Popboks - EXIT 2012 - ČETVRTI DAN - Let There Be Rock [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 16.07.2012. 16:38 · 18

EXIT 2012 - ČETVRTI DAN

Let There Be Rock

Kao i uvek elegantni Kostić se smeška, raspoložen je – posle uvodne razaračke Ako si..., čini se da prebrojava prisutne a onda prepoznatljivo otegnuto ispaljuje karakteristični biser “Bolje šaka jada, nego srednji prst blagostanja!” Genije

Marko Nikolić

Mesto: Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad
Vreme: Nedelja, 15. jul 2012.

Dok brojimo sitno do izlaza iz Novog Sada, na tvrđavi vidimo transparent koji je prethodnih dana pukim postavljanjem na zid podigao dosta nefestivalske prašine – kome god držali stranu, složićete se da je po sredi politički skandal koji se Exitu nije dogodio još od nastupa Dubioza kolektiva 2005. godine. Čim se pređe Varadinski most i zađe u Petrovaradin, u onoj glavnoj, tipično austrougarskoj uličici, sa više prozora vijore se srpske zastave. Na ulazu i u samoj tvrđavi ljudi ispoljavaju uobičajene crte prečanskog mentaliteta: skoro svi su smireni, krotki i gostoljubivi – osim jedne devojčice u pres centru koja kaže da vode za dž ima samo za članove TV ekipa, ne i za obične novinarske smrtnike. Na razuman protest novosadskog kolege, spreman odgovor glasi: “Baš me briga.” Kad joj je u šali obećano pominjanje u izveštaju, dala nam je svoju, skoro punu flašicu.

Zbog tekućine koja život znači se, jasno, nije prelazila Sava i išlo u susret Dunavu, već zbog poslednjeg festivalskog dana baksuznog po redu Exita. Čast da otvore program na Mainu imale su ŽeneKese, koje i ovom zgodom potvrđuju da su uživo mnogo bolji dil nego na mlakim, prigušenim albumima. U njihovim pesmama ume da zamiriše ulica i oseti se prepoznatljivo ledeni beogradski šarm. Prvi red je već bio popunjen najvatrenijim fanovima Guns n' Roses koji su, ispostaviće se, ispravno procenili situaciju pojavivši se ovako rano, a beogradska ekipa je nakon polusatnog nastupa ispunila svoju namenu i koliko-toliko zagrejala prisutne.

Pojavom “Cančuge” (kako je sam sebe nazvao), Antona i ostale trojice pomoćnih Partibrejkera na bini, prava žurka je mogla da počne. Kao i uvek elegantni Kostić se smeška, raspoložen je: posle uvodne, očekivano razaračke Ako si..., čini se da prebrojava prisutne a onda u svom otegnutom stilu ispaljuje karakteristični biser:“Bolje šaka jada, nego srednji prst blagostanja!” Genije. Prostor ispred glavne bine se puni iz časa u čas, na koju god stranu da se okreneš vidiš tela koja prate vanvremeni ritam i obodrena lica koja naizust znaju sve reči himni naše i vaše mladosti.

“Reagujete, niste nadrogirani, a?”, još jedna je opaska izrečena sa bine koja nailazi na opšti smeh i odobravanje. Uz Disciplinu kičme, Partibrejkers su bend iz beogradskih osamdesetih sa najočuvanijim, nedirnutim integritetom, sigurna kuća slobode u kojoj pragmatičnost, kalkulacija i oportunizam nisu poželjne prečice do uspeha, jer je jedina misija vredna življenja sačuvati svoju dušu. Preostali borci koji znaju da se prava moć krije negde drugde, a ne samo na tržištu, i u skladu sa tom spoznajom proživljavaju svoju muziku. Energija koja kulja sa bine je čisti nedestilovani koncentrat betona u zvučnom obliku. Žurim, Noćas u gradu i 1000 godina poligoni su da se još jednom utvrdi aksiom da kad se začuje arhetipski zvuk Antonove gitare, jedino je umesno da ga prati Canetov glas. Završni poker sačinjavaju asovi Put za jug, Hipnotisana gomila, Kreni prema meni i Hoću da znam - na stolu je ruka koja dobija. Atmosfera u skroz ispunjenom prostoru za publiku više je nalik vatrenim prizorima sa Severa ili grobarskoj navijačkoj praksi sa basketa nego uobičajenoj “stig'o sam/cup-cup/klac-klac” festivalskoj kolotečini. Na kraju, kao dokaz prethodne tvrdnje je upaljen i jedan “dim” koji upotpunjava po svemu prvorazrednu rokersku feštu. Cane šalje poljupce masi a ona njemu uzvraća zasluženim ovacijama.

Nakon kraće pauze, na binu se penju gosti iz Australije Wolfmother, sastav željan da nas vrati u vesele sedamdesete organskim tretmanom zdravog, neprskanog hard roka. Na binu se penju čudnovate boemsko-spiritualne fizionomije sa suficitom dlaka na glavi, njihovi scenski pokreti, menjanje gitara i odmah uspostavljen kontakt sa publikom govore da tamo daleko ko god da se progura u prvi plan nije slučajno dotle došao. Ambijentalni uvodi smaraju, znalački izlomljene i raspojasane Deep Purple deonice prate prihvatljivi ozijevski vokali (što je, ruku na srce, uhu mnogo draže nego da se oponaša nesnosni Gillan), no bend iz zemlje kljunara, kengura i koala najtanji je u autorskom domenu – nema nijednu pesmu koja na prvo slušanje obuzima kompletno biće. Kad se začula Another Brick In The Wall shvatili smo da je vreme da bacimo pogled na dešavanja na drugim binama.

Na Explosive stageu stigosmo na sam početak nastupa srpskih speed metal lučonoša, grupe Nadimač “iz Crne Reke”, kako reče pevač Dača. Dobio sam išijas samo od pukog posmatranja njegovog ubitačnog headbanginga. Na omanjoj bini pred stotinak posmatrača koji su mestimičnim šutkama uskovitlali sadržaj petrovaradinske peščare, kosa leti na sve strane a sumanuto brzi rifovi nižu se kao na pokretnoj traci. Nadimač u domaći rokerski rečnik vraćaju jednu posve zaboravljenu reč - “beskompromisnost”, iako je jasno da njihova muzička ponuda ni u ludilu nije za svakoga.

Posle furiozne metalske seče selimo se na Fusion stage gde se odigrava odlično posećen koncert splitskih Dječaka. Glasovi su mnogo razgovetniji nego na nedavnom nastupu u beogradskom Domu omladine, no njihov crossover pristup materiji sa živim bendom odvlači sastav previše u čistije pop vode nego što bi se to starim fanovima poput potpisnika ovih redova, davno pokleklim na draži njihovog hard core post hopa, moglo svideti. S druge strane, brojnim prisutnim devojkama promena u zvuku benda uopšte ne smeta (jer iz medijskih izvora i nisu mogle za nju da saznaju), a samo njihovo prisustvo u ovolikom broju dokaz je da Splićani sve brže stižu tamo gde im je odavno bilo mesto – u samu regionalnu elitu. Vojko je na samom kraju utvrdio da bi bend rado još svirao ali da su “satnice Exita poznate kao rigorozne.”

Dosta se o famoznim “švajcarskim” satnicama pričalo i prethodnih dana, no kada je u pitanju osvedočeni drama king kao što je W. Axl Rose, znalo se da od poštovanja uspostavljenih standarda neće biti ništa. Ispred glavne bine se stvorila neopisiva gužva, nema gde igla da padne (prema procenama Policijske uprave Novog Sada sinoć je festivalu prisustvovalo 34.000 ljudi, od toga prema našim izvorima oko 25.000 je gledalo Guns N' Roses). Najveća briga je kako sačuvati ravnotežu u iznurujućim komešanjima mase. Koncert gledamo maltene iz kornera, nešto kasnije ćemo avanzovati na tzv. skraćeni korner. Zvižduci su sve glasniji iz minuta u minut, majice sa motivima benda koje su godinama služile kao odevni izbor #1 za pijacu brojnih majki ponovo su u posedu prvobitnih vlasnika. Tu su i nezaobilazne marame na glavama, gosti su stigli iz Grčke, Holandije i brojnih drugih destinacija, učestalo gaženje nogu pre prati “Sorry” nego “Izvini”.

Proteklo je za Rosea vrlo prihvatljivih 45 minuta kašnjenja, i najzad su se pogasila svetla a sa razglasa zaplivala maestralna Splitting The Atom grupe Massive Attack. Petrovaradin je doživeo očekivani klimaks. Uvodne Chinese Democracy, Welcome to the Jungle i It's So Easy ne obećavaju – uprkos činjenici da je na bini tušta i tma muzičara (tri gitare, bas, bubanj, klavijature, sintisajzer i čika Willie) zvuk je mutan, a u Axlovom vrisku nema više one gladi koja nas mislima vraća na sjajnu Canetovu umotvorinu o šaci i prstu.

Iako po ravnici pirka dobroćudni vetrić, dobijam toplotni udar svaki put kad ugledam masivnu kožnu jaknu na Roseu. Na glavi mu je crni šešir, na prstima crne rukavice, na licu cvikeri i do mandibule produženi “kasapski” brkovi. Nema više helanki i biciklističkih, nose se iscepane farmerke (verovatno koštaju deset puta više nego da su čitave). Prateća ekipa je svirački i scenski kompetentna, vidno se trudi, no zna se da oni ni za sve vreme ovog sveta neće postati novi Slashovi, Duffovi, Izzyji... Megaloman Rose svakome ponaosob daje petominutne solo tačke, dok on trkne do garderobe da se presvuče i možda uradi još ponešto u prolazu, u burnoj biografiji ovog benda kružile su i kruže razne “rekreativne” priče.

Prvi deo koncerta se otegao kao gladna godina - duuugačke pesme poput Estranged ne popravljaju raspoloženje, tek Live and Let Die pomalo zaigrava srce, a smara i preterana upotreba pirotehnike. Tu je i večeras očigledno nezaobilazni Another Brick in the Wall. U glavi se već kristališe “Ruže bez pištolja” kao radni naslov za ovaj izveštaj i pišu rečenice o padu nekada najvećih, još jednoj u nizu storija o destruktivnoj dekadenciji u rokenrolu. Ali neće biti tako, na veliko zadovoljstvo svih. Gunsi su čuvali pucnjeve za kraj.

Nekada krucijalni primer da se i na đubrištu margine reaganovske Amerike kriju života puni biseri, ovaj bend se svojevremeno, kao subjekt poslednjeg velikog outlaw narativa u rokenrolu, srušio pod teretom sopstvene slave. Ali Axl nikada ništa ne radi na pola, njegov cilj je da što je moguće više nadoknadi petnaestak bačenih godina na egomanijakalnu gimnastiku. I kada se mašina posle jednoiposatnog zagrevanja najzad upalila sa You Could Be Mine bilo je iluzorno očekivati da bi tek tako mogla biti ugašena. Na kraju je Novom Sadu podaren veličanstven tročasovni koncert kakvom se malo ko nadao.

Sweet Child o' Mine uz očekivani trans mase još jednom potvrđuje koliko je Slash vrhunski gitarista – kadar da ni iz čega napravi neshvatljivo pamtljivu pesmu. Knockin' on a Heaven's Door razbija sve barijere između benda i publike – Axl polako počinje da uživa u svojoj prirodnoj roli rođenog šoumena, dobro znana uvijajuća koreografija dobija svoj parnjak u unikatno širokom rasponu glasa, nemogućem za kopiranje.

Kada Gunsi spuštaju loptu sa November Rain i Don't Cry, temperatura se diže, a ženski vrisci u ekstazi seku prijatnu julsku noć. Koliko li je samo dece začeto širom sveta uz ova dva komada? Sa Nightrain se zatvara prvi deo koncerta, dok nas na bis čekaju vrhunska obrada AC/DC Whole Lotta RosiePatience, verovatno najagresivnija mirna pesma u rokenrol istoriji, i naravno Paradise City, čije uvodne sekunde prati ispaljivanje u vazduh na hiljade crvenih papirića i raznobojnih traka. Prizor je kao sa argentinskih stadiona, ma “kao iz Felinijevih filmova”, što bi rekao pokojni Jordan Ivanović.

Svojevremeno je u osnovnoj školi na jednom času nastavnik istorije organizovao brzinski konkurs na temu “Šta radim kad se završi čas istorije.” Pobednik je dobijao ocenu više. U većini napabirčenih radova detaljno i suvoparno je opisivana praksa posle časa. Za najbolji je proglašen haiku rad Đoleta Krompira (nadimak je dobio zbog oblika glave) koji je na zadatu temu, praćen nekontrolisanim smehom, zapisao: “Kad se završi čas istorije, ja izađem napolje.” E baš tako i mi, izađosmo s Exita. Ispunjeni i zadovoljni.

Marko Nikolić

 

Little Dragon: Žena zmaj

Fusion binom sinoć se provozao i švedski elektro pop bend Little Dragon, čiji je nastup ispratila sasvim pristojna količina ljudi, imajući u vidu da su se u to vreme Axl&co. spremali za svirku i da je većina posetilaca hrilila ka Mejn stejdžu. Oni koji su ostali ispred Muzeja grada Novog Sada čuli su bend čija se muzika ni po čemu ne izdvaja od stotine sličnih sint-pop bendova, ali donosi dovoljnu količinu vedre i pozitivne energije potrebne za jedan festivalski nastup. Pevačica Yukimi Nagano na prvi pogled ponašanjem i nastupom podseća na Bojanu Vunturišević, neumorna je i raspojasana na bini, dok je ostatak benda koji čine bubnjar i dva momka sa sintisajzerima, daleko manje vizuelno atraktivan. Little Dragon (kršteni, inače, po nadimku malene Yukimi) svirali su otprilike pedesetak minuta, praćeni aplauzima posle svake pesme. Utisak izveštača je da publika nije bila bogznakako upoznata sa repertoarom benda, ali je vrlo srdačno pozdravljala svaku numeru malih zmajeva, osim u problematičnom srednjem delu koncerta, u kome je gotovo desetominutna instrumentalna improvizacija, protkana tehno/dance ritmovima, pomogla jednom kolebljivom delu posetilaca da se ipak odluči na pokušaj proboja ka Mejnu. Sve u svemu, pristojan festivalski nastup za publiku koja više preferira slatkasti elektro-pop naspram zadriglih hard rok heroja.

Predrag Novković

 

