Popboks - U MISO SUPI - Rju Murakami - Još jedan tanjir, molim [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 07.08.2012. 14:30 · 4

U MISO SUPI - Rju Murakami

Još jedan tanjir, molim

(Booka)

Roman jednog od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca vodi čitaoca na putovanje kroz tokijsko podzemlje seksa, a onda prerasta u psiho-triler za nezaborav

Đorđe Bajić

 

Beogradska Booka neguje kvalitetnu savremenu prozu, a u uredničkom izboru našlo se mesta i za japanske autore. Najznačajniji među njima je svakako Rju Murakami (ne treba ga mešati sa prezimenjakom/zemljakom Harukijem). Booka je do sada objavila dva njegova ključna dela: U miso supi (1998) i Audiciju (1997).

Glavni junak romana U miso supi, dvadesetogodišnji Kendži, zarađuje za život kao vodič koji strane turiste odvodi u tokijske seks klubove. Njegov novi klijent, Amerikanac Frenk, čudna je zverka – Kendžiju je od samog početka jasno da sa tim čovekom nešto nije u redu, ali želja za zaradom potiskuje nelagodu koju oseća u njegovom prisustvu. Dok Tokijo potresa serija bizarnih ubistva, Kendžijevo i Frenkovo trodnevno “druženje” postepeno poprima sasvim novu dimenziju… 

Kratki roman U miso supi  teško je žanrovski definistati. Roman poseduje elemente trilera i horora (na momente iznenađuje svojom eksplicitnošću), ali je istovremeno i studija japanskog društva i seks industrije, kao i portret jednog pomračenog, a opet, na neki izvitoperen način, blistavog uma. Murakami je izvanredan pripovedač, veoma vešto tempira preokrete i šokove, a poseban kvalitet njegovoj prozi daju realističan pristup (za razliku od većine trilera, U miso supi je duboko ukorenjen u stvarnosti) i melanholična nota koja provejava gotovo od samog početka. Murakamijev roman odlično je primljen od strane domaće publike, što i ne čudi imajući u vidu da se radi o vanserijskom delu, obaveznoj lektiri svakog ozbiljnijeg poklonika popularne kulture.



Komentari

  • Gravatar for wolfman jack
    wolfman jack (gost) | 07.08.2012. 19.43.44
    Mislim da je ovo delo izvikano. Ostao sam poprilično ravnodušan posle čitanja. Ipak, bolji je od još izvikanijeg Letemovog "Sva siročad Bruklina". Možda sam očekivao previše.
  • Gravatar for ma daj..
    ma daj.. (gost) | 07.08.2012. 20.19.45
    ..odlicna knjiga
  • Gravatar for Marlon
    Marlon (gost) | 08.08.2012. 01.12.14
    Opasan roman.
  • Gravatar for kafedzija
    kafedzija (gost) | 08.08.2012. 02.38.48
    Autor prikaza je odlicno "uhvatio" melanholicni ton romana i s pravom stavio naglasak na snazan socioloski aspekt koji ovaj roman nosi. Triler koji zadire duboko u teksturu japanskog drustva, a posebno ksenofobiju koja i danas, prikrivena ispod tehnoloskog sjaja i westernizovanog nacina zivota, sveprisutno prozima psihologiju tog neobicnog naroda. Odlican izbor knjige i odlican prikaz po obicaju.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige