mesto: Avio baza u Dobroslavcima kraj Sofije, Bugarska
Vreme: Petak, 22. jun 2012.

 

Mala ali odabrana formacija medijskog proletarijata Beograda juče se denula put Bugarske kako bi poslom ispratila Elevation festival, koji se ovog vikenda održava u nekadašnjoj avio bazi Dobroslavci kraj Sofije. Kao i tokom čitavog meseca, Sunce nije imalo milosti na početnoj tački ovog putešestvija – znoj se slivao sa novih lica dok smo čekali na autobus koji se zaglavio u saobraćaju zbog neke velike nesreće na putu.

Što smo bili bliži teritoriji Evropske unije temperatura je bila sve prijatnija, dakle podesna za nesmetano disanje. Uz prizore živopisnih krajolika ređali su se u daljini Jagodina, Paraćin, Niš, Ražanj, Pirot... uz superiornu muzičku pratnju TiredEyes u ušima, s kojom je doživljaj prirodnih lepota Srbadije bio potpun. Dotad smo se već skotrljali do granice sa Bugarskom, razglabajući sa sve opuštenijim saputnicima na razne random teme tipa da li je veći zlotvor po Srbe bio kralj Milan ili Nikola Pašić i ko je mentalno stabilnija ličnost u košarkaškoj ekipi Partizana – mladi Lučić ili još mlađi Anđušić.

Nasmejana bugarska graničarka nije dugo ostavljala otiske svojih prstiju po našim pasošima, a čim je granica pređena čekao nas je tzv. party bus. Šok je bio veliki, moram da priznam da ništa slično u životu nisam video – umesto uobičajenih sedišta, čekale su nas crno-bele kožne garniture sa obe strane unutar vozila, crveno-plavi light show, di-džej koji je u uglu preglasno puštao cheesy hitove tipa Like A G6, i dečko koji je primao porudžbine ko će pivo, ko će votku, ko će viski... a naravno među vazda žednim novinarima svi bi da popiju nešto. Party bus je imao dosta poteškoća da krene, ali niko se u njemu baš nimalo nije bunio što stoji u mestu.

Putujuća atmosfera je bivala sve raspojasanija kada smo najzad ušli u mudru bugarsku prestonicu, u kojoj je već bio mrkli mrak pa vam za sad ostajem dužan za uobičajene turističke impresije. Znam da sam za otprilike 250 dinara pojeo nešto što najviše liči na čuveni niški komplet (pileća pljeskavica sa sirom i jajetom plus gomila ukusnih a neidentifikovanih priloga) i popio pola litre razvodnjenog jogurta, zapravo turskog ajrana. 

 

Nazad u party bus i pravac Dobroslavci u koji smo stigli u dva sata po ponoći (Bugari su u +1 vremenskoj zoni u odnosu na Srbiju). Teren u nekadašnjem ponosu protivvazdušne odbrane Bugarske najviše liči na Ušće – dosta visoke trave ali i dovoljno betona, i raspoloženi lokalci koji se dobroćudno “štrecaju” na srpski jezik. “A vi... Srbi li ste?!” pitanje je poslato u mimohodu na koje je odgovor opšti smeh svih prisutnih. Najviše se pije popularno bugarsko pivo Zagorka (košta dva evra, naravno u tokenima), ali i pivo s ukusom grožđa, ima dosta štandova i pomalo je vašar, očekujemo večeras još veći...

Već zagrejani stižemo na festivalsko zagrevanje - prvi tj uvodni festivalski dan sastojao se samo od setova nekoliko DJ-eva, program na glavnoj festivalskoj bini iliti Main Stageu kreće tek večeras. Nažalost propuštamo Rev Runa iz Run DMC i upadamo u termin Eda Sola koji onaj dobro poznati 15 'dina stari nagruvani drum n bass meša sa starim pop hitovima tipa Bongo Bong. Sofijski klaberi su nalik beogradskim – nasmejani i bezazleni, vajb je među oko hiljadu prisutnih pozitivan i opušten. Noć je mlada, a na horizontu pred očima puca svetleća panorama Sofije.

Toliko za sad iz jedne od retkih zemalja na svetu u kojima je reč “Balkan” oslobođena svih negativnih konotacija, 



Komentari

  • Gravatar for procedura
    procedura (gost) | 24.06.2012. 19.20.16
    mmm party bus
  • Gravatar for ful rispekt
    ful rispekt (gost) | 24.06.2012. 20.14.46
    Sta drugo reci kad neko napise ovakav "putopis" i jos bude placen(!?)za to... Ma, rispekt do imbecilnosti!!!
  • Gravatar for Еуроза
    Еуроза (gost) | 25.06.2012. 13.59.12
    "Što smo bili bliži teritoriji Evropske unije temperatura je bila sve prijatnija,..." Где је граница?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji