Popboks - NENEH CHERRY & THE THING - The Cherry Thing [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.07.2012. 11:13 · 6

NENEH CHERRY & THE THING

The Cherry Thing

(Smalltown Supersound)

Saradnja koja ima punog smisla, spoj srodnih, a ne tek puko sabiranje veština i pereferenci uključenih strana... e, to je album The Cherry Thing

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

 

Opšta bezidejnost na planu popularne muzike (i njenih trivijalnijih pojavnih oblika) sa ovdašnjih prostora oličena je inflacijom dueta svih sa svakim, te se tako, recimo, došlo do trapavog hibrida Dragane Mirković i Plavog orkestra. Da negde u sređenijem delu sveta ne mora baš tako pokazuje i album The Cherry Thing iza koga stoje Neneh Cherry i norveško-švedski free jazz trio The Thing.

Premda potiču iz ne nužno bliskih žanrovskih zabata, na ovom albumu okupljeni umetnici pokazuju snagu neumitnog, jer, ako se sa uma ne smetne činjenice da Neneh Cherry već dugo lagano proširuje svoj muzički svetonazor, a da je pomenuta trojka ime dobila i krenula u muziku kao susret poštovalaca lika, a pre svega dela Dona Cherryja, očuha lady Neneh, ovo je sasvim prirodan spoj koji je, reklo bi se, samo čekao pravi čas.

Ovaj album, usredsređen na obrade pesama/podviga raznoraznih autora, snimljen je za samo četiri dana i ta hitrina i neposrednost koju sobom nužno nosi se brzo osete. Ovo je album jazz muzike, njenog savremenog i alternativnijeg izraza, ali je u isti mah dobrim delom i intrigantan spoj free jazza i punk žestine. To je svakako najosetnije u Dirt, obradi The Stooges klasika, koju bismo možda najpreciznije opisali sociološkim terminom funkcionalna anarhija, na prvom mestu jer jer sva sazdana od kontrolisanog, ali sasvim upadljivog besa. Sa druge strane, obrada Cherryjeve Golden Heart (uz pomalo neočikivane orijentalne ukrase) je izvanredni primer mogućeg srećnog spoja sablasnosti i zavodljivosti, a Dream Baby Dream koju znamo iz izvođenja Suicide, pleni melanholijom koja vodi ka uzvišenijem sagledavanju biti života, dok Accordian stiže u područje raštimovanog, ali neodoljivog kabaretskog jazza.

Album donekle pokvari utisak da ovako iskusni autori na par mesta (kao u slučaju numera Cashback i Sudden Moment) ne ostanu imuni na preterano dokazivanje svog apartnog, a nimalo upitnog identiteta, ali uprkos tome teško je izbeći izricanje jedinog pravičnog suda da je The Cherry Thing uspešan „samit na vrhu“ i dosta slikovita ilustracija potenciala sinergije u slučaju odvažnih, veštih i promišljenih, što sve Neneh Cherry i The Thing, njeni saputnici u ovoj epizodi, nema spora, jesu.



Komentari

  • Gravatar for N.M.
    N.M. (gost) | 25.07.2012. 17.14.14
    Verovatno je "sporan" Gustafssonov solo u Cashback, ali nema tu ničeg preteranog - čovek svira ono što najbolje ume i po čemu je poznat, a sve to lepo staje u ograničeni pop format pesme. Maestro :)
  • Gravatar for Zemlja zove Zorana
    Zemlja zove Zorana (gost) | 25.07.2012. 20.21.45
    "Neneh Cherry već dugo lagano proširuje svoj muzički svetonazor"... napisa čovek i ostade živ. S obzirom na to da nigde u tekstu nije spomenut prvi bend Neneh Cherry, Rip Rig and Panic, preporučujem piscu recenzije da hitno ode makar na Youtube i presluša šta se može naći od ovog benda, pa onda nek razmisli pre pisanja ovakvih čudnih izjava. Neneh je najpre dosta godina bila heroina eksperimentalne muzike, pa tek onda dobila priliku da uđe u komercijalnije vode.
  • Gravatar for flying teapot
    flying teapot (gost) | 26.07.2012. 00.11.24
    "Neneh Cherry već dugo lagano proširuje svoj muzički svetonazor", jeste Zemlja..., i mene je bocnulo. Bio sam nedavno na njihovom odličnom nastupu (Jazz festival Ljubljana) i njihovo muziciranje neodoljivo me podsetilo baš na Rip Rig & Panic, jedan meni najdražih bendova (ne samo)postpunk ere. Neneh Cherry & The Thing je za Neneh možda vračanje korenima a muzički svetonazor sa takvim očuhom pretpostavljam da joj je širok več odmalena.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 26.07.2012. 16.55.01
    "heroina eksperimentalne muzike"? baš...
  • Gravatar for I Am Cold
    I Am Cold (gost) | 26.07.2012. 18.52.08
    album bi bio odlican da je izasao 1982, ovako ne znam sta da mislim. verovatno se svidja klincima.
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 28.07.2012. 09.05.52
    Pa i prvi album Neneh Cherry, kad se pojavio, teško da je bio produkt mainstreama - i tada je bilo eksperimentisanja, barem u okviru popa i proširivanja granica, barem dance žanra.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.