Popboks - MIRAGE – Srđan Keča - U srcu ekonomskog prosperiteta [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 12.07.2012. 08:38

MIRAGE – Srđan Keča

U srcu ekonomskog prosperiteta

Dubai je, kroz svoju sumanutost,  ponudio Keči materijal za prizore koji na momente poseduju prodornu snagu za upečatljivo rasklapanje priče o uzidzanju koncepta ekonomskog prosperiteta

Sima Kokotović

Ocena:
8


8/10

Žanr: Dokumentarni/ eksperimentalni
Trajanje: 42 min
Proizvodnja: Ujedinjeno Kraljevstvo, Ujedinjeni Arapski Emirati, 2011.

Za  svoj novi film Srđan Keča se odlučio na put do Dubaija. To je grad koji već deceniju i više predstavlja oličenje ekonomskog i građevinskog buma, čija dominantna slika počiva na luksuzu, brojnim tržnim centrima koji nude kupovinu oslobođenu poreza, i vrhunskim arihitektonskim dostignućima. On jednostrano slavi i uzdiže ideal progresa i ekonomskog razvoja. Keča je pokušao da zabeleži vizuelne predstave koje taj nagli razvoj stavljaju u jedan drugačiji kontekst. Sporo i strpljivo, on nudi uvid u situacije u kojima se nalazi radna snaga na čijim plećima se odigrava taj progres, i pokušava da obuhvati kontradiktornosti između ove neverovatne veštačke tvorevine od grada i potisnutog prirodnog poretka pustinje koja je okružuje.

Postavljeni tik uz građevinske majstorije i arhitektonska čuda reprezentativnog dela grada, ogolele i svedene spavaonice radnika uspostavljaju jednu specifičnu celinu. Njihove prostorije najviše podsećaju na vojne barake, samo nesređene, ili još gore na zatvore sa minimalnim obezbeđenjem; bezlično, bezbojno, sa po nekoliko kreveta u kutiji za šibice. Prizori tih prostora propraćeni su čitanjem pisama radnika svojim voljenima koji ih čekaju kod kuće. Ostavivši dom i porodicu, najverovatnije u nemaštini, oni su se uputili u centar koji garantuje sigurnu nadnicu. Njihov život je na autopilotu - rad, rad, spavanje i čekanje da vreme prođe. Pisma upućuju na čežnju za boljim životom, za vremenom provedenim sa najbližima, za nečim drugim.

Keča stvara upečatljive vizuelne predstave; one svoju snagu crpe ili iz same kompozicije ili iz potencijalnih značenja koja pokreću elementi koje te predstave obuhvataju. Zmijolika kolona džipova koja surfuje po pešćanim dinama okolne pustinje, koliko god predstavlja neverovatno lep prizor, toliko i govori o osionoj potrazi za potencijalnim načinama zabave.

Mirage | official trailer from Srđan Keča on Vimeo.

Keča se samostalno upustio u poduhvat snimanja ovog filma. Bez pomoćnika, snimatelja i tonaca, provodeći vreme sa ljudima čije situacije opisuje, deleći njihov životni prostor, on je sam kamerom beležio ono čemu direktno svedoči. I upravo kao neko priviđenje usred pustinje, Dubai je, kroz svoju sumanutost,  ponudio Keči materijal za prizore koji na momente poseduju prodornu snagu za upečatljivo rasklapanje priče o uzidzanju koncepta ekonomskog prosperiteta.
 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi