Popboks - FATHER JOHN MISTY - Fear Fun [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.07.2012. 08:38 · 2

FATHER JOHN MISTY

Fear Fun

(Sub Pop)

Bogati akustični aranžmani, uz orgulje i snažni bubanj su odlična podloga za Tillmanov moćni vokal. Kao moderni Harry Nilsson, Father John Misty kombinuje folk, psihodeliju i country, vodi nas putevima (zapadne) obale i hodnicima Chateu Marmont hotela na Sunset bulevaru

Jelena Maksimović

Ocena:
8


8/10

 

“Završio sam sa bahanalijama, vraćam se tebi kući draga,” kao da poručuje ovim albumom Father John Misty

Iza pseudonima Father John Misty stoji Josh Tillman, nekadašnji bubnjar grupe Fleet Foxes, koji se već okušao u kantautorskim vodama i iza sebe ima šest solo albuma. Ali, ne dajte da vas aluzija na verskog vođu u nazivu zavara – u odnosu na raskoš prisutnu na Fear Fun, album Singing Ax, poslednji koji je potpisao kao J. Tillman, je daleko svedeniji i mističniji, obeležen apokaliptičnim vizijama i borbom za iskupljenje. Father John Misty je njegov grešni brat blizanac, okrenut ovozemaljskom, telesnom, odveć ljudskom. Svi religijski elementi u njegovoj muzici su isključivo dionizijsko-paganskog karaktera.

Posle perioda borbe sa depresijom i kreativnom blokadom, Tillman je preuzeo pseudonim Father John Misty u terapeutske svrhe, kako bi mogao da nastavi da piše “o sebi, ali iz drugog lika”. Pesme su nastale navodno tako što je Josh seo u kombi, nagutao se pečurki i vozio besciljno zapadnom obalom, dok se nije skrasio u Laurel kanjonu, kraju Los Anđelesa čiji su prethodni stanovnici bili članovi grupa Doors, Buffalo Springfield, The Byrds i Joni Mitchel, koja je snimila i album Ladies of the Canyon.

Možda je ova priča samo promotivni trik, ali Fear Fun donosi priče o tome šta se desilo nakon hedonističkog lutanja modernim Vavilonom (“Look out Hollywood/Here I come” Funtimes in Babylon), istražuje granice slobode (“I’ve got smoke in my lungs/And a past life in the trunk” u This Is Sally Hatchet) i trenutak kad snovi postaju noćne more (Misty’s Nightmares 1&2). Pri tome, Fear Fun nije oda razuzdanosti, pesme su iskrene, naizmenično nežne i zavodljive. Atmosferu albuma najbolje opisuje spot koji je snimio za pesmu Nancy, From Now On, gde Tillman zamenjuje ispraznu noć sa domino devojkom u hotelu za buđenje pored voljene osobe u zajedničkom potkrovlju. Takođe, svoj izgled pravoslavnog monaha menja za kraću kosu i bradu, čime se kandidovao za najboljeg frajera indisfere.

Bogati akustični aranžmani, uz orgulje i snažni bubanj su odlična podloga za Tillmanov moćni vokal. Kao moderni Harry Nilsson, Father John Misty kombinuje folk, psihodeliju i country, vodi nas putevima (zapadne) obale i hodnicima Chateu Marmont hotela na Sunset bulevaru. Fear Fun provereno deluje i bez upotrebe halucinogenih sredstava. 



Komentari

  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 19.07.2012. 17.12.55
    slusao sam ga u kolima, djasvi mi se.
  • Gravatar for wortha
    wortha (gost) | 19.07.2012. 17.39.46
    Album sezone. Bravo Jelena!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.