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for Razmatrač pojmova
    Razmatrač pojmova (gost) | 16.07.2012. 23.14.48
    ''Uz Disciplinu kičme, Partibrejkers su bend iz beogradskih osamdesetih sa najočuvanijim, nedirnutim integritetom'' A, pa neće biti baš tako. Za razliku od Koje na čiji račun se novinari teže usuđuju da kažu kritiku nego na račun Đilasa, Cane i Partibrejkersi su svog toplog zeca itekako prošli i kod medija i kod publike, čak i na najimbecilnije moguće načine i uz iste takve povode (koji su verovatno kulminirali antologijskim Canetovim nastupom u Vestima B92 kod Ivane Konstantinović). Samim tim je nemoguće porediti i integritet, jer su jednog pitomca čuvali pod staklenim zvonom i podaleko od ikakvih testova, a drugog šibali na vetrometini.
  • Gravatar for Razarač Razmatrača
    Razarač Razmatrača (gost) | 17.07.2012. 01.26.22
    Autor je mislio na legitimitet koji im pruža njihov opus. Prve 4 ploče PARTIBREJKERSA su kao prve 4 ploče LED ZEPP nedodirljivo muzičko štivo, ostatak diskografije pruža sliku o dostojanstvenom "starenju" Antona i Caneta. Koja je "kontroverzniji" bio sa svojim izjavama u prvom delu karijere, ali je kao i Cane uvek govorio istinu, odnosno ono što misli. To nije uvek najugodnija pozicija, ali činjenica je da su na različite načine postigli isto - a to je da imaju najmanje "putera na glavi" od svih ostalih saputnika koji su svoj muzički put započeli u prvoj polovini osamdesetih.
  • Gravatar for jos jedan razarač razmatrača
    jos jedan razarač razmatrača (gost) | 17.07.2012. 03.17.36
    kakav bre Đilas?
  • Gravatar for 5374
    5374 (gost) | 17.07.2012. 06.15.02
    to bespoštedno veličanje koje i discipline zaista već postaje neprijatno. (u sto marke da će sada neko da napiše ''sviđa mi se da ti ne bude prijatno?'')
  • Gravatar for Sula Radov – crnogorski Sokrat
    Sula Radov – crnogorski Sokrat (gost) | 17.07.2012. 13.54.40
    Majeutika: Koja i Cane su lokalne velicine, bili bi veci kad bi malo vise pogurali mladje od njih, ali situacija je teska i za njih same. Ironija: GnR? dobri da se napijes i zaboravis ko si i sta si. Axl i ostaci nisu za trezveno razmisljanje. Tragedija: Wolfmother na glavnoj bini. mogu da se kladim da nijesu uzeli vise od 300 evra honorara.
  • Gravatar for Džorž
    Džorž (gost) | 17.07.2012. 15.12.50
    nikad lošiji exit. u 4 dana ne može se na prste jedne ruke nabrojati iole solidnije nastupe
  • Gravatar for @5374
    @5374 (gost) | 17.07.2012. 17.58.19
    Vreme je nazalost pokazalo da bolje nemamo. Ili bolje receno uticajnije i to iskljucivo u smislu uticaja na druge bendove koji su poceli da stvaraju nakon njih. I treba da se dosadjuje sa tim kao sto nam dosadjuju sa nekakvim sportskim velicinama. I naravno velicine i jesu tu da bi se preispitivala njihova velicina.
  • Gravatar for Crna Zorica
    Crna Zorica (gost) | 17.07.2012. 18.03.33
    Sve bolji kako vreme protiče, samosvesniji, nezaustavljivi, strastveniji i sve plemenitijih nagona u muzici, Cane i drugovi svojim ogromnim intenzitetima boje stvarnost jarkim kolorima. Guns N’Roses, odnosno on, Axl Rose, sa otprilike 45-minutnim zakašnjenjem, ali kadri i pomamno naoštreni na svoja tri buduća sata bespoštedne, radikalne gitarske svirke, za koju zvučna izolacija još uvek nije izmišljena. No, preko svih nezadrživih krikova iz publike i ludila G N’ R organizovane armije neverovatnih solista, čija demonstracija lične i skupne virtuozne sile zaslužuje poseban osvrt - samo jedan čovek zaista upravlja ovim noćnim obredom. Zagonetan, opasan, nepredvidljiv, elegantan i neukrotiv, gospodin Axl Rose zavodi, omađijava, prenoseći svojim unikatnim glasom podrhtavanje trenutnog zemljotresa do svakog vašeg neurona, umiljava se da bi odmah zatim posekao sečivom grla baš svaku pomisao na opuštanje oko sebe. Njegova psihoaktivna moć, električna supstanca harizme koja ga prenosi odjednom na sve delove scene kojom vlada sa opakim šarmom.
  • Gravatar for @@5374 via toyboy
    @@5374 via toyboy (gost) | 17.07.2012. 19.54.17
    samo mi nije jasno kako bi Koja uticao na neke treće bendove koji su svirali pre njega?!
  • Gravatar for due to public demand
    due to public demand (gost) | 17.07.2012. 20.26.08
    OK, Sviđa mi se da ti ne bude prijatno! what you gonna do about it, 5374?
  • Gravatar for ironicno postalo je obicno
    ironicno postalo je obicno (gost) | 17.07.2012. 23.01.20
    ta parodija iluzija KOJA prija!
  • Gravatar for Hasib Zagondzic
    Hasib Zagondzic (gost) | 18.07.2012. 00.16.19
    ostavite Koju na miru. otkako je Tito umro, tj. preselio se, ja samo njega priznajem!
  • Gravatar for ет тојбој
    ет тојбој (gost) | 18.07.2012. 03.55.45
    усуђујеш се да тврдиш да је постојало нешто пре и поред које? и још горе - да је било утицајно? какав злочин противу којечности! мора да не осећаш тај фанк који већ деценијама испоручује, ту свежину његових порука и лирике, ту лакоћу са којом исказује велике истине света. недостојан си!
  • Gravatar for sa strane gledano
    sa strane gledano (gost) | 19.07.2012. 02.26.29
    dokle god je ovoliko žučnih napada na vlasnika Discipline kičme, a evo tо trаје već 30 godina, on ne treba da brine o budućnosti.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 19.07.2012. 18.15.46
    bora djordjevic je veci od duleta kojica.
  • Gravatar for tandara-mandara
    tandara-mandara (gost) | 19.07.2012. 22.12.41
    sindrom overprotekted koje/discipline preti da se ponovi i u slučaju ansambla goribor.
  • Gravatar for @anoniman
    @anoniman (gost) | 19.07.2012. 22.59.51
    jeste, a ti si najveci.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 25.07.2012. 19.55.06
    "Nekada krucijalni primer da se i na đubrištu margine reaganovske Amerike kriju života puni biseri, ovaj bend se svojevremeno, kao subjekt poslednjeg velikog outlaw narativa u rokenrolu, srušio pod teretom sopstvene slave..." pa rodjace ne pises sastav u sedmom razredu osnovne skole... super je izvestaj samo malkice jednostavnije kad bi pisao bilo bi jops superije. Pozdrav!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji