Popboks - MOST – Hans Rosenfeldt - Savršeno perfektno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.07.2012. 07:29 · 7

MOST – Hans Rosenfeldt

Savršeno perfektno

Kako izgleda kada sa ne toliko uobičajene adrese stigne tako ubedljivo i tako perefekcionistički sročen TV rad da ni velikom BBC-ju ne ostaje ništa drugo no da takvom delu obezbedi tretman prevashodno viđen za ostrvske TV prvoligaše

Zoran Janković

 

Naslov originala: Bron/Broen (The Bridge)
Autor koncepta: Hans Rosenfeldt
Uloge: Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Emil Birk Hartman
Žanr: whodunit misterija
Trajanje: 10 epizoda od po oko sat vremena
Proizvodnja: Švedska/Danska, 2011.

Moralo se i to desiti, pre ili kasnije. Desilo se to Hollywoodu, te nije bilo za očekivati da će ta neumitnost zaobići i britansku televiziju. Baš kao što se u jednom trenu američka fabrika snova suočila sa teškom istinom da su i i drugi (u prvom talasu Azijci, potom Rusi i ostali Evropljani) naučili da prave valjane, komunikativne (a uz to i sadržajne i smislene) filmove, ostvrska nadmenost je stavljena na probu kada su vrlo dobri, pa i odlični televizijski igrani radovi počeli da pristižu iz za takve pojave ne baš tipičnih kutaka Evrope.

Sada već poduži niz kvalitetnih detektivskih misterija (sa The Killing na čelu kolone) nastavljen je možda i najambicioznijim i najzaokruženijim radom na tom polju – švedsko-danskom igranom serijom Most. Izvanredan zaplet, dovoljno snažan koncept i odvažni perfekcionizam u egzekuciji doveli su do, imajući sve to u vidu, prirodnog sleda stvari – Most je u okviru BBC igrane ponude zadobio udarno mesto, viđeno za ponajbolje iz domaće (ostvrske) proizvodnje. U pogledu Mosta nije reč o ishitrenoj pomami, već je naprosto o izražavanju poštovanja nečemu što (bez imalo preterivanja i pomodarstva) to poštovanje svakako i zavređuje.

A dovoljno je tek pet minuta da se stekne utisak (koji kasnije samo dobiva na snazi) da je reč o istinski izvanrednom i nesvakidašnjem TV radu. Serija otpočinje kratkotrajnim nestankom osvetljenja na dugačkom mostu koji spaja Švedsku i Dansku, da bi se ubrzo potom utvrdilo da je tačno na slabo obeleženoj tački razgraničenja ove dve države, na mostu, nađen leš žene, tačnije gornji deo jedne (švedske) i donji deo druge (danske) žrtve! To je tek polazna tačka, jer se Most ubrzo razvija u višekraku i višeznačnu društvenu hroniku ove dve srodne države, tim pre jer je ubica (mediji su ga brzo nazvali „truth terrorist“) nameren da serijom ubistava ukaže na mnogobrojne nelogičnosti, nemoralnosti, izopačenosti, te suštinsku nepravednost dva pomenuta društva. Istraga dopada mešovitom žensko-muškom/švedsko-danskom paru, s tim da oboje detektiva pate od svojevrsnih asocijalnih poremećaja i emotivnih neuravnoteženosti (danskog detektiva po svaku cenu sklonog preljubi glumi Kim Bodnia koji je zahvaljući ulogama u Pusheru i U Kini jedu pse onomad postao zvezda i u ovom našem kutku sveta).

Most je serija koja pleni na svakom planu, a možda i ključne odrednice pristupa autora su samouverenost, ambicioznost i perfekcionizam. Tako se na mahove čini da Most srlja put previše digresivnog pripovedanja, da bi se ubrzo potom stiglo do suda da autori svakom epizodom uvode nove podzaplete i nove planove priče precizno u onoj meri u kojoj to kičma priče može da izdrži i u omeru koji je nepohodan da bi čitava povest dobila na tempu, uverljivosti, uzbudljivosti i ciljanoj polivalentnosti.

Neće proći dugo a Most će dobiti i američki prepravak (uz nadu da će autori izbeći zamke u koji su upali preinačitelji danskog Ubistva u američkog imenjaka), ali i mimo toga, i sam za sebe Most ostaje poduhvat kakav se retko sreće i događa i još jedan dokaz u prilog tezi da su ulozi porasli i da je televizija i na pojedinim, dosad skrajnutim adresama učinila snažan i dalekosežno uticajan kvalitativni iskorak u odnosu na film.
 



Komentari

  • Gravatar for Kim Bodnia...
    Kim Bodnia... (gost) | 17.07.2012. 14.48.47
    ...je jedan od najuboljih glumaca poslednjih 15-ak godina!
  • Gravatar for Džorž
    Džorž (gost) | 17.07.2012. 15.15.34
    remek delo
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 18.07.2012. 15.45.40
    Baš ste me zagrejali ovom recenzijom ali seriju je gotovo nemoguće naći na internetu. Kakva šteta :(
  • Gravatar for Džorž
    Džorž (gost) | 18.07.2012. 17.39.37
    možeš je "kupiti" na većini torrenta
  • Gravatar for Hot mi je prezime
    Hot mi je prezime (gost) | 19.07.2012. 16.41.46
    Izuzetna serija, jedna od najboljih ovogodišnjih.
  • Gravatar for Ras
    Ras (gost) | 26.07.2012. 03.04.57
    Odlična serija. Skoro kao Lillyhammer :D
  • Gravatar for V
    V (gost) | 06.09.2012. 17.36.19
    Ovo je sjajno! Preporuke za nešto slično?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi