Popboks - SOULSAVERS - The Light The Dead See [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.07.2012. 14:11 · 7

SOULSAVERS

The Light The Dead See

(V2 Records)

Odličan album koji može da istovremeno posluži kao dokaz da je vera u srećne ishode još uvek opravdana, pa došla ona do nas i u ruhu pop-depresije
 

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10

 

The Light The Dead See daruje davnih dana kompromitovani podžanr downtempa (vazda pod senkom zlokobnog oblaka easy listeninga) dostojanstvenošću i smislom. Osim toga, Soulsavers su pokazali da je za Marka Lanegana koji je u minulim diskografskim epizodama značajno pomagao na vokalnom planu moguće iznaći dostojnu zamenu.

Lanegana je na ovom četvrtom studijskom izdanju Soulsavers dvojca nasledio Dave Gahan. Lanegan i Gahan potiču i svoje magnetizme crpe iz posve različitih muzičkih žanrova, ali ih spaja živopisna biografija i spremnost da barem na planu muzike koju stvaraju ili čijem stvaranju doprinose uđu u boj sa vlastitim i demonima svojih prošlosti.

Soulsavers i ovde iznalaze rešenje za ciljani muzički izraz u kombinaciji nota kakve znamo iz spaghetti westerna, kao i odblescima bluza, gospela, belog soula, a sve začinjeno izdašnim, a potpuno primerenim orkestracijama. Ovde predstavljene numere zapravo predstavljaju skladnu celinu, premda se zasebno mogu posmatrati kao uspele varijaciju na temu pomenutih žanrovskih mešavina i tema sagrešenja i potrage za oproštajem.

Ako se već moraju izdvajati ponajbolji momenti, neka to budu silovita balada Take Me Back Home, titravo-eterična In The Morning, Longest Day (sa sve gospel horom u sing-along referenu) donekle slična joj Bitterman, te Gone Too Far (u kojoj će se uz spaghetti western zvuke naći mesta i za nešto distorzije da se dodatno potcrta bes koji boj protiv samoga sebe nužno izaziva) ili Just Try, kao svojevrnoj posveti baštini Leonarda Cohena.

Ovo  je istinski odličan album, korak dalje u misiji kojom Soulsavers istražuju krajnje granice downtempa u mračnjačkoj varijanti i u ruhu pop-depresije; sva je prilika da u ovom izdanju mogu iskreno uživati i ljubitelji Nicka Cavea i Scotta Walkera, recimo, dok dežurnim mrgudima The Light The Dead See može poslužiti kao svojevrstan način da se prekrati čekanje na naredni dugosvirajući rad Depeche Mode.



Komentari

  • Gravatar for Adil Maksutović
    Adil Maksutović (gost) | 03.07.2012. 20.29.42
    Vokali DG izvukli album, ali tekstovi su im... narodnjacki. "...There’s no tomorrow Only yesterday I may have drunk too much Now I’ll have to pay So how far should I go Oh that’s hard to say ..."
  • Gravatar for dživdžan nabiflovski
    dživdžan nabiflovski (gost) | 03.07.2012. 21.22.48
    eh, dovoljno je da nabaciš neki namršteni vokal i odmah te stanu proglašavati lučonošom smisla, dostojanstva & odličnosti. pokušo slušam prošle albume i uglavnom je sa onim laneganovim nabrajanjem bilo jedva za milimetar podnošljivije od goribora.
  • Gravatar for licna karta prazna je
    licna karta prazna je (gost) | 04.07.2012. 06.47.14
    Pa DG je pisao i tekstove...ne verujem da slusa narodnjake.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 04.07.2012. 13.47.04
    narodnjaci imaju najbolje tekstove!
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 04.07.2012. 14.14.40
    Korektan album, odlicni Dejvovi vokali i ''popunjavanje vremena dok cekamo na novi album Depeche-a''. Nista vise.
  • Gravatar for Samo da pomenem...
    Samo da pomenem... (gost) | 04.07.2012. 19.42.52
    Lična karta ima jedan od najboljih refrena ever. Dejv Gaaaan bi stražnjicu dao da nekad uspe da napiše nešto tako nabijeno izgnaničkom emocijom.
  • Gravatar for Hamdija Šahinpašić a.k.a. Mali Hamdija
    Hamdija Šahinpašić a.k.a. Mali Hamdija (gost) | 04.07.2012. 20.00.49
    da, DG bi jos bolje otpevao: "...A ja case bacam po kafani, krvarim. Trazim zid da glavom udarim. Napred, nazad, nemam gde...".
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.